Επιχείρηση ανασύνταξης της Νέας Δημοκρατίας

Να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ και να αλλάξει την ηττοπαθή στάση πολλών βουλευτών και μελών της κυβέρνησής του αλλά και τμήματος της «γαλάζιας» κομματικής

Να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ και να αλλάξει την ηττοπαθή στάση πολλών βουλευτών και μελών της κυβέρνησής του αλλά και τμήματος της «γαλάζιας» κομματικής και κοινωνικής βάσης θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς. Εν μέσω δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν μια παγιωμένη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να δώσει μια «μεγάλη πολιτική μάχη» για να αντιμετωπίσει την αξιωματική αντιπολίτευση. Αναγκαία συνθήκη, όμως, για να έχει ελπίδες επιτυχίας η στρατηγική του κ. Σαμαρά είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση της Κεντροδεξιάς, η οποία θα ξεκινήσει με τις δύο εκδηλώσεις που θα γίνουν τις επόμενες δύο εβδομάδες για την επέτειο των 40 ετών από την ίδρυση της ΝΔ.
Μάχη ως το τέλος για το Μαξίμου


Ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ότι θα δώσει τη μάχη ως το τέλος και σε πείσμα πολλών δεν σκέφτεται καν να υπαναχωρήσει, παρά τα σενάρια που διακινούνται ακόμη και εντός της ΝΔ. «Ο Σαμαράς είναι αρκετά εγωιστής και πεισματάρης και θα παλέψει μέχρι τέλους» λένε όσοι συνομιλούν μαζί του και τονίζουν ότι εμφανίζεται αποφασισμένος για μετωπική σύγκρουση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιθετική στρατηγική της ΝΔ για τους επόμενους μήνες θα έχει την προσωπική σφραγίδα του Πρωθυπουργού. Η επίθεση θα είναι ολομέτωπη και σε όλα τα επίπεδα και θα χρησιμοποιηθούν όλοι όσοι είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν ευθέως με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό έγινε σαφές και με την προ ημερών κίνηση του κ. Σαμαρά όταν πήγε στη Βουλή και επέστρεψε στην προ των εκλογών του 2012 ρητορική. Εκεί, αιφνιδιάζοντας πολλούς και στο εσωτερικό της ΝΔ, μίλησε για το ενδεχόμενο της φυγής των καταθέσεων από τις τράπεζες, αν έλθει –που δεν το πιστεύει –ο κ. Τσίπρας στην εξουσία.
Λείπει η διάθεση από τα στελέχη


Ουσιαστικά ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει τη συνδρομή όλων των υπουργών του, ορισμένοι εκ των οποίων συνειδητά παραμένουν στην άκρη, μη θέλοντας να εμπλακούν σε μια πολιτική σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση. «Ουδείς δικαιούται να απέχει από τη μάχη» λένε κεντρικά στελέχη, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διάθεση από βουλευτές και υπουργούς να «πέσουν στη φωτιά».
Το αίσθημα της ηττοπάθειας κυριαρχεί σε μεγάλο τμήμα της ΚΟ και του Υπουργικού Συμβουλίου, αν και στο πρωθυπουργικό επιτελείο διαφωνούν ότι «τελειώνει το λάδι στο καντήλι της κυβέρνησης».
Πάντως, ο φόβος του πολιτικού ατυχήματος που μπορεί να προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις υπάρχει, ενώ οι ΚΟ της ΝΔ και του ΠαΣοΚ θεωρούνται από πολλούς παράγοντας αποσταθεροποίησης. Οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου προκαλούν ανησυχία και απλώς επιδεινώνουν ενδοκυβερνητικά το κλίμα της αναταραχής. Στην ΚΟ της ΝΔ και στις τάξεις των «γαλάζιων» μελών του Υπουργικού Συμβουλίου επικρατεί διχασμός τόσο για το αν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές όσο και για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής.
Ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του επιμένει ότι ούτε πρόωρες εκλογές θα γίνουν, ούτε θα επισπευσθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αν και σύμφωνα με πληροφορίες πολύ πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων θα αποφασιστεί ποιο πρόσωπο θα προταθεί από τη ΝΔ.
Στην ώρα της η εκλογή Προέδρου


«Θα τηρηθεί η συνταγματική διαδικασία. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς» επιμένουν από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης έχει εισηγηθεί να εξαντλήσει η κυβέρνηση τα περιθώρια που δίνουν το Σύνταγμα και το συνταγματικό έθιμο και άρα να φθάσει η διαδικασία εν ανάγκη και στην τρίτη ψηφοφορία.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παρά τα διάφορα δημοσιεύματα, δεν θεωρεί ότι πρέπει να επισπευσθεί η προεδρική εκλογή, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη έχει αντίθεση άποψη, εκτιμά πως υπάρχουν οι 180 βουλευτές και ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αντίθετα, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης επισημαίνει πως το απώτατο όριο για να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής ΠτΔ είναι περί την 20η-21ηΙανουαρίου 2015, αν και πολιτικά, διευκρινίζει, πρέπει το θέμα να κλείσει νωρίτερα. Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας υποστηρίζει ότι η κυβερνητική προσπάθεια δεν πρέπει να διακοπεί και τάσσεται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αδωνις Γεωργιάδης επισημαίνει πως «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για προεδρική εκλογή».

Η πολιτική αντεπίθεση της ΝΔ ξεκινάει εν μέσω σεναρίων και αναλύσεων για το αν και κατά πόσον θα αντέξει η δικομματική κυβέρνηση, αν θα τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης από τους πιστωτές ή αν ο Πρωθυπουργός στη μεθαυριανή συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ θα λάβει πολιτική βοήθεια. Η ηγεσία της ΝΔ θα επιδιώξει να υποστηριχθεί και επικοινωνιακά, ένα πεδίο στο οποίο χωλαίνει αρκετά η κυβέρνηση, όπως παραδέχθηκε δημοσίως και ο κ. Δένδιας, αν και άλλοι βάλλουν παρασκηνιακά κατά της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη που έχει υποπέσει σε αρκετές άστοχες κινήσεις.

Οι εκδηλώσεις
Η επέτειος και το «όχι» στον Καρατζαφέρη

Το σύνθημα της πολιτικής αντεπίθεσης θα δώσει ο κ. Σαμαράς από τη Χαλκιδική το επόμενο Σάββατο. Από το ξενοδοχείο «Αθως», όπου έγινε το 1ο ιδρυτικό συνέδριο της ΝΔ υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και το οποίο επελέγη συμβολικά, θα απευθύνει αρχικά γενικό προσκλητήριο σε όλους όσοι ασπάζονται τις διαχρονικές αρχές της παράταξης. Στόχος του είναι μέσω των δύο εκδηλώσεων –η κεντρική θα γίνει στην Αθήνα στις 4 Οκτωβρίου (ημέρα της ίδρυσης της ΝΔ) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών –να επαναπατριστούν στελέχη και να συσπειρωθούν όλες οι «υγιείς δυνάμεις» της Κεντροδεξιάς και, σε δεύτερο χρόνο, να προχωρήσει η αμφίπλευρη διεύρυνση (από τα δεξιά ως το παραδοσιακό Κέντρο). Αγνωστο είναι ακόμα αν τελικά θα ανέβει στη Χαλκιδική ο Κώστας Καραμανλής, τον οποίο επισκέφθηκε μυστικά προχθές το μεσημέρι ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης για να του μεταφέρει την επιθυμία του κ. Σαμαρά να δώσει το «παρών» ο πρώην πρωθυπουργός. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης θεωρεί ότι δεν πρέπει να απευθυνθεί πρόσκληση στους διαγραφέντες, καθώς όπως λένε αρκετοί –και συμφωνούν μαζί του –δεν θα έπρεπε να μετατραπεί αυτή η διαδικασία σε «σόου επιστροφής» του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από το Μέγαρο Μαξίμου υψώνεται «τείχος» στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. «Δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής ή συνεργασίας του Καρατζαφέρη με τη ΝΔ» λένε υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη και θεωρούν ότι τα διάφορα σενάρια διακινήθηκαν από συγκεκριμένα στελέχη με γνώμονα την προσωπική τους στρατηγική την επόμενη ημέρα στο κόμμα.
Ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί οι δύο εκδηλώσεις, για τις οποίες «τρέχουν» ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο γραμματέας Σχεδιασμού Γιώργος Κουμουτσάκος, να περιοριστούν σε μια ονοματολογία που θα προκαλέσει αποσυσπείρωση. Στόχος είναι να παραυρεθούν όσοι είτε από δική τους ευθύνη είτε από επιλογές και λάθη της ηγεσίας βρέθηκαν εκτός ΝΔ ή αποστασιοποιήθηκαν. Από το Μαξίμου μεταδίδεται πάντως ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις με προσωπικότητες εκτός του κεντροδεξιού χώρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.