Ευ. Βενιζέλος: Η διαπραγμάτευση δεν σταματά με την ψήφιση των μέτρων

Ενα πρώτο ξεκαθάρισμα προθέσεων και διαθέσεων έγινε στην ΚΟ του ΠαΣοΚ, την Τρίτη. Το λόγο έλαβαν 28 από τους 33 βουλευτές και από αυτούς αρνητική στάση στην ψήφιση των μέτρων δήλωσαν ότι θα τηρήσουν δύο βουλευτές (Μιχ. Κασσής, Θ. Παραστατίδης).

Ενα πρώτο ξεκαθάρισμα προθέσεων και διαθέσεων έγινε στην ΚΟ του ΠαΣοΚ, την Τρίτη. Το λόγο έλαβαν 28 από τους 33 βουλευτές και από αυτούς αρνητική στάση στην ψήφιση των μέτρων δήλωσαν ότι θα τηρήσουν δύο βουλευτές (Μιχ. Κασσής, Θ. Παραστατίδης). Επίσης, ο κ. Κ. Σκανδαλίδης εισηγήθηκε ότι το ΠαΣοΚ δεν πρέπει να ψηφίσει τα μέτρα και ότι η τελική απόφαση να ληφθεί όταν θα παρουσιαστεί το οριστικό πακέτο. Με την άποψη αυτή συμφώνησε ο κ. Ι. Κουτσούκος.
Οι υπόλοιποι αποδέχτηκαν σε αυτή τη φάση την εισήγηση του κ. Ευ. Βενιζέλου, για την ψήφιση των μέτρων, αν και η ατμόσφαιρα μύριζε αρκετές φορές μπαρούτι. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σε επόμενη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος τις προσεχείς ημέρες. Σε αυτή θα πραγματοποιηθεί και η ψηφοφορία που δεν έγινε την Τρίτη. Ωστόσο, η στάση της ΔΗΜΑΡ διατηρεί μια επικίνδυνη εκκρεμότητα για την κυβέρνηση, η οποία υπονομεύει τη σταθερότητα της ενώ και η ΚΟ της ΝΔ αποτελεί κινούμενη άμμο.
Επιπλέον, το τελεσίγραφο Σαμαρά λίγο έλειψε να τινάξει τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ στον αέρα. Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αιφνιδιασμένος από το περιεχόμενό του, αν και γνώριζε ότι θα υπήρχε μια ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου και οι βουλευτές έβγαιναν εκνευρισμένοι από την αίθουσα στο διάδρομο λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν τους σεβάστηκε.
Η σκληρή ανακοίνωση, που εξέδωσε αμέσως ο κ. Βενιζέλος, στην οποία χαρακτήριζε ατυχή την ανακοίνωση αλλά και το σχόλιό του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι επρόκειτο για ενέργεια απρεπή και υπονομευτική, ηρέμησε αρκετά τα πνεύματα.
Στη δευτερολογία του, πάντως, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επισήμανε ότι το ΠαΣοΚ στηρίζει την κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας και στέλνει παντού μήνυμα σταθερότητας της κυβέρνησης και βούλησης να εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Πρόσθεσε, όμως, σε έντονο ύφος ότι η πολιτική διαπραγμάτευση όχι μόνο δεν τελείωσε αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί ως τα ξημερώματα της 13ης Νοεμβρίου, οπότε θα εκδοθεί η καθοριστική απόφαση του Eurogroup. «Ο υπουργός Οικονομικών», είπε, «πρέπει να εμφανιστεί στη συνεδίαση αυτή και να ζητήσει στήριξη της Ελλάδας και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης».

«Εμείς», πρόσθεσε με νόημα, «να ψηφίσουμε τα μέτρα αλλά και το Ευrogroup να οριστικοποιήσει το τελικό πακέτο το οποίο θα πρέπει να είναι αξιόπιστο και για τις αγορές και για τον ελληνικό λαό». Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε συγκεκριμένα να υπάρξουν μεγάλα αναπτυξιακά πακέτα και στληριξη των μεγάλων οργανισμών ασφάλισης πιστώσεων και όχι η συνηθισμένη βοήθεια μέσω ΕΣΠΑ και Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ο κ. Βενιζέλος, δήλωσε επίσης ότι δεν είναι ευχαριστημένος ούτε από την μέχρι σήμερα εξέλιξη των διαπραγματεύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης ούτε από τη στάση των εταίρων, καθώς θεωρεί σκόπιμη την καθυστέρηση από την πλευρά της τρόικας.
Επιπλέον έθεσε με έντανο τρόπο θέμα για τη λειτουργία της κυβέρνησης. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να αντιληφθεί ότι ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης δεν είναι καθόλου ικανοποιητικός», είπε. Και προειδοποίησε τους υπουργούς ότι το ΠαΣοΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει νομοσχέδια τα οποία δεν είναι αποτέλεσμα εντατικής διαβούλεσης με την ΚΟ του ΠαΣοΚ και σε αυτά συμπεριέλαβε τον εφαρμοστικό νόμο με τα νέα μέτρα.
Η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ, ήταν λιγότερο θυελλώδης από όσο αναμενόταν, αν και η στάση του κ. Σκανδαλίδη έχει ταράξει τα νερά. Ωστόσο, έκλεισε το μέτωπο με την ομάδα των πρώην υφυπουργών, οι οποίοι απειλούσαν να καταψηφίσουν τη ρύθμιση για τις αποκρατικοποιήσεις αν δεν διασφαλιζόταν η διαφάνεια στις συμβάσεις. Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Βενιζέλος κάλεσε στο γραφείο του τον κ. Ι. Δριβελέγκα και του ανακοίνωσε τη συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών -δηλαδή να γραφτεί στα πρακτικά η δέσμευση του υπουργού Οικονομικών να φέρνει προς κύρωση στη Βουλή την τελική συμφωνία. Ο κ. Δριβελέγκας συμφώνησε με τη λύση αυτή και έτσι, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, αποφεύχθηκε μια διαλυτική ανταρσία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.