Η υπόθεση των «8» και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται στην Αθήνα το αίτημα έκδοσης από την Αγκυρα για τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα και κατέθεσαν αίτημα ασύλου.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται στην Αθήνα το αίτημα έκδοσης από την Αγκυρα για τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα και κατέθεσαν αίτημα ασύλου. Αυτό σημειώνουν προς «Το Βήμα» κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές. Οπως αναφέρουν, η κατάθεση του αιτήματος έκδοσης θα «διευκολύνει» την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, καθώς στο αίτημα θα πρέπει να περιγράφεται με ακρίβεια το κατηγορητήριο. Τούτο κρίνεται απαραίτητο ώστε οι ελληνικές Αρχές να λάβουν τις αποφάσεις τους.
Την ίδια στιγμή η υπόθεση των δύο στρατιωτικών ακολούθων της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα φαίνεται ότι διαλευκαίνεται, καθώς οι δύο άνδρες μαζί με τις οικογένειές τους (συνολικά οκτώ άτομα) μάλλον κατέφυγαν στην Ιταλία. Από την Αθήνα αγνοούνται από τις 5 Αυγούστου σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες.
Οπως δημοσιεύθηκε στον τουρκικό Τύπο, το γραφείο του εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης έστειλε το έγγραφο του αιτήματος έκδοσης στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης στις 10 Αυγούστου. Αυτό το κείμενο πρέπει να μεταφραστεί στα αγγλικά και στη συνέχεια να σταλεί στην Αθήνα μέσω διπλωματικών διαύλων (πρώτα στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, μετά στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια στο υπουργείο Δικαιοσύνης). Υπενθυμίζεται ότι δεν υπάρχει διμερής σύμβαση έκδοσης Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά σύμβαση ΕΕ – Τουρκίας.
Στο οκτασέλιδο έγγραφο του εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης, οι οκτώ στρατιωτικοί κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής τάξης, απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της χώρας, εγκλήματα κατά του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, καθώς και για ληστεία του ελικοπτέρου με το οποίο έφθασαν στην Ελλάδα. Σε άλλο ένα σημείο, που έχει όμως ενδιαφέρον, το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι στρατιωτικοί αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης από πέντε έτη ως και ισόβια κάθειρξη για τα εγκλήματά τους. Η επισήμανση είναι κρίσιμη διότι ως γνωστόν έχουν εκφραστεί σοβαρότατες ανησυχίες για την τύχη των οκτώ στρατιωτικών αν απορριφθούν τα αιτήματα ασύλου τους εξαιτίας των συνεχών δηλώσεων περί πιθανής επαναφοράς της θανατικής ποινής.
Ωστόσο η επαναφορά της θανατικής ποινής δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ με βάση το τουρκικό δίκαιο, όπως σημείωναν νομικοί κύκλοι. Πρόκειται για πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στο τουρκικό Σύνταγμα. Πάντως το ερώτημα αν μπορεί να επιδιωχθεί αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να αγνοηθεί. Γι’ αυτό και διπλωματική πηγή σημείωνε στο «Βήμα» ότι στο επίσημο αίτημα έκδοσης που θα σταλεί στην Αθήνα θα ήταν καλό να υπάρχει μια ρητή δέσμευση ότι οι «8» δεν αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή.
Η εκτίμηση ψύχραιμων παρατηρητών είναι ότι η Αγκυρα δεν θα προχωρήσει σε επαναφορά της θανατικής ποινής. Ο λόγος είναι ότι μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε τον πυρήνα των δεσμεύσεων της Τουρκίας έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης διότι το 13ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απαγορεύει ρητά τη θανατική ποινή και συνιστά ουσιαστικό μέρος της Σύμβασης.
Αναμφίβολα η υπόθεση των «8» (τα αιτήματα ασύλου τους θα εξεταστούν, σε πρώτο βαθμό, στις 19, 23, 24 και 25 Αυγούστου) θα κυριαρχήσει σε μια συνάντηση Νίκου Κοτζιά – Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα στα τέλη Αυγούστου. Αλλο ένα ζήτημα που λογικά θα απασχολήσει μια τέτοια συνάντηση θα είναι η πορεία της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, όπως επίσης η πρόσφατη ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων περί των εγγυήσεων στο Κυπριακό έπειτα από τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.