Στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου, στη Βίλα Ιλίσια, τη χειμερινή κατοικία της Σοφί ντε Μαρμπουά-Λεμπρέν, ευρέως γνωστής ως Δούκισσα της Πλακεντίας, παρουσιάζεται σήμερα Τετάρτη, συναυλία που μέσα από τη μουσική αφηγείται τη ζωή της πολυσυζητημένης αυτής προσωπικότητας της ελληνικής κοινωνίας των πρώτων μετεπαναστατικών χρόνων.
Η Βίλα Ιλίσια κατασκευάστηκε το 1848 από τον Σταμάτη Κλεάνθη και η Δούκισσα της έδωσε αυτό το όνομα γιατί γειτόνευε με τον Ιλισσό. Εκεί βρήκε για στέγη για πρώτη φορά το Μουσείο το 1926, δώδεκα χρόνια μετά από την ίδρυσή του.
Στην παράσταση συμμετέχουν η Μάγδα Μαυρογιάννη (επεξεργασία κειμένου-αφήγηση), η Κατερίνα Ρούσσου (μεσόφωνος) και ο Απόστολος Παληός στο πιάνο.
Η Μάγδα Μαυρογιάννη είναι ηθοποιός, μουσικός, σκηνοθέτιδα και συγγραφέας. Εμπνέεται από προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης, ιδίως γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους ανεξίτηλο στο χρόνο, όπως οι Κλάρα Σούμαν, Κοκό Σανέλ, Φρίντα Κάλο κ.ά. και δημιουργεί, συνδυάζοντας τον λόγο με τη μουσική, σύνθετα θεάματα βασισμένα στη ζωή και το έργο τους, που ονομάζει «μουσικά αναλόγια».
Η Κατερίνα Ρούσσου είναι μεσόφωνος (mezzo soprano) και σπούδασε τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών. Ως σολίστ έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα της Φιλαρμονικής της Λουμπλιάνας, τη Διεθνή Ακαδημία Μπαχ και έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο σολίστ πιάνου Απόστολος Παληός είναι διπλωματούχος πιάνου από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και έχει σπουδάσει επίσης στις Μουσικές Ακαδημίες Βερολίνου και Λειψίας. Βραβεύθηκε σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τιμήθηκε με τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών και κέρδισε το Βραβείο Gina Bachauer του Ιδρύματος World in Harmony.
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασιλίσσης Σοφίας 22, στις 21.00
