Η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας είναι πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και μεταφορικό κέντρο του δέλτα του Μεκόνγκ με πληθυσμό πάνω από 150.000 κατοίκους. Συνδέεται με τις περισσότερες πόλεις του δέλτα μέσα από ένα σύστημα από παραποτάμους και κανάλια. Η πόλη διαθέτει πανεπιστήμιο με βάση τη γεωπονική σχολή και αξιοθέατα όπως η Μουνιραγκσγιαράμ Παγόδα που ανήκει στο βουδιστικό δόγμα της Χιναγιάνα, η Καντονέζικη Παγόδα, το μουσείο του Χο Τσι Μινχ (πρόκειται για τον πατέρα του έθνους που οργάνωσε τον ανταρτοπόλεμο εναντίον των Γάλλων, ως τη σαρωτική νίκη του το 1954 στο Ντιεν Μπιεν Φου). Είναι το μοναδικό μουσείο του «Θείου Χο», όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά στο δέλτα, και είναι απορίας άξιον πώς επιλέχθηκε το σημείο αυτό, καθώς ο ίδιος ουδέποτε είχε ζήσει στο Καν Το. Το εντυπωσιακότερο αξιοθέατο είναι φυσικά η περίφημη πλωτή αγορά του Καν Το, με τις μεγάλες βάρκες με τα ζωγραφισμένα τεράστια μάτια για να κρατούν μακριά τα κακόβουλα ζηλόφθονα βλέμματα, όπου και εδώ ο πελάτης διαλέγει από μακριά το είδος που τον ενδιαφέρει (το είδος αναρτάται επάνω σε πόλο) και πλησιάζει με μικρή ταχύπλοη βάρκα για να παζαρέψει. Αξίζει να παρατηρήσετε την καθημερινότητα των εμπόρων που κατοικούν μέσα στις βάρκες με τα απλωμένα ρούχα ή την προετοιμασία του φαγητού.
Το δέλτα του Μεκόνγκ κάποτε ανήκε στο βασίλειο των Χμερ και ήταν η τελευταία περιοχή που πέρασε στους Βιετναμέζους. Οι Καμποτζιανοί ακόμη την ονομάζουν Κάτω Καμπότζη αφού κατείχαν τη γη ως τον 18ο αιώνα. Οι Κόκκινοι Χμερ, θεωρώντας τα εδάφη δικά τους, προσπάθησαν να καταλάβουν το δέλτα κάνοντας επιδρομές και σφαγιάζοντας ολόκληρα βιετναμέζικα χωριά. Αυτή ήταν και η αφορμή της εισβολής του Βιετνάμ στην Καμπότζη το 1979 που κατέληξε σε ήττα των Κόκκινων Χμερ. Σήμερα οι κάτοικοι είναι Εθνο-βιετναμέζοι, αλλά κατοικούν και αρκετοί Κινέζοι, Χμερ και κάποιοι Σαμ. Ολα βέβαια εξηγούνται καθώς η γη είναι πολύ εύφορη και είναι γνωστή ως το «καλάθι του ψωμιού» του Βιετνάμ, αν και πρόκειται για το «καλάθι του ρυζιού», αφού η περιοχή μπορεί να θρέψει με ρύζι όλο το Βιετνάμ και παραπάνω. Οταν η κυβέρνηση το 1975 επέβαλε τις κολεκτίβες και τον έλεγχο στις καλλιέργειες του δέλτα, τότε δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο στην παραγωγή αλλά και στη διάθεση, αφού οι κάτοικοι της Σαϊγκόν προσπαθούσαν απεγνωσμένα να προμηθευτούν το ρύζι που κάτεσχαν τα κυβερνητικά μπλόκα. Ολα αυτά τελείωσαν το 1986 και η περιοχή αναπτύχθηκε σε σημείο που το Βιετνάμ να γίνει η δεύτερη παραγωγός χώρα ρυζιού μετά την Ταϊλάνδη. Το ρύζι είναι η σημαντικότερη παραγωγή της χώρας, όπου απασχολείται το 70% του πληθυσμού.
πρόσβαση:
Αεροπορικώς θα μεταβείτε από Αθήνα για την πόλη Χο Τσι Μινχ (Σαϊγκόν) με την αεροπορική εταιρεία Emirates μέσω Ντουμπάι ή με την Qatar Airways μέσω Ντόχα, που αυτή την περίοδο δίνουν την καλύτερη τιμή. Από εκεί θα μεταβείτε οδικώς για τις πόλεις στο δέλτα του Μεκόνγκ. Αν δεν διαθέτετε αρκετό χρόνο, μπορείτε απλώς να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή από τη Σαϊγκόν με βαρκάδα στα κανάλια από το Βιν Λονγκ.
διαμονή:
Στο Καν Το, το «Victoria Can Tho» (Cai Khe Ward, Can Tho City, τηλ.: 8471 810111, www.victoriahotels-asia.com), πέρα από την πολυτέλεια των δωματίων και τη διακόσμηση από ξύλο, προσφέρει εξαιρετική θέα στο ποτάμι, ενώ στο εστιατόριό του θα απολαύσετε αυθεντική βιετναμέζικη κουζίνα. Στην επαρχία Βιν Λονγκ, το ξενοδοχείο «Cuu Long» (1 Thang 5 St, τηλ.: 8470 823656) είναι απλό, μόλις 2 αστέρων, και διαθέτει τις βασικές ανέσεις. Αν αναζητείτε το αυθεντικό στο ταξίδι, αρκετές από τις αγροικίες διαθέτουν δωμάτια για φιλοξενία τουριστών.
φαγητό:
Η βιετναμέζικη κουζίνα θα σας ενθουσιάσει αν αγαπάτε τις εξωτικές γεύσεις. Βάση της αποτελεί το ρύζι και η ποικιλία γεύσεων με ψαρικά και πουλερικά μαγειρεμένα με διάφορα λαχανικά αλλά και οι σούπες με τα ρυζομακάρονα που τρώγονται όλες τις ώρες της ημέρας.
Στην περιοχή του δέλτα που το ψάρι και τα θαλασσινά είναι άφθονα χρησιμοποιούν πολλά φρέσκα βότανα, μυρωδικά και τροπικά αρώματα. Εδώ τα φαγητά είναι πιο καυτερά με τσίλι και αναπόσπαστο στοιχείο είναι η πάστα γαρίδας. Οι λεπτές ρυζόπιτες που παρασκευάζονται στις φάρμες είναι απόλυτα απαραίτητες κυρίως στα «ανοιξιάτικα ρολά» που γεμίζονται με λαχανικά και πολύ λεπτά κομματάκια από χοιρινό ή κοτόπουλο ή καβούρι. Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει είναι η μεγάλη σημασία που δίνουν στην παρουσίαση και κυρίως στο δημιουργικό κόψιμο των λαχανικών.
Συνοδεύσατε το φαγητό σας με μπίρα Σαϊγκόν ή κάποια από τις 50 ποικιλίες κρασιού από ρύζι. Οι τολμηροί δοκιμάστε τα περίεργα ποτά με τα φίδια που λέγεται ότι έχουν αφροδισιακές ιδιότητες ή το δυναμωτικό ποτό από ρυζόκρασο και φρέσκο φιδίσιο αίμα! Απολαύστε φρέσκα φρούτα από τους οπωρώνες: μπανάνες, γκρέιπφρουτ, ραμπουτάν, φρούτο του δράκου, μάνγκος, ντούριαν, λίτσι, καρπούζια, καρύδες, παπάγια, αβοκάντο, ζαχαροκάλαμο, ανανάδες καρυκευμένους με αλάτι και μπαχάρι και τελειώστε με βιετναμέζικο τσάι.