Βενιζέλος: Να γίνει διεθνής διάσκεψη για την ουκρανική οικονομία

Την ανάγκη να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη με τη συμμετοχή της ΕΕ, της Ρωσίας και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας που αντιμετωπίζει η  Ουκρανία τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος από τη Βουδαπέστη. Η Ουκρανία βρίσκεται στη μέση μιας επείγουσας οικονομικής ανάγκης, καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα του Κιέβου μειώνονται, ενώ το δημόσιο χρέος της χώρας εξακολουθεί να αυξάνεται.

Την ανάγκη να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη με τη συμμετοχή της ΕΕ, της Ρωσίας και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία στην Ουκρανία τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος από τη Βουδαπέστη, όπου εκτάκτως συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβακίας, Τσεχίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι πρώτη προτεραιότητα είναι ο διορισμός νέας κυβέρνησης στην Ουκρανία που θα έχει την ικανότητα να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την δημόσια ασφάλεια.

«Η δεύτερη προτεραιότητα, αυτή είναι η δική μου πρόταση … είναι να οργανώσει μια διεθνής διάσκεψη για τα οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε είδους άτακτης χρεοκοπίας» δήλωσε ο Βενιζέλος.

Το θέμα της Ουκρανίας ήταν εκτός ατζέντας. Ωστόσο, βρέθηκε στο επίκεντρο, δεδομένου και του ότι βρίσκεται στο Κίεβο η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Άστον.

Η Ουκρανία βρίσκεται στη μέση μιας επείγουσας οικονομικής ανάγκης, καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα του Κιέβου μειώνονται, ενώ το δημόσιο χρέος της χώρας εξακολουθεί να αυξάνεται.

«Στο χείλος της χρεοκοπίας» βρίσκεται η Ουκρανία, λέει ο υπηρεσιακός πρόεδρος, ενώ το ΥΠΟΙΚ τοποθετεί τις ανάγκες της χώρας στα 35 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφές με ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά και Τουρκία προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας. O αξιωματούχος της ΕΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί ανέφερε ότι ενδέχεται να οργανωθεί μια σύνοδος διεθνών δωρητών ώστε να υπάρξει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.