Από τις Κάννες στις αίθουσες

Πλούσιο και εφέτος το κινηματογραφικό προϊόν που αγοράστηκε από την ελληνική διανομή στο Φεστιβάλ των Καννών (αν και σε πολλές περιπτώσεις οι ταινίες ήταν ήδη κλεισμένες από πριν).

Από τις Κάννες στις αίθουσες
Πλούσιο και εφέτος το κινηματογραφικό προϊόν που αγοράστηκε από την ελληνική διανομή στο Φεστιβάλ των Καννών (αν και σε πολλές περιπτώσεις οι ταινίες ήταν ήδη κλεισμένες από πριν). Οι περισσότερες ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος αλλά και πολλές από εκείνες στο Ενα Κάποιο Βλέμμα βρίσκονται ήδη στη διάθεση των εταιρειών, οι οποίες έδειξαν ενδιαφέρον και για το 15νθήμερο Σκηνοθετών. Σύμφωνα με την ενημέρωση των ιδίων των εταιρειών, η εικόνα έχει ως εξής:
Ποιος πέτυχε το «double»


Τυχερή για ακόμη μία φορά η ΑΜΑ Films του Γιώργου Στεργιάκη, πέτυχε «το double» λέει ο ιδρυτής της. Οι μοναδικές αγορές της εταιρείας ήταν η τουρκική «Χειμερία νάρκη» του Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν, δηλαδή ο… Χρυσός Φοίνικας του εφετινού φεστιβάλ αλλά και το… πρώτο βραβείο στο Ενα Κάποιο Βλέμμα, ο «Λευκός θεός» του Ούγγρου Κορνέλ Μουντρούτσο. Αυτός είναι ο έκτος Χρυσός Φοίνικας της εταιρείας στα 23 χρόνια ύπαρξής της στον χώρο!
Επιστροφή στο γουέστερν


Ενδιαφέρον όμως έχει και το πακέτο ταινιών που αγόρασε μια καινούργια κινηματογραφική εταιρεία εκμετάλλευσης, η Weird Wave: από το διαγωνιστικό τμήμα στη διάθεσή της βρίσκεται το πολύ όμορφο γουέστερν «The homesman» του Τόμι Λι Τζόουνς με τον ίδιο και τη Χίλαρι Σουόνκ, η τελευταία εκκεντρικότητα του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ «Adieu au language», το εξαιρετικό αλλά υποτιμημένο στα βραβεία «Τιμπουκτού» του Μαυριτανού Αμπντερχαμάν Σισακό, το «Mommy» του Ξαβιέ Ντολάν αλλά και το «Sils Maria», μια ταινία πάνω στη ματαιοδοξία του ηθοποιού, σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Ασαγιάς με τη Ζιλιέτ Μπινός και την Κίρστεν Στιούαρτ. Από το Ενα Κάποιο Βλέμμα η ίδια εταιρεία έχει το «Μπλε δωμάτιο» του Ματιέ Αμαλρίκ, ένα ερωτικό θρίλερ δωματίου βασισμένο σε μυθιστόρημα του Ζορζ Σιμενόν.
Ο ζωγράφος «Κύριος Τέρνερ»


Στην πολύπειρη ODEON βρίσκεται το βραβείο ανδρικής ερμηνείας: ο Βρετανός Τίμοθι Σπολ διέπρεψε ως ζωγράφος «Κύριος Τέρνερ» της ταινίας του Μάικ Λι και πολύ πιθανόν να φτάσει ως τα Οσκαρ. Η ίδια εταιρεία έχει στη διάθεσή της το «Captive» του Ατόμ Εγκογιάν (που όμως απογοήτευσε) αλλά και το «Saint Laurent» του Μπερτράν Μπονελό, το δεύτερο βιογραφικό δράμα για τον γάλλο μόδιστρο που θα δούμε εφέτος μετά τον «Yves Saint Laurent» του Τζαλίλ Λεσπέρ. Το κινούμενο σχέδιο «Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας 2» που παίχτηκε εκτός συναγωνισμού αλλά και η δεύτερη σκηνοθετική δουλειά της γαλλίδας ηθοποιού Μελανί Λοράν «Respire» ανήκουν επίσης στην εταιρεία.
Μόνο μία ταινία του διαγωνιστικού προγράμματος, το «Jimmy’s hall» του Κεν Λόουτς, βρίσκεται στην κατοχή της Feelgood Entertainment, η οποία όμως έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε κάποιες ταινίες του 15νθημέρου Σκηνοθετών που πιθανόν να κάνουν την έκπληξη: «Les Combattants», «Gett, the trial of Viviane Amsalem» και «Cold in July». Το «Charlie’s country» του Ρολφ ντε Χέερ από το Ενα Κάποιο Βλέμμα υπήρξε επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά της εταιρείας, αφού η ταινία του αυστραλού σκηνοθέτη ασχολείται με ωριμότητα και χιούμορ με το πρόβλημα της καταπάτησης της γης των Αβοριγίνων της Αυστραλίας. Απέσπασε επίσης το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο Ενα Κάποιο Βλέμμα (για τον Αβορίγινα Ντέιβιντ Γκουλπιλίλ). Τέλος, το «Geronimo» του Τόνι Γκατλίφ και φυσικά το «XENIA» του Πάνου Χ. Κούτρα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της ίδιας εταιρείας.
Κίνα και Στρος-Καν


Η STRADA Films έκανε επίσης κάποιες καλές αγορές. Από το εκτός συναγωνισμού πρόγραμμα θα βρούμε την τελευταία ταινία του κινέζου auteur Ζανγκ Γιμού «Going home», με την Γκονγκ Λι και πάλι στο πλευρό του, από το Ενα Κάποιο Βλέμμα το γαλλικό «Bird people» του Πασκάλ Φεράν και την «Ομορφη νιότη» του Ισπανού Χαϊμέ Ροσάλες.
Το σκάνδαλο Στρος-Καν έγινε ταινία με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ σε σκηνοθεσία του προκλητικού Αμερικανού Εϊμπελ Φεράρα. Το «Welcome to New Yοrk» άνοιξε στις αίθουσες την περίοδο του φεστιβάλ και αγοράστηκε από τη Hollywood Entertainment, στην οποία ανήκει επίσης το δανέζικο γουέστερν «The salvation» του Κρίστιαν Λέβρινγκ με τον Μαντς Μίκελσεν και τον Ερίκ Καντονά αλλά και η βραβευμένη για την ερμηνεία τής Τζουλιάν Μουρ σάτιρα για το Χόλιγουντ «Maps to the stars» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Τρεις αγαπημένες ταινίες βρίσκονται στον κατάλογο της Seven Films / Spentzos Film: το «Leviathan» του Αντρέι Ζβιάντζιτζεφ (βραβείο σεναρίου), το «Δυο μέρες και μια νύχτα» των αδελφών Νταρντέν, ένα ευθύβολο σχόλιο για τη σχέση εργοδότη – εργαζομένου στους καιρούς μας (πρωταγωνιστεί η Μαριόν Κοτιγιάρ) και μια μαύρη κωμωδία από την Αργεντινή, το «Relatos salvajes» του Ντάμιαν Σζιφρόν, που με ποικίλους τρόπους σατιρίζει την παράνοια τον καιρών μας. Από το Ενα Κάποιο Βλέμμα το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ράιαν Γκόσλινγκ «Lost river» και το ερωτικό δράμα «Η εξαφάνιση της Eleanor Rigby» με την Τζέσικα Τσαστέιν και τον Τζέιμς Μακ Αβόι.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version