Ο ύπνος του Λένιν

Κάποτε η «επιστήμη των μαυσωλείων» πρόσφερε στους νέους γόητρο, χρήμα, αναγνώριση.

Κάποτε η «επιστήμη των μαυσωλείων» πρόσφερε στους νέους γόητρο, χρήμα, αναγνώριση. Δουλεύοντας κοντά στους φτασμένους μεγάλους δασκάλους, μπορούσε κανείς να ανέλθει την κλίμακα και από απλός ταριχευτής να κατορθώσει κάποτε να εισέλθει στα άδυτα των αδύτων, στην ίδια την ομάδα που επόπτευε τη σορό του Βλαντίμιρ Ιλιτς Λένιν στο Μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας. Σήμερα, καθώς η Σοβιετική Ενωση δεν υπάρχει πλέον και ο ηγέτης της Ρωσικής Επανάστασης δεν αποτελεί τον απόλυτο κοσμικό άγιο του υπαρκτού σοσιαλισμού, οι επιστήμονες του «Εργαστηρίου Λένιν» γερνούν μοναχικά. Δεν υπάρχουν νέοι ερευνητές πρόθυμοι να τους αντικαταστήσουν, έλεγε στον «Guardian» στις 9 Μαΐου ο Αλεξέι Γιούρτσακ, καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Αυτός είναι ουσιαστικά και ο μόνος κίνδυνος που απειλεί το μέλλον του Λένιν –από τα άλλα είναι εξασφαλισμένος.
Τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα. Σύμφωνα με τον «Guardian», η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της Φρουράς, υπεύθυνη για τη φροντίδα των περί του Κρεμλίνου χώρων, έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα για πρώτη φορά το ετήσιο κόστος συντήρησης του ταριχευμένου ηγέτη: 13 εκατ. ρούβλια ακούγονται πολλά σε ρωσικό νόμισμα, μετατρεπόμενα όμως σε 197.000 δολάρια συνιστούν ένα μάλλον μικρό κονδύλι. Εξ ου και για τις περισσότερες από δύο δεκαετίες από το 1991, όταν το κράτος έπαψε να τα καλύπτει, οι εισφορές μελών και φίλων του Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν αρκετές για να πληρωθούν τα έξοδα –ένδειξη και του κύρους που εξακολουθεί να διατηρεί το όνομα του Λένιν.
Η ιδεολογική κληρονομιά δεν είναι πρόβλημα. Τον Απρίλιο του 2014, δημοσκόπηση του ανεξάρτητου οργανισμού «Κέντρο Λεβάντα» κατέγραφε σταθερή αύξηση της αποδοχής του από το 2006: οι «πλήρως θετικές» και «μάλλον θετικές» γνώμες για τη συνεισφορά του στη ρωσική Ιστορία έφταναν το 51%, σύμφωνα με τους «Moscow Times», ενώ οι αρνητικές μόλις το 26%.
Ο ηγεμόνας της χώρας δεν είναι πρόβλημα. Τον περασμένο Ιανουάριο μπορεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν να κατηγόρησε τον συνονόματό του γιατί υπέσκαψε το μέλλον της ΕΣΣΔ εκτελώντας τον τσάρο, διώκοντας την Ορθόδοξη Εκκλησία και χαράσσοντας σύνορα με βάση την αρχή των εθνοτήτων, συμπλήρωσε όμως ότι η δική του κυβέρνηση «αποφεύγει βήματα διχασμού της κοινωνίας» –άρα, ο άλλος Βλαντίμιρ μπορεί να συνεχίσει να κοιμάται ήσυχα.

Αν βρίσκονταν κι αυτοί οι νέοι ταριχευτές για να εξασφαλιστεί μελλοντικά ο επί 92 χρόνια αδιατάρακτος ύπνος του…

Μ.Κ.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 15 Μαΐου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.