Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση μετά το τελεσίγραφο του Eurogroup

Σπριντ κυριολεκτικά πρέπει να κάνει η δικομματική κυβέρνηση, μετά την…«εντολή» τουEurogroupτο βράδυ της Δευτέρας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα έως την προσεχή Κυριακή.
Την ίδια στιγμή βαριά ρίχνει την σκιά της πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, η σύγκρουση των κκ.Ευ. ΒενιζέλουκαιΓ. Παπανδρέουπου απειλεί με αποσταθεροποίηση τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο Πρωθυπουργός κ.Αντ. Σαμαράςπληροφορήθηκε στην οικία του στην Κηφισιά, όπου βρισκόταν, καθώς εξακολουθεί και τον ταλαιπωρεί η λοίμωξη του αναπνευστικού, τις εξελίξεις από τον ευρισκόμενο στις Βρυξέλλες υπουργό Οικονομικών κ.Ι. Στουρνάρα.
Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι αναγνώρισαν την ελληνική πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο, η κατάσταση είναι δύσκολη, αφού οι πιστωτές θέτουν συνεχώς εμπόδια και η πολιτική πίεση αντί να μειώνεται, συνεχώς διογκώνεται.
Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Σαμαράς έδωσε σαφείς και αυστηρές εντολές να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, αν και υπάρχουν κρίσιμα σημεία μεγάλης αντίθεσης της ελληνικής πλευράς και της τρόικας.
Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιθυμεί μια παράταση της εκκρεμότητας, καθώς μια τέτοια εξέλιξη δεν εξυπηρετεί και την προεκλογική στρατηγική της κυβέρνησης και της ΝΔ. Για να επιτευχθεί όμως συμφωνία με την τρόικα πρέπει να γίνουν και υποχωρήσεις και από την ελληνική πλευρά και όχι μόνο από τους πιστωτές.
Hτρόικα επιστρέφει την Τετάρτη και θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, για να εξεταστεί εκ νέου η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά και τοEurogroup.
Στην Αθήνα άκουσαν τον σκληρό πρόεδρο τουEurogroupΓέρουν Ντάισελμπλουμ να λέει «αν έκαστος εξ ημών κάνει τα αναγκαία βήματα τότε θα βρεθεί λύση», προσδιορίζοντας σαφώς ότι για να ληφθεί οριστική απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών για την δόση των 10,1 δισεκ. ευρώ πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα και πλέον ενδέχεται το νέο ορόσημο να είναι η 1ηΑπριλίου, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει στην Αθήνα το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών.
Φοβίζει η κρίση στο ΠαΣοΚ
Εκτός όμως από την εμπλοκή με την τρόικα, υπάρχει το σοβαρό ζήτημα της κρίσης στο ΠαΣοΚ που προβληματίζει έντονα το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η σύγκρουση των κκ. Βενιζέλου και Παπανδρέου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές πολιτικές εξελίξεις.
Οι σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις στο εσωτερικό του άλλοτε κραταιού κόμματος ανησυχούν το πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς ο δικομματικός συνασπισμός στηρίζεται στο ΠαΣοΚ το οποίο αν διαλυθεί κανείς δε γνωρίζει αν οι βουλευτές του θα στηρίξουν την κυβέρνηση.
Κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν ότι εκτός από το μικροκομματικό και προσωπικό συμφέρον υπάρχει και η μεγάλη υπόθεση της σωτηρίας της χώρας και λένε με έμφαση:«Η δικομματική κυβέρνηση δημιουργήθηκε από την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα σε μια στιγμή που η Ελλάδα έδινε μάχη για να μην χρεοκοπήσει».
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι κανείς στο ΠαΣοΚ δεν θα αμφισβητήσει την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά εκτός από τις διαβεβαιώσεις υπάρχουν σκέψεις και σενάρια επί χάρτου για την ενίσχυση της κυβέρνησης με άλλες δυνάμεις που αυτή την στιγμή δεν συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.
Βέβαια κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι ήδη πολλές αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν μετατοπισθεί λόγω των προβλημάτων στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ, ενώ ακόμα υπάρχει ο φόβος ενός κοινοβουλευτικού ατυχήματος σε νομοσχέδια που αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.