Βενιζέλος: Με το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης διασφαλίζονται οι συντάξεις των νέων γεννεών

Με ομιλία του κ. Ευ. Βενιζέλου στη Βουλή στήριξε το ΠαΣοΚ την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει από τον Ιούλιο του 2012, για τη σύσταση του «Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών» (ΕΤΚΑΓ). Στόχος είναι η δημιουργία αποθέματος για την πρόσθετη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και γενικά τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επισήμανε στην ομιλία του ότι η πρόταση νόμου έχει το σπάνιο προσόν να συμπυκνώνει σε μία νομοθετική πρωτοβουλία τρεις μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες: μια εθνική, μια αναπτυξιακή και μια κοινωνική.

Με ομιλία του κ. Ευ. Βενιζέλου στη Βουλή στήριξε το ΠαΣοΚ την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει από τον Ιούλιο του 2012, για τη σύσταση του «Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών» (ΕΤΚΑΓ). Στόχος είναι η δημιουργία αποθέματος για την πρόσθετη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και γενικά τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επισήμανε στην ομιλία του ότι η πρόταση νόμου έχει το σπάνιο προσόν να συμπυκνώνει σε μία νομοθετική πρωτοβουλία τρεις μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες: μια εθνική, μια αναπτυξιακή και μια κοινωνική.
Αναλύοντας τις διαστάσεις της πρότασης νόμου, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι μιλώντας για τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων, στην πραγματικότητα σημαίνει μία νομοθετική πράξη επιβεβαίωσης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όχι μόνον στον χερσαίο ελληνικό χώρο, αλλά και στις θαλάσσιες ζώνες που περιβάλλουν τη χώρα μας, δηλαδή στην υφαλοκρηπίδα και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η Ελλάδα αποκτά τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως παίκτης σε ένα άλλο γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο και αυτό, όπως είπε, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία μετά την εμπειρία της Κύπρου, όπου αυτό που είχε εμφανιστεί ως μια μεγάλη δυνατότητα, φάνηκε να περιορίζεται ξαφνικά επειδή οι ενοχλούμενοι από τις εξελίξεις είναι πάρα πολλοί, επιμελώς κρυμμένοι, πολλές φορές πίσω από τη μάσκα του φίλου. «Eνώ οι συσχετισμοί είναι ωμοί, σκληροί και κυνικοί και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην Ανατολική Μεσόγειο να διαμορφώσουμε έναν ενιαίο χώρο ενεργειακό, ο οποίος μαζί με τον ενιαίο χώρο ασφάλειας φέρνει σε άμεση επαφή την Κυπριακή Δημοκρατία ως μόνη οντότητα του Διεθνούς Δικαίου με την Ελληνική Δημοκρατία και από την άποψη αυτή η πράξη που συντελείται με την κατάθεση και υπερψήφιση της πρότασης νόμου έχει πολύ μεγάλη εθνική σημασία».
Η δεύτερη διάσταση, η αναπτυξιακή, φανερώνει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναστηθεί οικονομικά και αναπτυξιακά, βασισμένη στους ενδογενείς πόρους της. Το αρμόδιο υπουργείο έχει υπολογίσει σε συνεργασία με τους διεθνείς τεχνικούς συμβούλους, ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος των 150 δισεκατομμυρίων σε ορίζοντα 25 έως 30 ετών. Η τρίτη διάσταση, που έθεσε ο κ. Βενιζέλος είναι η κοινωνική. Δεν ανακαλύπτουμε ούτε την Αμερική ούτε την πυρίτιδα με την πρότασή μας αυτή, επισήμανε. Στην πραγματικότητα υιοθετούμε το παράδειγμα της Νορβηγίας, που είναι η ευρωπαϊκή χώρα η οποία είχε την τύχη λόγω του ορυκτού της πλούτου να διαμορφώσει ίσως το καλύτερο το αρτιότερο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το καλύτερο σύστημα αλληλεγγύης των γενεών, πρόσθεσε.
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε και για τη ζημιά που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία από το PSI: Το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων τότε ήταν 22 δισεκατομμύρια σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου και σε ομόλογα επενδεδυμένα από το κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Το ποσό των 22 δισεκατομμυρίων μειώθηκε κατά ποσοστό 53,5% όσο είναι η μείωση που υπέστησαν οι κάτοχοι των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Φτάνουμε έτσι περίπου στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ετήσια επιχορήγηση μέσω κρατικού προϋπολογισμού στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, μη συνυπολογιζομένου του κόστους των συντάξεων του δημοσίου, των πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων, είναι 17 δισεκατομμύρια. Άρα η μείωση του χαρτοφυλακίου είναι μικρότερη από το μέγεθος μιας ετήσιας επιχορήγησης, ενώ η συνολική επιχορήγηση του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία την περίοδο 2000-2012, από την ένταξη στην ΟΝΕ μέχρι το PSI, ήταν 154 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Είχαμε καλέσει τότε τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ και τους είχαμε πει επισήμως: Ναι, με τα λεφτά που έχετε πάρει από το PSI αγοράστε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου νέας έκδοσης, διότι αυτά θα αποκαταστήσουν το χαρτοφυλάκιό σας στο 100% και θα σας αποφέρουν κέρδη. Ανταποκρίθηκε μόνο η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης του Χαρτοφυλακίου του ΙΚΑ, ωφελήθηκε τα μέγιστα από την επιλογή να επενδύσει στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου νέας έκδοσης. Αν μας άκουγαν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν είχαμε συνδικαλιστικού και πολιτικού χαρακτήρα αντιστάσεις, θα είχε αποκατασταθεί και το χαρτοφυλάκιό τους. Τώρα ερχόμαστε και με τη ρύθμιση αυτή διαμορφώνουμε ένα κεφάλαιο το οποίο στατικά τη στιγμή που βρισκόμαστε εδώ στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με επιχορηγήσεις 12 ετών», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την πρόταση νόμου του ΠαΣοΚ, γεγονός που ικανοποίησε την Ιπποκράτους. Μάλιστα, ανακοίνωση εξέδοσε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Η Ελλάδα μπορεί σε βάθος 25-30 χρόνων να έχει δημόσια έσοδα της τάξεως των 150 δις, από τα μερίσματα, τα δικαιώματα και τη φορολογία των εταιρειών που θα αναλάβουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και από τη διάθεση αδειών για έρευνες
Με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Γενεών (ΕΤΚΑΓ), το 75% των εσόδων θα πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία, το 20% στο Πράσινο Ταμείο για έργα Περιβάλλοντος και ανάπτυξης και το 5% στις τοπικές κοινωνίες
Ανάλογη εμπειρία υπάρχει στη Νορβηγία με την ίδρυση του Government Petrοleum Fund. Το ταμείο αυτό χρηματοδοτείται από φόρους στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας και από τα μερίσματα που εισπράττει το ταμείο από το μετοχικό μερίδιο που κατέχει στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Νορβηγίας (Statoil ASA).
Οι πόροι του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών προέρχονται από τα έσοδα του Δημοσίου (μερίσματα, δικαιώματα, φορολογία) από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και από τη διάθεση αδειών για έρευνες.
Ήδη λάβαμε πέρσι 1 εκ ευρώ. Τα χρήματα όμως αυτά, λόγω απουσίας του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πήγαν στον κρατικό προϋπολογισμό. Φέτος θα λάβουμε 5- 10 εκ. ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο δεν θα δαπανήσει χρήματα. Μόνο εισπράττει.
Σε 2-3 χρόνια μπορούμε να έχουμε 15 γεωτρύπανα. Σε κάθε γεωτρύπανο δουλεύουν 200-300 άνθρωποι. Έτσι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και στηρίζονται οι τοπικές κοινωνίες.
Με το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Γενεών, οι ενέργειες που προωθούν την αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου και την ανάπτυξη της χώρας θα συνδέονται άμεσα με την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.