Χονγκ Κονγκ: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για δεύτερη ημέρα

Παραμένουν για δεύτερη μέρα στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ χιλιάδες κόσμου, που διαδηλώνει υπέρ της Δημοκρατίας και αρνείται τις εντολές των Αρχών να διαλυθεί.

Παραμένουν για δεύτερη μέρα στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ χιλιάδες κόσμου, που διαδηλώνει υπέρ της Δημοκρατίας και αρνείται τις εντολές των Αρχών να διαλυθεί.

Οι διαδηλωτές έχουν κατακλύσει τους κεντρικούς δρόμους και έχουν αποκλείσει την οικονομική ζώνη της περιοχής.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ταραχές στο Χονγκ Κονγκ από το 1997, τότε που είχε περάσει υπό την κηδεμονία της Κίνας.

Σύμφωνα με την κεντρική κεντρική τράπεζα της χώρας πολλά τραπεζικά υποκαταστήματα έχουν πληγεί από τις διαδηλώσεις, ενώ η γεωπολιτική αστάθεια επηρρεάζει και τις χρηματιστηριακές αγορές.

Σύμφωνα με το Bloomberg το δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλό τετραετίας έναντι του γεν και του ευρώ.

Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές ανά τον πλανήτη επηρεάζονται αρνητικά από τις εξελίξεις σε αυτό τον βασικό ασιατικό οικονομικό κόμβο, ενώ το δολάριο εκτινάσσεται σε πολυετή υψηλά έναντι γεν και ευρώ.

Την Κυριακή, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, που χρησιμοποίησαν χημικά και γκλομπ για να τους διαλύσουν.

Αρκετές τράπεζες και σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ επικρατεί χάος στα μέσα συγκοινωνίας.

Οι διαδηλωτές είναι μαθητές, φοιτητές κα υποστηρικτές του κινήματος υπέρ της Δημοκρατίας με την ονομασία Occupy Central και διαμαρτύρονται για την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να μην επιλέξουν οι ψηφοφόροι τους υποψήφιους στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν το 2017.

Το χαρακτηριστικό των διαδηλωτών είναι οι ομπρέλες που κρατούν, οι χειρουργικές μάσκες, τα γυαλιά του σκι και η μεμβράνη για τρόφιμα με την οποία τυλίγουν το πρόσωπο.

«Η ομπρέλα είναι πιθανόν το πιο εντυπωσιακό σύμβολο αυτών των διαδηλώσεων», λέει η Κλόντια Μο, μια βουλευτής υπέρ της Δημοκρατίας. «Οι διαδηλώσεις μας ήταν άλλοτε τόσο ειρηνικές. Σήμερα το σπρέι πιπεριού έχει γίνει τόσο συνηθισμένο ώστε πρέπει να προφυλαγόμαστε απ’ αυτό με τις ομπρέλες», υπογραμμίζει. «Οι αστυνομικοί, αυτοί έχουν ασπίδες πολύ αποτελεσματικές».

«Δεν έχουμε όπλα, έχουμε μόνο ομπρέλες», λέει η Κέιλι Λάου, μια 25χρονη νοσηλεύτρια που πέρασε τη νύκτα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο της πόλης.

Αρχικά οι διοργανωτές του κινήματος σκόπευαν να αποκλείσουν την οικονομική συνοικία Central του Χονγκ Κονγκ την 1η Οκτωβρίου, εθνική επέτειο της Κίνας.

Μετά από βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας, ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Λιούνγκ Τσουν-γινγκ, υποσχέθηκε νέο γύρο διαβουλεύσεων για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος.

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών κλιμακώθηκαν αργά την Παρασκευή το βράδυ, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας και πέρασαν στην εσωτερική περίμετρο της έδρας της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους ηγέτες των φοιτητών, στην κινητοποίηση αυτή πήραν μέρος περίπου 80.000 άνθρωποι, αριθμός που δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Συνολικά 74 διαδηλωτές, μεταξύ αυτών και τρία ηγετικά στελέχη του κινήματος των φοιτητών αλλά και τρεις βουλευτές, συνελήφθησαν την Παρασκευή. Επίσης, τουλάχιστον 29 πολίτες και αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν.

Η Κίνα, η οποία ανέκτησε το 1997 το Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε τον Αύγουστο πως ο μελλοντικός επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης θα εκλέγεται πράγματι από το 2017 με καθολική ψήφο, αλλά μόνο δύο ή τρεις υποψήφιοι επιλεγμένοι από μια επιτροπή θα μπορούν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία.

Το Occupy Central ζητεί την «απόσυρση» της απόφασης του Πεκίνου και «την επανέναρξη της διαδικασίας πολιτικών μεταρρυθμίσεων».

Η Κίνα από την πλευρά της, δήλωσε πως αντιτίθεται σε κάθε είδους παράνομη συμπεριφορά στο Χονγκ Κονγκ η οποία υπονομεύει την κοινωνική σταθερότητα.

Εκπρόσωπος του Γραφείου της Κίνας για τις Υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου πρόσθεσε πως η κεντρική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τους χειρισμούς της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ όσον αφορά το ζήτημα αυτό σε συμφωνία με τον νόμο.

«Ανησυχία» στο βρετανικό Φόρεϊν Οφις

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο αντιμετωπίζει τη χειρότερη αναταραχή αφότου η Κίνα ανέκτησε το 1997 την κυριαρχία της επί της πρώην βρετανικής αποικίας, και ζήτησε να προστατευθεί το δικαίωμα στη διαμαρτυρία.

«Η βρετανική κυβέρνηση ανησυχεί για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και παρακολουθεί προσεκτικά τα γεγονότα», αναφέρεται στη δήλωση του υπουργείου αφού η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και γκλομπ εναντίον των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας.

«Αποτελεί πάγια θέση της Βρετανίας, ως συνυπογράφουσας την Κοινή Σινο-Βρετανική Δήλωση (σ.σ.: με την οποία διευθετήθηκε η μεταβίβαση της κυριαρχίας επί του Χονγκ Κονγκ) ότι η ευημερία και η ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ ενισχύονται από τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν», αναφέρεται στη δήλωση του Φόρεϊν Όφις.

«Είναι σημαντικό για το Χονγκ Κονγκ να διαφυλάξει αυτά τα δικαιώματα και για το λαό του Χονγκ Κονγκ να τα ασκεί εντός των πλαισίων του νόμου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.