Ο Αλέξης πάει για εθνάρχης;

Ρώτησα έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Πρωθυπουργού (πιο στενό δεν γίνεται - με γραφείο στο Μαξίμου) σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο κ. Τσίπρας,

Ρώτησα έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Πρωθυπουργού (πιο στενό δεν γίνεται –με γραφείο στο Μαξίμου) σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο κ. Τσίπρας, αν κάνει κάποιον απολογισμό τώρα που έκλεισε η Βουλή και αν έχει μετανιώσει για κάτι, για κάποιο λάθος που έκανε. Η απάντησή του με εξέπληξε, όπως θα εκπλήξει και πολλούς από εσάς, αφού θα διαπιστώσετε ότι οι άνθρωποι στο Μαξίμου ζουν ακόμη στον κόσμο τους. Πρώτα απ’ όλα με διαβεβαίωσε ότι ο Πρωθυπουργός είναι μια χαρά, «ορεξάτος για δουλειά και υπερήφανος για το έργο του». Μάλιστα αρχίζουν τώρα δειλά αλλά σταθερά να τον παρομοιάζουν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή: «Ποιος άλλος πρωθυπουργός άλλαξε τόσο γρήγορα την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό; Ποιος άλλος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και με τον πρόεδρο της Ρωσίας και με τον πρόεδρο της Κίνας; Ή ακόμη με τη Μέρκελ, τον Ολάντ, τον Ρέντσι και τον Ερντογάν; Κανείς. Μόνο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που έκανε τότε ανοίγματα και προς τη Δύση και προς την τότε Σοβιετική Ενωση» λέει ο συγκεκριμένος πρωθυπουργικός συνεργάτης με καμάρι. Ετσι μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου –που ο κ. Τσίπρας μιμήθηκε ακόμη και τις ατάκες του –πάνε τώρα να τον συγκρίνουν και με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μόνο που ακόμη δεν τολμούν να αναφέρουν τη λέξη…«εθνάρχης». Θα είχε γούστο.
***
Οι αισιόδοξοι του Μαξίμου
Είπε όμως και άλλα ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα. Μεταξύ άλλων, ότι στόχος του Πρωθυπουργού είναι να βγει η χώρα στις αγορές το 2018 και πάνω σ’ αυτό εργάζεται. Και μόλις γίνει αυτό, αμέσως θα πάμε σε εκλογές. Οτι δεν έχει ακόμη ασχοληθεί με το συνέδριο του κόμματος, το οποίο έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει τον Οκτώβριο, αφού δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί. «Γνωρίζει πολύ καλά, όπως γνωρίζει και η εσωκομματική αντιπολίτευση, ότι όταν είσαι στην εξουσία για να κρατηθείς κάνεις ορισμένες υποχωρήσεις από τις αρχές για το καλό του τόπου». Γιατί διαφορετικά βλέπεις τα πράγματα, λέει, όταν είσαι αντιπολίτευση και διαφορετικά όταν είσαι στην κυβέρνηση. Φαίνεται όμως ότι τον κ. Τσίπρα τίποτε δεν τον ανησυχεί, είτε γιατί έχει άγνοια κινδύνου είτε γιατί νομίζει ότι όλα θα τα ξεπεράσει, ακόμη και την κατακραυγή του κόσμου αβρόχοις ποσίν. Είναι σίγουρος ότι η ανάπτυξη είναι προ των πυλών, ότι θα έρθουν επενδύσεις, ότι η επερχόμενη αξιολόγηση δεν θα διαρκέσει πολύ και δεν θα είναι τόσο δύσκολη όσο οι προηγούμενες και, το σημαντικότερο, ότι όποτε γίνουν εκλογές θα τις ξανακερδίσει…
***
Μετάνιωσε, μαθαίνω, ο Ευ. Τσακαλώτος και θέλει τώρα να παραμείνει στην κυβέρνηση και στο πόστο του ως υπουργός Οικονομικών. Ολα αυτά που άφηναν διάφοροι συνεργάτες του να διαρρεύσουν στο παρελθόν, ότι δεν μπορεί ως ηγέτης των «53» να διαχειριστεί το κόστος των δυσβάσταχτων μέτρων, μάλλον λόγια του αέρα ήταν. Ο κ. Τσακαλώτος δεν φαίνεται να ανησυχεί για το πολιτικό μέλλον του. Αυγουστιάτικα στην πρωτεύουσα τηλεφωνεί σε φίλους του για να πάνε στη Δροσιά για ένα πεϊνιρλί και μια δροσερή μπίρα σε γνωστό εστιατόριο. Οχι, νομίζετε ότι θα τον τύπτει η συνείδησή του για τους φόρους που επέβαλε;
***
Οι λουκουμάδες και το ΚΚΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας βρίσκεται τούτες τις ημέρες στις παραλίες της Φθιώτιδας, από τον Θεολόγο ως τη Λαμία. Κολυμπά και παράλληλα κάνει… ρεπορτάζ. Συνομιλεί με κόσμο, καταγράφει προβλήματα και ανησυχίες και διαπιστώνει ότι η απογοήτευση αυξάνεται συνεχώς. Συνάντησε, όπως μου είπε, «κοψοχέρηδες» που μετάνιωσαν γι’ αυτό που ψήφισαν, οι οποίοι του μετέφεραν την αγωνία τους ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και πως όλοι αναγνωρίζουν ότι το φθινόπωρο θα είναι βαρύ για μισθωτούς λόγω φόρων και για συνταξιούχους λόγω περικοπών των συντάξεων. Μα πιο πολύ του έκανε εντύπωση πόσο δύσκολα τη βγάζουν οι οικογενειάρχες ακόμη και στις ολιγοήμερες διακοπές τους. «Παραγγέλλουν συνήθως μια μερίδα λουκουμάδες που έχει επτά κομμάτια και τρώει από έναν λουκουμά ολόκληρη η οικογένεια. Ετσι ξεγελούν την πείνα τους. Το πολύ-πολύ να πιουν και ένα εμφιαλωμένο νερό και αυτή είναι η έξοδός τους» λέει. Δυστυχία βλέπει παντού, όπως και λουκέτα σε πολλά καταστήματα.
***
Βόμβα έτοιμη να εκραγεί η ΔΕΗ
Πάνω από 5 δισ. ευρώ θα μπορούσε να έχει εισπράξει η ΔΕΗ και η Δυτική Μακεδονία σε ρευστό και επενδύσεις αν προχωρούσε η ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ». Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σήμερα συρρικνώνει κατά 50% τη ΔΕΗ χωρίς να εισπράττει κανένα απολύτως αντάλλαγμα, σύμφωνα με το «ηρωικό» τρίτο Μνημόνιο Τσίπρα. Η αποκάλυψη αυτή του Γιάννη Μανιάτη, εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, προκάλεσε αμηχανία στους βουλευτές της συμπολίτευσης. Ο Ι. Μανιάτης αποκάλυψε επίσης ότι στον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυξήθηκαν τα χρέη των πολιτών προς τη ΔΕΗ κατά 60%, από 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 σε 3,1 δισ. ευρώ σήμερα. Χαρακτηριστικό και αυτό της ακόμη μεγαλύτερης φτωχοποίησης της κοινωνίας και ασφαλώς αποτέλεσμα του κινήματος «Δεν πληρώνω». «Βόμβα έτοιμη να εκραγεί είναι η ΔΕΗ» τόνισε.
***
Λουκέτο για φοροδιαφυγή
Από τη Ρόδο θα ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) να εφαρμόζει το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει το κλείσιμο ως και για 30 ημέρες επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν. Πληροφορούμαι ότι ελεγκτές της ΓΓΔΕ από άλλη περιοχή της χώρας έκαναν ελέγχους στο Νησί των Ιπποτών. Και τι ελέγχους! Περιπετειώδεις… Μπήκαν για παράδειγμα σε ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ρόδου και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους εργαζομένους. Με λεκτικές απειλές δεν άφησαν τους ελεγκτές-εφοριακούς να προχωρήσουν σε ελέγχους αποδείξεων. «Φύγετε τώρα από εδώ, μην έχουμε τίποτε άλλο χειρότερο εδώ μέσα» τους απείλησαν. Οι ελεγκτές τι να έκαναν; Γα να προλάβουν τυχόν επεισόδια έφυγαν, αλλά φρόντισαν να επικοινωνήσουν με την ηγεσία της ΓΓΔΕ, η οποία τους έδωσε εντολή να κινήσουν τις διαδικασίες ώστε να μπει «λουκέτο διαρκείας» στην επιχείρηση. Ουσιαστικά θα ανασταλεί η λειτουργία του κλαμπ για διάστημα 30 ημερών, πράγμα που σημαίνει πως θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος της καλοκαιρινής σεζόν. Και κάτι ακόμη: μαθαίνω ότι ο γενικός γραμματέας Εσόδων Γ. Πιτσιλής έχει ξεκαθαρίσει στις υπηρεσίες πως «ουδείς ξεμπερδεύει με το πρόστιμο. Το πρόστιμο είναι η αρχή και όχι το τέλος» τους είπε.
***
Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω περίπτωση δεν εφαρμόζεται η απόφαση για άμεσο 48ωρο λουκέτο που ισχύει στις επιχειρήσεις όσων ελέχθησαν και διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν εκδώσει περισσότερες από δέκα αποδείξεις ή αποδείξεις –ανεξαρτήτως πλήθους –των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 500 ευρώ αλλά αυστηρότερες διατάξεις. Η ακαμψία του νόμου, να μην μπαίνει δηλαδή άμεσα λουκέτο αλλά αυτό να ακολουθεί σχετική έκθεση που υποβάλλουν οι προϊστάμενοι της τοπικής εφορίας, αποδείχθηκε πως λειτουργεί ως κίνητρο για τους θρασείς φοροφυγάδες προκειμένου να παρεμποδίζουν τους ελέγχους.
Ο Νίκος Βούτσης… μάνατζερ
Ποιος να το ‘λεγε ότι ο Νίκος Βούτσης κρύβει μέσα του έναν μάνατζερ. Τουλάχιστον ως προς το νοικοκύρεμα των οικονομικών της Βουλής, με 400.000 ευρώ κέρδη από τόκους από τη μετακίνηση αποθεματικών ύψους 60.000.000 ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
***
Ως το τέλος του έτους το ποσό αναμένεται να πλησιάσει το 1.000.000 ευρώ και θα ήταν μεγαλύτερο αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είχε στυλώσει τα πόδια πέρυσι το καλοκαίρι. Αλλες 400.000 ευρώ θα εξοικονομηθούν από ενοίκια εξαιτίας της μεταστέγασης γραφείων της Βουλής από την Αμαλίας σε φθηνότερο κτίριο της Βασ. Σοφίας.
***
Οπου να ‘ναι ολοκληρώνεται και η καταγραφή για πρώτη φορά όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Βουλής προκειμένου να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά. Το έργο δεν είναι εύκολο καθώς πηγές που γνωρίζουν μιλούν για χαοτική κατάσταση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.