Telegraph: Και η βρετανική πρεσβεία στο Βερολίνο υπέκλεπτε επικοινωνίες

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ φέρεται να ακολουθούσε το παράδειγμα της «αδελφής» NSA και στις παρακολουθήσεις από την πρεσβεία της στο Βερολίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα που επικαλείται γνώση των εγγράφων του Σνόουντεν.

Η βρετανική Telegraph αναφέρει την Τρίτη, επικαλούμενη γνώση των εγγράφων, πως η βρετανική υπηρεσία είχε εγκαταστήσει «σταθμό» υποκλοπής επικοινωνιών στην οροφή της πρεσβείας στη γερμανική πρωτεύουσα.

Το κτίριο της βρετανικής πρεσβείας στη γερμανική πρωτεύουσα είναι δίπλα από το κτίριο της αμερικανικής (δύο βήματα από τη Βουλή και την καγκελαρία), και οι παρακολουθήσεις γίνονταν, όπως υποστηρίζεται, από εγκατάσταση που μοιάζει με σκηνή στην οροφή του κτιρίου.

Η Telegraph υποστηρίζει πως ο σταθμός ήταν αυτή η εγκατάσταση, που δεν φαίνεται εύκολα από τον δρόμο και έχει κυλινδρικό σχήμα, ενώ το εξωτερικό της περίβλημα μοιάζει με τις παλιές (εκτός λειτουργίας πλέον) σφαίρες παρακολούθησης που είχαν εγκατασταθεί στη γερμανική επικράτεια μεταπολεμικά.

Εκπρόσωπος του βρετανικού πρωθυπουργού γραφείου αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές, λέγοντας πως η Ντάουνινγκ Στριτ «δεν σχολιάζει ζητήματα πληροφοριών».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.