Η «ντόπα» και οι μπίζνες του Λανς Αρμστρονγκ

Οταν πριν από μερικούς μήνες ο Λανς Αρμστρονγκ τιμωρήθηκε με αποκλεισμό διά βίου από κάθε αθλητική δραστηριότητα από την Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ καθώς αποδείχθηκε ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών και μεταγγίσεις αίματος, δεν διαλύθηκε απλώς το προφίλ του αθλητή-συμβόλου της προσπάθειας, της επιμονής και του κουράγιου.

Ο αθλητής που διαγράφηκε από κάθε επίσημο αγώνα του παρελθόντος εξακολουθεί, παρά την κατρακύλα του, να είναι στην επικαιρότητα. Γιατί; Τουλάχιστον για 500 εκατομμύρια λόγους. Και καλούς λόγους, μάλιστα! Σύμφωνα με το ίδρυμα Livestrong που λειτουργεί από το 1997 χάρη στον Λανς Αρμστρονγκ, ο οποίος βγήκε νικητής από τη μάχη του με τον καρκίνο στα γεννητικά όργανα, έχουν γίνει δωρεές που συνολικά ξεπερνούν τα 500 εκατ. δολάρια και τα οποία έχουν διατεθεί στην έρευνα για την καταπολέμηση της ασθένειας αλλά και σε θεραπείες και υποστήριξη περισσότερων των 2,5 εκατομμυρίων συνανθρώπων μας. Διεξάγονται περισσότερες από χίλιες ημερίδες και εκδηλώσεις σε 65 χώρες σε όλον τον κόσμο ετησίως –όλες στο μέτωπο κατά του καρκίνου. Για τους ανθρώπους που έχουν βοηθηθεί από το ίδρυμα, τη στιγμή που οι ασφαλιστικές εταιρείες έκλειναν τα μάτια στο πρόβλημά τους, δεν έχει καμία σημασία αν ο Αρμστρονγκ ήταν ντοπαρισμένος ή όχι.
Συλλέκτης δωρεών
Η συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σόου της κυρίας Οπρα Γουίνφρεϊ, το «mea culpa» του Αρμστρονγκ, μοιάζει να είναι ακόμη μία επαγγελματική κίνηση. Ο γεννημένος στο Οστιν του Τέξας ποδηλάτης ήλπιζε να μετάσχει στους αγώνες τριάθλου (ποδηλασία, κολύμβηση και τρέξιμο) για να συνεχίσει να διαφημίζει το ίδρυμά του και να συλλέγει δωρεές.
Επιπλέον το μεγαλύτερο πλήγμα για το άλλοτε «αστραφτερό» προφίλ του ήταν το γεγονός ότι «και έκλεψε και είπε ψέματα». Ο,τι χειρότερο για την τιμή του ανδρός. Και για την τιμή των χορηγών του, οι οποίοι υπολογίζεται ότι τον ενίσχυαν με ποσά κοντά στα 20 εκατ. δολάρια ετησίως.
Ο κ. Χάουαρντ Μπράγκμαν, ειδικός στην επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων, εκτίμησε τον περασμένο Οκτώβριο ότι «η πτώση του Αρμστρονγκ ενδέχεται να συμπαρασύρει και το ίδρυμά του καθώς δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι χειρότερο από το να χάσει ένας αθλητής τους τίτλους του, τα εκατομμύρια των χορηγών και να υποστεί δημόσια διαπόμπευση». Κι όμως λίγους μήνες αργότερα τα νούμερα τον διαψεύδουν! Το Livestrong ανακοίνωσε ότι οι δωρητές το 2012 ήταν αυξημένοι κατά 20% σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό κοινό έπαψε να έχει θετική άποψη για τον Αρμστρονγκ.
«Σόου συγγνώμης»
Ολο το σόου, λοιπόν, της συγγνώμης, της απολογίας, της δημόσιας παραδοχής του λάθους, μοιάζει ένα καλοσχεδιασμένο επικοινωνιακό τρικ προκειμένου να συνεχίσουν να εισρέουν δωρεές στο ίδρυμα Livestrong…
Τα έσοδα του ιδρύματος Livestrong

2003$11,8 εκατ.

2004$41,1 εκατ.
2005$55,4 εκατ.
2006$36,7 εκατ.
2007$30,4 εκατ.
2008$27,2 εκατ.
2009$49,6 εκατ.
2010$49,9 εκατ.
2011$48,5 εκατ.
Προέρχονται κατά περίπου 35% από δωρεές, κατά 30% από εκδηλώσεις, κατά 15% από επενδύσεις και ισόποσα από εμπορικά δικαιώματα.
Το κίτρινο βραχιολάκι έγινε χρυσό!
Πουλήθηκαν 85 εκατομμύρια κομμάτια!

Το 2004, λίγο προτού κατακτήσει για έκτη φορά την πρώτη θέση στον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας, ο Αρμστρονγκ σε συνεργασία με την εταιρεία αθλητικών ειδών Nike κυκλοφόρησαν τα κίτρινα βραχιολάκια σιλικόνης που πωλούνταν αντί ενός δολαρίου έκαστο και τα έσοδα ενίσχυαν το ίδρυμα καταπολέμησης του καρκίνου Livestrong το οποίο ίδρυσε ο τεξανός ποδηλάτης. Το κίτρινο επιλέχθηκε από το χρώμα της φανέλας που φοράει ο πρωτοπόρος του Ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας.
Με βοήθεια αστέρων
Υπολογίζεται ότι πουλήθηκαν περισσότερα από 85 εκατ. κίτρινα βραχιολάκια σε όλον τον πλανήτη, καθώς τη φιλανθρωπική ενέργεια διαφήμισαν αστέρες του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου, διάσημοι ηθοποιοί όπως ο Ματ Ντέιμον, αθλητές που μετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ακόμη και ο τότε υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς κ. Τζον Κέρι, ο οποίος εξακολουθεί να το φοράει. «Δεν μου θυμίζει μόνο τις προεδρικές εκλογές του 2004 αλλά και τον αγώνα που συνεχίζω να δίνω» δήλωσε πέρυσι ο γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη, έχοντας αντιμετωπίσει επιτυχώς τη μάχη με τον καρκίνο, όπως και η σύζυγός του.
Σύμφωνα με το ίδρυμα του Αρμστρονγκ, το κόστος κατασκευής και αποστολής για κάθε βραχιολάκι ήταν 23 σεντς, έτσι τα υπόλοιπα 77 πήγαιναν για τη χρηματοδότηση του Livestrong, το οποίο είχε ως αρχικό στόχο την πώληση 5 εκατομμυρίων. Εφτασε τα 12 εκατομμύρια λίγες εβδομάδες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και τους θριάμβους του Ρώσου Γιούρι Μπορζακόφσκι με το απίθανο σπριντ στα τελευταία μέτρα των 800 μ., του Μαροκινού Χικάμ Ελ Γκερούζ που πανηγύρισε τα χρυσά μετάλλια στα 1.500 μ. και στα 5.000 μ. υψώνοντας τα χέρια του και φυσικά του Αμερικανού Τζάστιν Γκάτλιν, ο οποίος κέρδισε την (τότε) πιο γρήγορη κούρσα 100 μ. στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Κοινό στοιχείο των τριών; Φορούσαν το κίτρινο βραχιόλι Livestrong.
«Μόδα» για εκστρατείες
Παράλληλα τα βραχιολάκια έγιναν «μόδα» χρηματοδότησης και το κίτρινο χρώμα αφορούσε συνήθως ιδρύματα για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον καρκίνο χάρη στην κίνηση του Αρμστρονγκ! Κυκλοφόρησαν βραχιόλια για να υποστηριχθούν τα αμερικανικά στρατεύματα, για τη μη επανεκλογή του Τζορτζ Μπους του νεότερου στην προεδρία των ΗΠΑ, για την ενίσχυση των θυμάτων του τσουνάμι, για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του προστάτη.
Εμφανίστηκαν ροζ βραχιόλια για τον καρκίνο του μαστού, κόκκινα για καρδιαγγειακά προβλήματα, κατά του καπνίσματος και για την υποστήριξη των ερευνών για το AIDS, μοβ βραχιόλια για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, γκρίζα για τον διαβήτη και τον καρκίνο του εγκεφάλου και τα ασπρόμαυρα κατά του ρατσισμού, τα οποία λάνσαραν ποδοσφαιριστές όπως ο Τιερί Ανρί, ο Ρίο Φέρντιναντ, ο Γουέιν Ρούνεϊ, ο Κλοντ Μακελελέ, ο Φάμπιο Καναβάρο, ο Αντριάνο, ο Φιλίπ Μεξές κ.ά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.