Der Spiegel: «Χαμένος στις μεταφράσεις» ο Β. Σόιμπλε

Αντίθετα με τις μέχρι πρότινος ανακοινώσεις, το γερμανικό υπουργείο οικονομικών προετοιμάζει υπό την καθοδήγηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ένα πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων

Αντίθετα με τις μέχρι πρότινος ανακοινώσεις, το γερμανικό υπουργείο οικονομικών προετοιμάζει υπό την καθοδήγηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ένα πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα δανειστεί χρήματα από τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM, προκειμένου να επαναγοράσει δικά της ομόλογα στην τρέχουσα τιμή στην αγορά, η οποία κατά μέσον όρο κυμαίνεται στο 25% της αρχικής αξίας τους.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, με κάθε δανειζόμενο ευρώ θα μπορούσε να αποσυρθεί από την αγορά χρέος 4 ευρώ. Το γερμανικό υπουργείο οικονομικών υπολογίζει ότι με 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα μειωνόταν το ελληνικό χρέος κατά 40 δισ. ευρώ.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αναμένεται η διεξαγωγή συνομιλιών με τους επενδυτές, προκειμένου αυτοί να δεχτούν πράγματι ικανοποίηση του ¼ των απαιτήσεών τους. Όπως ελπίζει το γερμανικό υπουργείο οικονομικών, μετά από αυτή την επιχείρηση η Ελλάδα θα ήταν σχεδόν σε θέση να βγει και να δανειστεί η ίδια χρήματα στις αγορές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.