Ζαμάν: Οι ευθύνες της τουρκικής κυβέρνησης για την τραγωδία

«Πληθαίνουν οι φωνές που καταγγέλλουν τις ευθύνες και την πιθανή αμέλεια της τουρκικής κυβέρνησης, στον απόηχο της τραγωδίας με τους 300 νεκρούς στο ορυχείο της Σόμα», γράφει η εφημερίδα Ζαμάν.

«Πληθαίνουν οι φωνές που καταγγέλλουν τις ευθύνες και την πιθανή αμέλεια της τουρκικής κυβέρνησης, στον απόηχο της τραγωδίας με τους 300 νεκρούς στο ορυχείο της Σόμα», γράφει η εφημερίδα Ζαμάν.
Καθώς οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνονται, καλώντας σε παραίτηση τους πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ που έχουν σχέση με το πολύνεκρο δυστύχημα, η Ζαμάν γράφει ότι «σε μια ανεπτυγμένη δημοκρατία θα πρέπει να λογοδοτήσουν γιατί δεν έλαβαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειας στον χώρο εργασίας».

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο καθηγητής Οικονομικών Μεχμέτ Αλτάν παρότρυνε επίσης την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Εκτιμώντας ότι η φονική καταστροφή πιθανότατα συνέβη λόγω της έλλειψης των επιθεωρήσεων ασφαλείας, ο Αλτάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας είχε δείξει παρόμοια ανευθυνότητα στο επίσης πολύνεκρο δυστύχημα με τρένο υψηλής ταχύτητας στην Παμούκοβα το 2004.

Ο Αλτάν τόνισε ότι η Τουρκία είναι πρώτη στην Ευρώπη σε θανάτους στον χώρο εργασίας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Ερντογάν απέφυγε το άνοιγμα του κεφαλαίου των κοινωνικών πολιτικών του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία είναι στην μαύρη λίστα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).
Η χώρα δεν έχει υπογράψει ακόμη την σύμβαση της ILO για την ασφάλεια και την υγεία στα ορυχεία του 1995, αν φαίνεται ότι η τραγωδία στη Σόμα και η λαϊκή κατακραυγή θα αναγκάσουν τώρα την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά μέτρα για την πρόληψη άλλων παρόμοιων καταστροφών.

Η συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας στα εγκαίνια του ορυχείου στη Σόμα πριν από εννέα μήνες, καταγγέλλεται ευρέως στα ΜΜΕ, καθώς ο Τανέρ Γιλντίζ είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου.

Ο Γιλντίζ κατηγορείται επειδή υμνούσε το ορυχείο, το οποίο έχει γίνει νεκροταφείο για εκατοντάδες ανθρακωρύχους στη Σόμα, όπου η εξόρυξη είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους. Ο Γιλντίζ είχε πει στα εγκαίνια ότι «έχουν αυξηθεί και οι επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας στον χώρο εργασίας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.