Την Κυριακή στήνονται οι κάλπες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Σε κλίμα κοινωνικής δυσαρέσκειας για τα οικονομικά προβλήματα, την ανεργία, την εκτεταμένη διαφθορά και τη στασιμότητα στην πορεία προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στήνονται την Κυριακή στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών.

Σε κλίμα κοινωνικής δυσαρέσκειας για τα οικονομικά προβλήματα, την ανεργία, την εκτεταμένη διαφθορά και τη στασιμότητα στην πορεία προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στήνονται την Κυριακή στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών.

Περίπου 3,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα ψηφίσουν απευθείας για τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της χώρας και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Επιπλέον περίπου 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας θα ψηφίσουν τα μέλη της νέας Βουλής και των Συνελεύσεων των δέκα καντονιών της οντότητας και 1,2 εκατ. ψηφοφόροι της Σερβικής Δημοκρατίας θα εκλέξουν τα μέλη της Βουλής, τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της σερβοβοσνιακής οντότητας.

Οι ψηφοφόροι από την περιφέρεια Μπρτσκο έχουν την επιλογή να ψηφίσουν σε μία από δύο οντότητες.

Στις εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν παρουσία ξένων παρατηρητών, συμμετέχουν 65 πολιτικά κόμματα, 24 συνασπισμοί και 24 ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα από 7.748 ονόματα.

Στην προεκλογική εκστρατεία, που άρχισε επίσημα πριν από έναν μήνα και ανεπίσημα ήδη από το καλοκαίρι, οι υποψήφιοι αντάλλαξαν τις συνηθισμένες κατηγορίες για διαφθορά και ανάμειξη στο οργανωμένο έγκλημα και δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων.

Θέματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις ήταν, επίσης, ποιον υποψήφιο στηρίζουν οι μεγάλες δυνάμεις, κυρίως οι ΗΠΑ, και η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στις καταστροφικές πλημμύρες του Μαΐου.

Τα κόμματα που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των αρχών στις δύο οντότητες και σε κρατικό επίπεδο είναι: στη Σερβική Δημοκρατία η Ένωση Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) του Μίλοραντ Ντόντικ και στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) του Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια και το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης.

Αντίπαλος της Ένωσης Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών είναι η νεοϊδρυθείσα Συμμαχία για τις Αλλαγές, στην οποία συμμετέχουν αντιπολιτευόμενα κόμματα, με επικεφαλής το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα. Στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία, η Συμμαχία για καλύτερο Μέλλον του Φαχρουντίν Ράντοντσιτς εμφανίζεται ο ισχυρότερος αντίπαλος του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA).

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, σκληρή μάχη έδωσαν στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία ο Ράντοντιτς και ο αρχηγός του SDA και νυν εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, οι οποίοι αλληλοκατηγορήθηκαν για παράνομο πλουτισμό, για άσκηση επιρροής στα ΜΜΕ και για την εύνοια της Δύσης ή της Τουρκίας.

Με βάση τις εκτιμήσεις των κροατικών ΜΜΕ, η έκβαση των εκλογών στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη θα αποτελέσει το προοίμιο και για συνταγματικές αλλαγές, δηλαδή διευθέτηση του καθεστώτος των Κροατών που ζουν στη χώρα, αν και οι υποψήφιοι εκπρόσωποι του κροατικού λαού στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, Ντράγκαν Τσόβιτς, Μάρτιν Ραγκούζ και Ζίβκο Μπούντιμιρ στην προεκλογική εκστρατεία αναφέρθηκαν σε αυτό μόνο με υπαινιγμούς.

Τη δημιουργία κροατικής οντότητας στήριξε πιο ανοιχτά ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, αναφερόμενος στην αναγέννηση της αποκαλούμενης «Ερζεγοβοσνίας», με την οποία η Σερβική Δημοκρατία, όπως θεωρεί ο κ. Ντόντικ, θα συμφωνήσει για μία χαλαρή συνομοσπονδία αντί μιας ενιαίας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και κάποτε στο μέλλον και για ανεξαρτητοποίηση.

Ο κ. Ντόντικ, ο οποίος οικοδόμησε την προεκλογική εκστρατεία του στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σερβικής Δημοκρατίας και τη φιλία με τη Ρωσική Ομοσπονδία, έγινε αποδέκτης κριτικής από την αντιπολίτευση ότι έστρεψε την προσοχή των ψηφοφόρων από τα πραγματικά προβλήματα, τη φτώχεια και την ανεργία, επειδή ταξίδεψε στη Ρωσία και συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, όπως και στις προηγούμενες εκλογικές μάχες, υπήρξαν επεισόδια, φθορές σε προεκλογικά κέντρα, ακόμη και με τσεκούρι και καταστροφές αφισών.

Το πιο τραγικό περιστατικό συνέβη ύστερα από προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης στη Βέλικα Κλάντουσα, όταν ένας νεαρός δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από υποστηρικτή άλλου κόμματος σε κατάσταση μέθης. Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε.

Στο Τρέμπινιε, ο δήμαρχος της πόλης, Σλόμπονταν Βουσούρεβιτς κάλεσε τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να φωνάξουν προσβλητικά συνθήματα εναντίον της πρωθυπουργού της Σερβικής Δημοκρατίας, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, υποψήφιας εκπροσώπου των Σέρβων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας. Ο κ. Βουσούροβιτς τιμωρήθηκε με πρόστιμο και διαγράφηκε από τις λίστες υποψηφίων για τη Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας.

Κατά τη φετινή προεκλογική εκστρατεία υπήρξαν ελάχιστες δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις, οι οποίες έδειξαν ότι το ποσοστό συμμετοχής θα είναι περίπου 55%.

Οι σημερινές αρχές της Βοσνίας, με βάση τις εκτιμήσεις αναλυτών, ήταν οι πιο αναποτελεσματικές από το 1995, καθώς δεν κατάφεραν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα η χώρα να παραμείνει εκεί όπου ήταν το 2010, ακινητοποιημένη στην πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη χώρα, Βαλεντίν Ίντσκο και άλλοι αξιωματούχοι της διεθνούς κοινότητας κάλεσαν τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες μαζικά και «να ψηφίσουν για το μέλλον τους».

Την Κυριακή θα φανεί αν οι πολίτες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του έτους, σε διαδηλώσεις σε όλη την Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία ζητούσαν την απομάκρυνση των κυβερνώντων και δικαιοσύνη, αλλά σταμάτησαν τις διαμαρτυρίες όταν καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν τη χώρα και επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα, θα ανταποκριθούν στο αίτημα και θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους που θα αναλάβουν την αποστολή να βγάλουν τη χώρα από τη σοβαρή πολιτική, οικονομική κρίση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.