Υπέρ της άρσης ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής ψήφισε η Βουλή

Ονομαστική, μυστική, ψηφοφορία για την άρση ασυλίας άλλων πέντε βουλευτών της Χρυσής Αυγής, των Ελένη Ζαρούλια, Μιχάλη Αρβανίτη, Νίκου Κούζουλου και Δημήτρη Κουκούτση για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και του Ηλία Κασιδιάρη που ελέγχεται για το αδίκημα της κατοχής όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης, διενεργείται το μεσημέρι της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τα κόμματα ζήτησαν να ελεγχθεί κατά πόσον είναι έγκυρο το οπιτικοακουστικό υλικό που επικαλέστηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, το οποίο, όπως δήλωσε, συμπεριλαμβάνεται στον φάκελο της υπόθεσης των διώξεων των μελών της οργάνωσης που έχει αποσταλεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο όπου προσέφυγε η Χ.Α. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Κασιδιάρη με την επίμαχη «μαρτυρία» Μπαλτάκου «ομολογείται πως η δίωξη ασκήθηκε γιατί κόβει ψήφους από τον Σαμαρά και δίνει προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ». Όπως ανέφερε ο υπόδικος βουλευτής της Χ.Α., ο κ. Μπαλτάκος «είναι το δεξί χέρι και εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού». «Τον καλώ να επιβεβαιώσει την ομολογία του και τους δυο επίορκους υπουργούς (σ.σ. εμπλέκει τους κκ. Δένδια και Αθανασίου) να με διαψεύσουν. Προειδοποιώ για την γνησιότητα της μαρτυρίας μου, καθώς ο επίμαχος διάλογος είναι καταγεγραμμένος», σημείωσε, κάνοντας λόγο για «ύστατη εκτροπή και κατάλυση του Συντάγματος». Μάλιστα ζήτησε «να παραιτηθεί η κυβέρνηση» και «να συλληφθεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Γκουτζαμάνη καθώς έχει τεκμηριωθεί η κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας» και οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης «να οδηγηθούν στο Ειδικό Δικαστήριο».

Ο παριστάμενος κ. Αθανασίου είπε ότι ουδέποτε παρενέβη στο έργο της Δικαιοσύνης. «Δεν θα έκανα παρέμβαση ούτε σε αυτή την υπόθεση. Αν ήθελα θα έκανα στους ανακριτές που γνωρίζω πολύ καλά. Πήρα απλώς την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου να ενημερωθώ πού βρίσκεται η υπόθεση», ενώ υποστήριξε πλήρως την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου». Όσον αφορά τον ίδιο είπε «άλλο παρέμβαση και άλλο ενημέρωση», δηλώνοντας ότι «η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».

Ο κ. Κασιδιάρης μίλησε για «ομολογία της εκτροπής», ενώ ο κ. Αθανασίου διέψευσε ότι έχει σχέση με τον ίδιο: «Είναι αναληθέστατα κατά το μέρος που αφορούν το όνομά μου», είπε.

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. κ. Π. Καμμένος ζήτησε «μετά τα στοιχεία που φέρεται να υπάρχουν να διακοπεί η συζήτηση και να δοθεί το υλικό αυτό όπως και να έχουμε γνωμοδότηση για την γνησιότητά του», ενώ αργότερα ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης. Επίσης, μίλησε για «παρακράτος εναντίον του άλλου παρακράτους». «Έχουμε ταχθεί κατά της Χ.Α. ως ναζιστικής οργάνωσης. Να μας χορηγηθεί το οπτικοακουστικό υλικό και κατά πόσο είναι γνήσιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντούμε παρέμβαση του κράτους. Και δεν θα κάνουμε ήρωα τη Χ.Α.», ανέφερε.

Να δοθεί το υλικό στα κόμματα και να υπάρξει εμπεριστατωμένη γνώμη για την γνησιότητά του ή μη ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης.

Ο κ. Αθανασίου είπε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα αν υπάρχει τέτοιο υλικό να διανεμηθεί».

Νωρίτερα, κατά την συζήτηση επί των αιτήσεων άρσης των ασυλιών των βουλευτών της Χ.Α. Μ. Αρβανίτη, Ηλ. Κασιδιάρη, Ελένης Ζαρούλια, Ν. Κούζηλου και Δ. Κουκούτση, ο πρώτος εξ αυτών είπε ότι είναι «απαράδεκτο το δόγμα της συλλογικής ευθύνης». «Όταν ένας παππάς κλέβει το παγκάρι θα πρέπει να κατηγορηθεί ολόκληρη η ορθόδοξη εκκλησία; Ή αν ένα στέλεχος υπουργείου κατηγορηθεί για υπεξαίρεση ή απιστία θα πρέπει όλο το κόμμα του ή το υπουργείο να κατηγορηθεί για εγκληματική οργάνωση;», διερωτήθηκε.

Υπέρ της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Β. Πολύδωρας λέγοντας ότι «οι διώξεις είναι στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας» κάνοντας λόγο για «τρύπια σαν σουρωτήρι ανάκριση και προανάκριση». «Ο έξαλλος πολιτικός λόγος της Χ.Α. θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί πολιτικά», είπε ο κ. Πολύδωρας, τονίζοντας ότι «οι ιδέες δεν διώκονται παρά μόνο σαν στοιχεία με δόλο και πράξεις με ποινική διάσταση». «Η Ιερά Εξέταση και το κυνήγι μαγισσών έχουν εγκαταλειφθεί στο παρελθόν», αλλά σημείωσε ότι: «Έσφαλε η Χ.Α. όταν ζήλεψε το φέρεσθε του περιθωρίου και του υποκόσμου. Άλλο όμως ένα όχι και τόσο ευφυές τέχνασμα και άλλο έγκλημα και εγκληματική οργάνωση». Βεβαίως, σημείωσε ότι «δεν ξεχνώ ότι αυτά ξεκίνησαν από μια δολοφονία». «Όχι όμως να χρησιμοποιηθεί για να συνθλιβεί ένα κόμμα και να συλληφθούν οι βουλευτές του και να προφυλακισθούν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «η Δικαιοσύνη το πληρώνει ακριβά ότι καταφεύγει σε τέτοιες πρακτικές, όπως έγινε στο παρελθόν και με τις διώξεις κατά των κομμουνιστών και αριστερών».

Από την πλευρά της η εγκαλούμενη κυρία Ζαρούλια ευχαρίστησε τον κ. Πολύδωρα αν και είπε ότι «ο κύβος ερρίφθη για την Χ.Α.».

Κατά την φανερή ονομαστική ψηφοφορία υπέρ της άρσης της ασυλίας του κ. Κασιδιάρη τάχθηκαν 200 βουλευτές (έναντι 11 «κατά» και 16 «παρών»), όπως και για τις άρσεις των ασυλιών της κυρίας Ζαρούλια και του κ. Αρβανίτη, ενώ στην περίπτωση του κ. Κούζηλου «υπέρ» ψήφισαν 199 (έναντι 11 «κατά», 11 «παρών» και 1 λευκό) και του κ. Κουκούτση 195 «υπέρ» (έναντι 12 «κατά» και 20 «παρών».

ΣΥΡΙΖΑ: Να έρθουν Σαμαράς, Δένδιας, Αθανασίου στη Βουλή

Να προσέλθουν στην Βουλή ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί κκ. Δένδιας και Αθανασίου ζήτησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δ. Παπαδημούλης για «να συζητήσουμε θέματα Δημοκρατίας και ειλικρινούς καταπολέμησης των νεοναζιστικού φαινομένου». «Ακούω ότι ο κ. Μπαλτάκος έχει κληθεί στο Μαξίμου, ας έρθει και ο ίδιος, ο οποίος μπαίνει και βγαίνει συχνά εδώ μέσα δίνοντας σημειώματα», τόνισε. Ενώ αναφερθείς στο επίμαχο οπτικοακουστικό υλικό είπε ότι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης εμφανίζεται να συνομιλεί με τον κ. Κασιδιάρη «σα να είναι αδέλφια, σα να είναι κολλητοί να δίνει στοιχεία και ονόματα για στελέχη της κυβέρνησης».

«Μιλούσαμε επί χρόνια για ανοχή και ατιμωρησία των νεοναζί. Η. Χ.Α. είχε κολλητούς πολύ ψηλά στην κυβέρνηση», είπε ο κ. Παπαδημούλης και ζήτησε «το μαχαίρι να φτάσει μέχρι το κόκκαλο για όσους παραβιάζουν την διάκριση των εξουσιών». «Δεν ξεπλένονται αυτά με μια παραίτηση», είπε και επιφυλάχθηκε για τις περαιτέρω ενέργειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «αποτελεί μείζον θέμα για την Ελληνική Δημοκρατία και την ίδια την κυβέρνηση».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.