Γ. Γκάουκ:«Ευχαριστώ τους Ελληνες που έμειναν συνετοί στα δύσκολα»

Τους Έλληνες που έμειναν συνετοί τις δύσκολες ώρες της κρίσης ευχαρίστησε ο γερμανός πρόεδρος Γιοαχίμ Γκάουκ, αναγνωρίζοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού. Ζήτησε να μην επιτρέψουμε να αναζωπυρωθούν τα μίση και τα πάθη και υπεραμύνθηκε των επιλογών της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Τους Έλληνες που έμειναν συνετοί τις δύσκολες ώρες της κρίσης ευχαρίστησε ο γερμανός πρόεδρος Γιοαχίμ Γκάουκ, αναγνωρίζοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού. Ζήτησε να μην επιτρέψουμε να αναζωπυρωθούν τα μίση και τα πάθη και υπεραμύνθηκε των επιλογών της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας είπε ότι γνωρίζει πως δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που αισθάνονται ότι αδικήθηκαν από την Ευρώπη και τη Γερμανία, παραδεχόμενος ότι έγινες σκληρές θυσίες από τον ελληνικό λαό.

Όπως είπε οι θυσίες αυτές δεν είναι απλώς μία σύμβαση, η οικονομία έχει τους όρους της και οδηγούν στη λύση. Υποστήριξε η κατάσταση που δημιουργήθηκε ήταν πρωτόγνωρη και μέσα στην κρίση η Ευρώπη έδειξε κύρος. «Η Ευρώπη μπορεί να είναι περίπλοκη είναι όμως ανθεκτική» ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας να μην ασκείται άκριτα κριτική. Η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να μεταρρυθμίζεται, υποστήριξε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην αλληλεγγύη που έδειξε η ΕΕ στην Ελλάδα για να σχολιάσει: «Δεν θέλω να φανταστώ τις ανατροπές αν η Ευρώπη δεν έδειχνε αλληλεγγύη».

Μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Ευρώπη: Η κοινή μας κληρονομιά και το μέλλον μας» που διοργάνωσαν στο Μουσείο της Ακρόπολης το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος έκανε λόγο για «Grecovery» , οικονομική ανάκαμψη, δηλαδή, της Ελλάδας που θα στηρίζεται από τους ίδιους τους πολίτες της.

Ο Γιοαχίμ Γκάουκ ανέφερε ότι ακούει με θλίψη όσα υπομένουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα στον έβδομο χρόνο της κρίσης. «Το χάος και η αναρχία δεν εξαπλώθηκαν παρά τη δύσκολη κατάσταση» είπε για να ευχαριστήσει «όλους εκείνους που έμειναν συνετοί στις δυσκολίες».

Αναγνώρισε ότι η ανεργία και ο φόβος της απώλειας της θέσης εργασίας είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα στην Ελλάδα και είπε πως «η Ευρώπη δεν πρέπει να καταδικάσει μια ολόκληρη γενιά στην παθητικότητα».

«Εμείς είμαστε έτοιμη να μοιραστούμε όλη την εμπειρία μας με την Ελλάδα» ανέγερε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος, δίνοντας το παράδειγμα της μεταφοράς της γερμανικής τεχνογνωσίας στο θέμα της διττής επαγγελματικής κατάρτισης.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Γιοαχίμ Γκάουκ έκανε αναδρομή στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών αλλά και στην συνεισφορά της Ελλάδας στην Ευρώπη.

«Η Ελλάδα ζει κατά κάποιο τρόπο μέσα σε όλους μας», «Η Ευρώπη θα ήταν αδιανόητη χωρίς την ελληνική αρχαιότητα» ήταν ενδεικτικά μόνο δύο από τα πολλά ανάλογα σχόλια του γερμανού προέδρου.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες πρώην συμμαχικές χώρες που έτεινε χείρα φιλίας στη μεταπολεμική Γερμανία παρά το γεγονός ότι υπέφερε από τι ναζιστική κατοχή και αναφέρθηκε στο πλαίσιο αυτό στην επίσκεψη το 1956 στην Ελλάδα του γερμανού τότε προέδρου Τέοντορ Χόις.

Αλλά από την πλευρά της και η Γερμανία, είπε ο Γιοαχίμ Γκάουκ, βοήθησε την Ελλάδα να επιστρέψει στη Δημοκρατία κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών και προσέφερε ένα δεύτερο σπίτι σε έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο κ. Κάρολος Παπούλιας, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, οι υπουργοί Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Μητσοτάκης, Παναγι΄πωτης Πικραμένος, Λουκάς Παπαδήμος, πλήθος βουλευτών, πρώην υπουργοί, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι.

Το ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας προλόγισε στο βήμα ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.