Υλικά (για 4 άτομα)
1 φύλλο δάφνης
300 ml φρέσκο γάλα
250 γρ. μπακαλιάρος
380 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, βρασμένες και λιωμένες με το πιρούνι
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
100 γρ. καλαμπόκι
4 αβγά, βρασμένα και ψιλοκομμένα
2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 λεμόνι, το ξύσμα
8 κ.σ. κρεμώδες τυρί, τύπου Philadelphia
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
Εκτέλεση
1 Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το δαφνόφυλλο και βράζουμε τον μπακαλιάρο για περίπου 10 λεπτά. Τον σουρώνουμε και τον ξεψαχνίζουμε.
2 Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον μπακαλιάρο, τις πατάτες, τα κρεμμυδάκια, το καλαμπόκι, τα αβγά, τον μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, το τυρί και το πιπέρι και ανακατεύουμε έως ότου ενωθούν τα υλικά.
3 Χωρίζουμε το μείγμα σε 4 ίσα μέρη και με αλευρωμένα χέρια πλάθουμε 4 μεγάλα μπιφτέκια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και τηγανίζουμε τα μπιφτέκια για 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.