To Eθνικό Kέντρο Bιβλίου λίγο πριν το τέλος

Συνεχίζεται η ομίχλη που σκεπάζει το μέλλον του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και οξύνονται οι σχετικές αντιδράσεις. Χθες οι σημαντικότεροι εκδότες και βιβλιοπώλες της χώρας απέστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατηγορώντας τον υπουργό Πολιτισμού ότι «αδιαφορεί , προκαλεί σύγχυση με τις δηλώσεις του και ευθύνεται για την ανυπαρξία οποιασδήποτε συγκροτημένης πολιτικής για τη στήριξη και την προώθησή του»

Συνεχίζεται η ομίχλη που σκεπάζει το μέλλον του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και οξύνονται οι σχετικές αντιδράσεις. Χθες οι σημαντικότεροι εκδότες και βιβλιοπώλες της χώρας απέστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατηγορώντας τον υπουργό Πολιτισμού ότι «αδιαφορεί , προκαλεί σύγχυση με τις δηλώσεις του και ευθύνεται για την ανυπαρξία οποιασδήποτε συγκροτημένης πολιτικής για τη στήριξη και την προώθησή του». Στο μεταξύ το διορισμένο Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ αρνείται να υπογράψει την καταδίκη του. Τα μέλη του Δ.Σ. σκέπτονται να στείλουν επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού και να του ζητούν να πάρει θέση εντός δέκα ημερών για το τι «μέλλει γενέσθαι».

Ο πρόεδρος κ. N. Ζωρογιαννίδης έχει καταθέσει την παραίτηση του (χωρίς να έχει λάβει ακόμα απάντηση) όπως την παραίτησή του κατέθεσε από τον ρόλο του συντονιστή ο κ. Διονύσης Μαγκλιβέρας, που αντικαθιστούσε τον Διευθυντή που υπήρχε παλιότερα. Ο σύμβουλος του υπουργού κ. Π. Θανασούλας μετέφερε συγκεχυμένες απόψεις στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ. Είπε ότι η Φιλαναγνωσία με δύο υπαλλήλους θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού(όταν χρειάζονται τουλάχιστον δέκα) , ότι η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ (που έχει κοστίσει στον ελληνικό λαό περίπου 2 εκ. ευρώ) θα μεταφερθεί στον ΟΣΔΕΛ και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης στην Περιφέρεια και στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Και όπως εκτιμούν ορισμένα μέλη του Δ.Σ. από εκεί μπορεί εύκολα να πάει στους συνδικαλιστές του Συλλόγου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος.

Σχετικά με την ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ τα μέλη του Δ.Σ. εκφράσανε επιφυλάξεις στο να «χαριστεί» στον ΟΣΔΕΛ χωρίς την εξασφάλιση προηγούμενα ορισμένων προϋποθέσεων. Συγκεκριμένα ζήτησαν να μεταφερθεί στον ΟΣΔΕΛ μόνον η διαχείριση , όχι όμως και η κυριότητα της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, ώστε αν δεν εκπληροί τους όρους της συμφωνίας να μπορεί να επαναπατριστεί στο Υπουργείο.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΒΙ είναι απλήρωτοι και το Δ.Σ. θα ζητήσει κονδύλια από το υπουργείο ενώ όλοι περιμένουν απαντήσεις σχετικά με τις παλιότερες διαβεβαιώσεις του κ. Τζαβάρα ότι «όλοι οι εργαζόμενοι , που έχουν πλούσια πείρα, θα τακτοποιηθούν».

Χθες δημοσιεύτηκε στον τύπο ότι το ΕΚΕΒΙ είναι μέσα στη λίστα των υπό κατάργηση φορέων , εμφανιζόμενο μάλιστα να έχει 50 εργαζόμενους ενώ όλοι γνωρίζουν ότι έχει μόνον 24. Η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα τέλμα με πολλές αβεβαιότητες και ασάφειες. Οι μόνοι που θα την πληρώσουν τελικά θα είναι οι εργαζόμενοι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.