Τι «παίζει» με τις διοικήσεις των τραπεζών – Γιατί καθυστερούν οι ανακοινώσεις

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διεργασίες για την ανάδειξη των στελεχών που θα τοποθετηθούν σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διεργασίες για την ανάδειξη των στελεχών που θα τοποθετηθούν σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει δυστοκία στην εύρεση τραπεζιτών που από τη μία πλευρά να πληρούν τα κριτήρια του νόμου και από την άλλη να έχουν το ειδικό βάρος για να αναλάβουν τα ηνία των συστημικών τραπεζών.

Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε αναζήτηση προέδρου, καθώς η κυρία Λούκα Κατσέλη δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση της λόγω της εμπλοκής της με την πολιτική τα τελευταία 5 χρόνια.

Τραπεζικοί κύκλοι που έχουν εικόνα της διαδικασίας του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, σημειώνουν ότι ο νέος πρόεδρος θα …ομιλεί την ελληνική, προσόν που όπως αναφέρεται και στη σχετική πρόσκληση «θα αξιολογηθεί θετικά».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ενδιαφέρον για την κάλυψη της θέσης έχουν εκδηλώσει και γνωστά στο ελληνικό banking ονόματα, που έχουν περάσει από σημαντικά πόστα τα τελευταία χρόνια, μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει προκριθεί κάποιος από τους ενδιαφερόμενους, καθώς στην Εθνική Τράπεζα αναζητούν κάποιον με σημαντική διεθνή εμπειρία.

Από την άλλη πλευρά, στην Τράπεζα Πειραιώς, αν και έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα τις τελευταίες ημέρες, επικρατέστερος για την προεδρία εξακολουθεί να θεωρείται ο τραπεζίτης Γιώργος Χατζηνικολάου, ο οποίος πληροί τα κριτήρια της νομοθεσίας, αλλά και της αγοράς, λόγω της παρουσίας του σε επιτελικές θέσεις σε τράπεζες και οργανισμούς στο εξωτερικό.

Για τη θέση του διευθύνοντός συμβούλου γίνεται πραγματική μάχη, ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» που θα ικανοποιεί τους Έλληνες και ξένους μετόχους της τράπεζας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ενώ αρχικώς είχε δοθεί η εντύπωση πως για τη θέση προκρίνεται αλλοδαπός, στη συνέχεια διέρρευσαν ονόματα στελεχών από το εσωτερικό της τράπεζας.

Όπως αναφέρει κορυφαία τραπεζική πηγή, «οι managers από το εξωτερικό που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής είναι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας», ενώ δεν γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης διέψευσε την Τρίτη με μήνυμά του στο Tweeter τη φημολογία περί μετακίνησής του στην Τράπεζα Πειραιώς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Συγκεκριμένοι κύκλοι διακινούν σκόπιμα αβάσιμες φήμες τις τελευταίες ημέρες για μετακίνησή μου από τη Eurobank. Θα τους απογοητεύσω».

Η τελική επιλογή για τις θέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην Πειραιώς αναμένονται το αργότερο μέχρι και το τέλος επόμενης εβδομάδας.

Μετά τη διευθέτηση των παραπάνω εκκρεομοτήτων θα ακολουθήσει η ανασύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων σημαντικών τραπεζών, ώστε να πληρούνται οι νέοι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.