Eurogroup: «Το καλοκαίρι τελείωσε»

Με μια συντονισμένη επιχείρηση αισιoδοξίας επέλεξαν να διαχειριστούν στο υπουργείο Οικονομικών τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε το Eurogroup της Παρασκευής, θυμίζοντας με αυτή την επιλογή τη «σχολή» του Γιάνη Βαρουφάκη.

Με μια συντονισμένη επιχείρηση αισιoδοξίας επέλεξαν να διαχειριστούν στο υπουργείο Οικονομικών τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε το Eurogroup της Παρασκευής, θυμίζοντας με αυτή την επιλογή τη «σχολή» του Γιάνη Βαρουφάκη.
Την ώρα που ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωνε μετά τη συνεδρίαση ότι «το καλοκαίρι τελείωσε» και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμαινε με αυστηρό τόνο ότι η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ «δεν θα είναι διαθέσιμη μετά το τέλος Οκτωβρίου», πηγές του υπουργείου Οικονομικών άνοιγαν… σαμπάνιες.
Στο σχετικό τηλεγράφημα που βγήκε στον αέρα την ώρα της συνέντευξης Τύπου των ευρωπαίων αξιωματούχων, παράγοντας του υπουργείου δήλωνε ότι το κλίμα στο Eurogroup της Μπρατισλάβας ήταν εξαιρετικό και ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε στους συναδέλφους του ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς».
Κατά τις ίδιες πηγές ο έλληνας υπουργός ανέφερε στη συνεδρίασή του ότι «μετά το θετικό πρόσημο ανάπτυξης που πέτυχε η Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο, εκτιμάται πως η εν λόγω τάση θα συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα του έτους, με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου να αναμένεται οριακή ύφεση στο -0,3%».
Σχόλια…
Εκτός κυβερνητικών non paper και εντός του Συμβουλίου των 19 υπουργών Οικονομικών το όλο κλίμα «θύμιζε τη νηνεμία πριν από την καταιγίδα» όπως μαρτυρούν στο «Βήμα» κοινοτικοί παράγοντες. Ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας στα σχόλια συναδέλφων του για τις καθυστερήσεις, διαβεβαίωσε το Eurogroup ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του μήνα (αναλυτική λίστα στις σελίδες Β2-3) έτσι ώστε η Ελλάδα να είναι έτοιμη για την έγκριση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ στη συνεδρίαση της 10ης Οκτωβρίου.
Βασικά «αγκάθια» παραμένουν ο ορισμός της διοίκησης του Υπερταμείου, το πέρασμα σε αυτό του συνόλου των ΔΕΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ, οι νέες διοικήσεις των τραπεζών και μια σειρά από ενεργειακά ζητήματα που καθυστερούν. Μετά τη συνεδρίαση οι Ευρωπαίοι επέλεξαν μεν χαμηλούς τόνους αλλά δεν απέφυγαν τις λεπτομέρειες και την έκφραση δυσαρέσκειας.

Χριστούγεννα με ΔΝΤ

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει χαθεί χρόνος»
δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι το μήνυμα των υπουργών προς την Αθήνα ήταν ότι «το καλοκαίρι τελείωσε και πρέπει να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο». Για δεύτερη εβδομάδα σχολίασε ότι είναι «αρνητικό γεγονός» η δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου μνημονεύοντας θετικά τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στη Βουλή για τη μη αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.
Ερωτηθείς τι απάντησε ο κ. Τσακαλώτος στις αιτιάσεις των συναδέλφων του περί καθυστερήσεων, ο Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Πιστεύω ότι ο έλληνας συνάδελφός μας πείστηκε ότι υπάρχει κοινό συμφέρον να κρατήσουμε τη διαδικασία εντός τροχιάς» προσθέτοντας ότι αυτό αφορά και το ΔΝΤ, το οποίο δεσμεύτηκε να υποβάλει στο διοικητικό του Συμβούλιο πριν από τα Χριστούγεννα αίτημα για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν.

«Δεν εξετάσαμε το θέμα του ελληνικού χρέους σήμερα»
είπε μεταξύ άλλων ο Ντάισελμπλουμ. Στον αντίποδα οι κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι «ο έλληνας υπουργός έθεσε το ζήτημα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ασκώντας πιέσεις για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων. Στην ανάγκη αυτή συμφώνησαν και οι 18 υπουργοί».
Τα ορόσημα
Στο ζουμί των καθυστερήσεων μπήκε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως έχουν υλοποιηθεί 2 από τα 15 ορόσημα» ανάφερε και πρόσθεσε με τη γνωστή διπλωματική γλώσσα: «Το ότι έχουν πραγματοποιηθεί μόνο τα 2 προαπαιτούμενα δεν σημαίνει ότι τα άλλα 13 δεν τρέχουν. Πρέπει να είμαστε αυστηροί αλλά να μη δραματοποιούμε τα πράγματα».
Είχαν προηγηθεί σχόλια του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που επανέλαβε προσερχόμενος το γνωστό μότο «πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά η δόση» και δεν παρέλειψε να ειρωνευτεί την Αθήνα σημειώνοντας ότι «δεν είναι παράξενο» να υπάρχουν καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα. «Περιμένω την αναφορά των θεσμών για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν» κατέληξε.
Την ίδια ώρα, κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι η συζήτηση στην Ευρωομάδα ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα, καθώς υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα το ταχύτερο δυνατόν.
Από Δευτέρα αναμένεται η σταδιακή έλευση στελεχών της τρόικας, αρχικά σε τεχνικό επίπεδο. Τα κλιμάκια θα αναφέρουν στους προϊσταμένους τους τις λεπτομέρειες για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται. Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ζήτησε να τελειώνουν γρήγορα τα ορόσημα ώστε να προχωρήσουν «οι νομικές μεταρρυθμίσεις για την υποβοήθηση της επίλυσης του θέματος των «κόκκινων» δανείων». Εννοούσε την αλλαγή του Πτωχευτικού Δικαίου για τις επιχειρήσεις που θα επιταχύνει τις αναδιαρθρώσεις των προβληματικών αλλά δυνητικά βιώσιμων εταιρειών και επίσης την αλλαγή του πλαισίου για τις ποινικές ευθύνες των τραπεζικών στελεχών που θα βάλουν τις υπογραφές τους στις ρυθμίσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.