Ο Οδυσσέας αναζητεί τον εαυτό του

Ενα μυθιστόρημα-οδοιπορικό αγωνιώδους αναζήτησης του εαυτού με κεντρικό ήρωα τον Οδυσσέα. Μια υπαρξιακή οδύσσεια (δεν είναι τυχαίο το όνομα του ήρωά του) ενός κατά βάση νεωτερικού ανθρώπου που θέτει ερωτήματα και δίνει απαντήσεις σε μια μετανεωτερική εποχή.

Ενα μυθιστόρημα-οδοιπορικό αγωνιώδους αναζήτησης του εαυτού με κεντρικό ήρωα τον Οδυσσέα. Μια υπαρξιακή οδύσσεια (δεν είναι τυχαίο το όνομα του ήρωά του) ενός κατά βάση νεωτερικού ανθρώπου που θέτει ερωτήματα και δίνει απαντήσεις σε μια μετανεωτερική εποχή. Δηλαδή, πρόκειται για μια τέτοια τραγική αντιθετική συνθήκη που μόνο τραγωδία θα μπορούσε να δώσει. Ωστόσο η εμμονή και το όραμα του νεωτερικού Οδυσσέα για ένα διαφορετικό από το ισχύον σήμερα στη μετανεωτερική κοινωνία μας αξιακό σύστημα καταλήγει όχι μόνο σε μια αισιόδοξη εκδοχή, αν και αρκετά μεταφυσική, αλλά και σε πρόταση εξόδου από την υπαρξιακή κρίση.
Το οδοιπορικό αυτό αναζήτησης συντίθεται από επεισόδια, φαινομενικά ασύνδετα στην αρχή, που όμως στο τέλος βρίσκουν δικαίωση. Ορισμένα είναι πρότυπα ευφυούς γραφής (αν και κάποια με πλεονάζοντα εκφραστικά ψιμύθια) και ορισμένα τόσο καλοδουλεμένα (όπως η σχέση με τη μητέρα του και τη θεία του ή η περιγραφή κοινωνικών περιβαλλόντων μιας ψεύτικης ανώτερης τάξης του εύκολου πλουτισμού) που φανερώνουν ενδελεχή παρατήρηση και ικανότητα ψυχολογικής διείσδυσης.
Η γυναίκα ως μάνα, ως φίλη, ως σύντροφος, ως δασκάλα, ως υποκείμενο που χρειάζεται τη βοήθειά του ή από το οποίο ο ίδιος αντλεί δύναμη είναι πανταχού και καίρια παρούσα στο βιβλίο. Μια μεταφυσική ατμόσφαιρα και μια αναζήτηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς τόσο στα πρώτα επεισόδια όσο και στο τέλος, όταν επανέρχεται με τη δυνατότητα πια να μπορεί να ερμηνεύει τον κόσμο γύρω του και τις συμπεριφορές των ανθρώπων, συγκροτούν όψεις του βασικού προβληματισμού του.
Ενα μοιάζει σίγουρο: ο Χαλκίτης, κουβαλώντας πολύ καιρό όλα αυτά ένδον, όπως κάθε νέος συγγραφέας που θέλει να τα βγάλει στο φως, δεν θα μπορούσε να αποχωριστεί κανένα από τα παιδιά του, τα οποία ορισμένες στιγμές τον ξεπερνούν. Ο συγγραφέας είναι ένας πολλά υποσχόμενος μάστορας του λόγου. Περιμένουμε το επόμενο μυθιστόρημα με την αφαίρεση που του πρέπει ή μερικά διηγήματα που σίγουρα δεν τη χρειάζονται. Ο Χαλκίτης με αυτό το πρώτο του μυθιστόρημα (Μάργκινους Μόριους, εκδόσεις Ζήτη, 2012) δείχνει έναν «εν δυνάμει» συγγραφέα που περιμένουμε σύντομα να γίνει «εν ενεργεία».

Η κυρία Ματούλα Σκαλτσά είναι ιστορικός της τέχνης και μουσειολόγος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.