Φ. Κουβέλης: Στις ευρωεκλογές θα συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ και οι σύμμαχοί της

Απέρριψε την πρόσκληση των «58» για κοινή κάθοδο της Κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές ο κ. Φ. Κουβέλης. «Στις ευρωεκλογές», δήλωσε στην ομιλία του με την οποία ξεκίνησε το 2ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς «θα συμμετάσχουμε ως ΔΗΜΑΡ μαζί με τη συμμαχία που θα έχουμε συγκροτήσει στο πλαίσιο του προοδευτικού πόλου. Θα αναδείξουμε τη σύνδεση της έκβασης του ελληνικού ζητήματος με το μέλλον της Ευρώπης».

Απέρριψε την πρόσκληση των «58» για κοινή κάθοδο της Κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές ο κ. Φ. Κουβέλης. «Στις ευρωεκλογές», δήλωσε στην ομιλία του με την οποία ξεκίνησε το 2ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς «θα συμμετάσχουμε ως ΔΗΜΑΡ μαζί με τη συμμαχία που θα έχουμε συγκροτήσει στο πλαίσιο του προοδευτικού πόλου. Θα αναδείξουμε τη σύνδεση της έκβασης του ελληνικού ζητήματος με το μέλλον της Ευρώπης».

Στην έναρξη του 2ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ παρευρίσκονται μεταξύ άλλων οι Ηλ. Μόσιαλος, Π. Μπεγλίτης, Αννυ Ποδηματά, Μαριλένα Κοππά, Σπ. Δανέλλης, Θ. Οικονόμου, Ηλ. Κικίλιας, Γ. Καμίνης, Κ. Ασκούνης, Π. Σκοτεινιώτης, Αντ. Μανιτάκης, Αντ. Ρουπακιώτης, Θ. Παπαθεοδώρου, Χρ. Σπρίτζης, Γ. Σωτηρέλης..

Χαιρετισμούς εκ μέρους των κομμέτων απήυθυναν οι Ανδρ. Παπαμιμίκος, Ν. Ανδρουλάκης, Π. Σκουρλέτης, Χρ. Κατσώτης, Γ. Γιαννέλης, Χρ. Αηδόνης, Μιχ. Τρεμόπουλος.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης στον χαιρετισμό του τόνισε: «Ζούμε καθημερινά μια μάχη των δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι στις δυνάμεις του μίσους και του εξτρεμισμού. Καλούμαστε να πάρουμε μέρος με αποφασιστικό τρόπο. Να μιλήσουμε ανοιχτά για θέματα ταμπού όπως η μετανάστευση, η ενεργειακή ασφάλεια, η θεσμική αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να αναδείξουμε την ανάγκη, το χαρακτήρα και το κόστος των μεταρρυθμίσεων, όπου το μεταπολιτευτικό μοντέλο έδωσε λάθος ή περιορισμένου χαρακτήρα λύσεις. Να ξαναδιεκδικήσουμε την Ευρώπη. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναδειχθεί αιχμή ενός ευρύτερου αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα. Αυτό ήταν και το μήνυμα της πρωτοβουλίας των 5 δημαρχών. Καλή επιτυχία στο συνέδριο. Η χώρα μας χρειάζεται δυνάμεις μετριοπαθείς, δημοκρατικές, προσηλωμένες στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης στον χαιρετισμό του επιτέθηκε κατά της πρωτοβουλίας των 58 υποστηρίζοντας ότι «πολλοί θα προσπαθήσουν να εμφανισθούν με νέα πανωφόρια, για να κρυφτούν και για να προσπαθήσουν να διασωθούν, ακόμα και για να παίξουν το ρόλο του αναχώματος απέναντι σε αυτό που έρχεται, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι λοιπόν σε αυτό το ενδεχόμενο οφείλουν όλοι να πάρουν θέση ανταποκρινόμενοι στην κρισιμότητα της ιστορικής συγκυρίας που ζούμε»

Πρόταση για έναρξη προγραμματικού διαλόγου ώστε να κλείσει το χάσμα μεταξύ του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, κόμισε ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Ν. Ανδρουλακης. Πρέπει να βρούμε έναν κοινό βηματισμό ως η κεντροαριστερά της ευθύνης. Ο κ. Ανδρουλακης είπε ότι η στήριξη του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση είναι λύση εθνικής ανάγκης και πρότεινε ως πεδία κοινής δράσης τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, την υγειά και την παιδεία, την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο Γραμματέας της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Χρήστος Αηδόνης στην παρέβασή του υποστήριξε: «Μπροστά μας βρίσκεται η νέα πρόκληση της δημιουργίας του προοδευτικού δημοκρατικού μετώπου που θα το οικοδομούν δυνάμεις που ζητούν οριοθέτηση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό».

Ο κ. Τρεμοπουλος τόνισε: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι βρίσκονται πάντα σε γόνιμο διάλογο με το χώρο της ανανεωτικής αριστερές. Το ΠαΣοΚ έχει επιλέξει τη στρατηγική συμμαχία με τη ΝΔ και ορθως η ΔΗΜΑΡ πήρε τις αποστάσεις της».


Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Φ. Κουβέλη

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε στους συνέδρους να συνδεθεί το κόμμα τους με την «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», στην οποία θα ενταχθούν οι ευρωβουλευτές τους.

Επίσης πρότεινε στο συνέδριο να εξουσιοδοτήσει την Κεντρική Επιτροπή ώστε να διερευνήσει τους όρους ένταξης της ΔΗΜΑΡ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα της αυτόνομης καθόδου στις ευρωεκλογές.

«Εντασσόμαστε στην ευρωπαϊκή οικογένεια με τη δική μας ταυτότητα, τις δικές μας αποσκευές και την πολιτική αυτονομία μας», σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι θεωρεί αναγκαίο να αμφισβητήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης με κάθετο τρόπο το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο δόγμα που εκπροσωπεί η ευρωπαϊκή Δεξιά. «Δεν μπορεί να αφήσουμε την Ευρώπη στους λαϊκιστές και στους εθνικιστές. Ο σεβασμός των ευρωπαϊκών αξιών πρέπει να είναι απόλυτα εγγυημένος σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε κάθε χώρα και από κάθε κυβέρνηση», είπε.
Επιπλέον ο κ. Κουβέλης αποσαφήνισε τη στρατηγική του κόμματος στις Αυτοδιοικητικές εκλογές. «Η ΔΗΜΑΡ», είπε, «υποστηρίζει τη συγκρότηση, σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων προοδευτικού προσανατολισμού, που στηρίζονται στην αυτενέργεια των ενεργών πολιτών πάνω και πέρα από κομματική προτίμηση. Η πολιτική μας πρόταση για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση λαμβάνει υπόψη ότι οι μείζονες αλλαγές στο κράτος, στο αναπτυξιακό μοντέλο και στην κοινωνική πολιτική αφορούν άμεσα αυτό το επίπεδο της αυτοδιοίκησης. Θα επιδιώξουμε συμπαρατάξεις στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, που θα αποτυπώνει μια προοδευτική και δημοκρατική αντίληψη για τα κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα της περιφέρειας και για την έξοδο από την κρίση».


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν έκανε ευθεία αναφορά στην πρωτοβουλία των «58». Επανέλαβε τη θέση του για τη συγκρότηση του προοδευτικού δημοκρατικού πόλου, ο οποίος δεν θα έχει συμπληρωματικό ρόλο σε μια λαϊκιστική Αριστερά που επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες ούτε θα συνθηκοληγήσει με τον συντηρητισμό.

«Αυτά είναι τα όρια που θέτουμε για τη συμπαράταξη και αυτή είναι η πολιτική βάση. Η μη αποδοχή της πρότασης να συμπλεύσουμε με το ΠαΣοΚ στο πλαίσιο του τρίτου πόλου δεν προκύπτει από μια λογική περιχαράκωσης. Προκύπτει από την ανάγκη και την επιλογή μας η πολιτική συμπαράταξη να έχει συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο.Και αυτό σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι δεν προωθούμε το διάλογο και τις συνεργασίες. Προωθούμε τη συνεργασία με όλες τις δυνάμεις της δημοκρατίας ενάντια στη φασιστική ακροδεξιά. Υποστηρίζουμε μαζί με όλες τις δυνάμεις ευρωπαϊκού προσανατολισμού την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Συγκροτούμε κοινές δράσεις για την προώθηση λύσεων σε δημοκρατικά και κοινωνικά προβλήματα. Γιατί όμως ο διάλογος και η κοινή δράση σημαίνει αφαίρεση του δικαιώματός μας να υπερασπιζόμαστε το κόμμα μας και να θέτουμε συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο για τις συμμαχίες;», διερωτήθηκε.

« Ο προοδευτικός πόλος», πρόσθεσε, «ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει. Ή θα έχει στο επίκεντρό του τα ζητήματα των πολλών, της κοινωνίας και της νέας γενιάς ή θα καταντήσει συμπλήρωμα της Δεξιάς. Ή θα δώσει μάχες στο παρόν, σήμερα, που αποφασίζονται τα μείζονα ή θα περιοριστεί στο ρόλο του σχολιαστή του μέλλοντος. Είναι μεγάλη η ευθύνη, είναι μεγάλες οι προσδοκίες και είναι βαρύ το φορτίο. Αξίζει όμως η προσπάθεια. Σε αυτή την πολιτική συμπαράταξη ο καθένας θα διατηρεί την αυτονομία του. Η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο δεν ρευστοποιείται, αλλά ενδυναμώνεται με την ενίσχυση των σχέσεων με συμμάχους και με το μεγάλο άνοιγμα προς την κοινωνία. Η οργανωτική συγκρότηση θα κατοχυρώνει την ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή των συμμετεχόντων στη διαμόρφωση της πολιτικής και στη λειτουργία του σχήματος», σημείωσε.

Αποστάσεις κράτησε και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όπως είπε, διατηρεί στο λόγο του ισοπεδωτική προσέγγιση, εύκολη και ανέξοδη ρητορεία και υποσχεσιολογία, αρνούμενος να υποστηρίξει τις αναγκαίες αλλαγές για τον εξορθολογισμό της κατάστασης. Από τη μια, συνέχισε, επαναλαμβάνει την πρόταση μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου και από την άλλη μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση. Μια τέτοια όμως πολιτική τακτική εμπεριέχει τον κίνδυνο της απομόνωσης της χώρας από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και συνακόλουθα τον κίνδυνο περιδίνησής της.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξήγησε γιατί μπήκε η ΔΗΜΑΡ στην τρικομματιή κυβέρνηση συνεργασίας τον Ιούνιο του 2012 , γιατί αποχώρησε έναν χρόνο μετά και έκανε έναν απολογισμό της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση. «Δεν καθίσαμε στη βολική και ευρύχωρη θέση της αντιπολίτευσης, δεν μείναμε στην άκρη κάνοντας πως δεν ακούμε, όταν αυτό που χρειαζόταν η χώρα ήταν η άμεση παρέμβαση για την αποτροπή του εκτροχιασμού και της χρεοκοπίας. Πήραμε την ευθύνη να υπάρξει κυβέρνηση και είχαμε αποφασιστική συμβολή στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, μια εξέλιξη που δεν ήταν αυτονόητη. Δεν μας συγκίνησε ξαφνικά η κυβερνητική εξουσία. Όμως η αγωνιστική πολιτική στάση δεν ταυτίζεται με υποχρεωτική παραμονή στα έδρανα της αντιπολίτευσης».


«Δεν συμφωνούσαμε με όλα όσα έγιναν από την κυβέρνηση συνεργασίας. Πήραμε θέση με τη στάση μας, με την ψήφο μας», επισήμανε και αναφέρθηκε στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, στη σύνδεση της κινητικότητας με απολύσεις στο δημόσιο στην πίεση για μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση.

Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση προέκυψε, όπως εξήγησε, επειδή τα πράγματα κινήθηκαν σε διαφορετική κατεύθυνση, η κυβέρνηση συνεργασίας σταδιακά μετατράπηκε σε μονοκομματική της Νέας Δημοκρατίας και υπήρξε σαφής συντηρητική στροφή, η οποία συνοδεύτηκε με συστηματική απόρριψη των προτάσεων της ΔΗΜ.ΑΡ. «Η παραμονή μας στην κυβέρνηση θα μετέτρεπε τη συμμετοχή μας σε μια στήριξη χωρίς αντίκρισμα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Όμως Αριστερά της ευθύνης δεν σημαίνει και υποχρεωτική συμμετοχή σε κυβέρνηση άνευ όρων».
Ο κ. Κουβέλης είπε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι η χώρα, με αυτό το πρόγραμμα προσαρμογής, θα βγει από την κρίση, ότι δεν συμμερίζεται το αφήγημα της επιτυχίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση («πιστεύουμε μάλιστα ότι συνιστά αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης αφού έτσι ενθαρρύνεται και η τρόικα για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής», είπε) και ότι ο τρόπος που επιτεύχθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το κάνει μη διατηρήσιμο αν δεν υπάρξει ανάπτυξη.«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Υπάρχουν όμως διαφορετικές λύσεις από αυτές που αποδέχεται η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Υπάρχουν λύσεις οικονομικά αποτελεσματικές σε σύγκριση με την αδιέξοδη πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, της υπερφορολόγησης και της απίσχανσης της οικονομίας», σημείωσε.

Η χώρα, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χρειάζεται μια πραγματική επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές και ταυτόχρονα την προώθηση ενός προγράμματος δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία. Όχι για να ξηλωθεί το πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά για να αλλάξει ουσιαστικά. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε τα ακόλουθα: Να μην απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις εργαζομένων και να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού. Να μειωθεί η υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων και των μισθωτών με φορολόγηση όλων των εισοδημάτων σε ενιαία προοδευτική κλίμακα ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης. Να μειωθεί ο φόρος ακινήτων και να συνδεθεί με το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του κάθε φορολογούμενου και όχι κάθε ακινήτου ξεχωριστά, με προοδευτική κλίμακα και αφορολόγητο όριο. Να διατηρηθεί η απαγόρευση πλειστηριασμών έως το Δεκέμβριο του 2015.

«Ηρθε η ώρα της απεμπλοκής από το μνημόνιο, με όρους όμως πραγματικούς και όχι επικοινωνιακούς. Απεμπλοκή από το μνημόνιο δεν σημαίνει επιστροφή στην προ κρίσης εποχή. Δεν σημαίνει ευκολία δανεισμού και άρα πελατειακές παροχές», τόνισε και πρότεινε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης που θα δίνει έμφαση στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή και θα περιλαμβάνει τις προαναφερόμενες αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής. Επίσης πρότεινε να υπάρξει και μια νέα συμφωνία γενεών, όχι ως συμβιβασμός, αλλά ως αλληλεγγύη γενεών. « Μόνο εάν οι νέοι και οι νέες βρούνε θέση στον καταμερισμό εργασίας μπορεί να αντιστραφεί η καθοδική πορεία», είπε. Ο κ. Κουβέλης τάχθηκε, όμως, υπέρ των μεταρρυθμίσεων υποστηρίζοντας ότι πρέπει να είναι δημοκρατικές και να υπερβαίνουν το διαχωρισμό «αλλαγές με το μνημόνιο ή στασιμότητα με την αντιμνημονιακή πολιτική». «Υποστηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά αντιπαλεύουμε τις απορρυθμίσεις» συμπλήρωσε.

«Επιδιώκουμε τον διάλογο και τη συμφωνία. Δεν δεχόμαστε αυταρχικές παρεμβάσεις που καλύπτουν την μεταρρυθμιστική ένδεια και ολιγωρία. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε παρεμβάσεις που επιδεινώνουν αντί να καλυτερεύουν, που διαιωνίζουν αντί να εξορθολογίζουν. Δεν μπορούμε να συνταχθούμε με μία μεταρρυθμιστική κενολογία, έναν δήθεν μεταρρυθμισμό που καταλήγει να βλάπτει τους πολλούς και το δημόσιο συμφέρον», τόνισε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.