Η πρωτεύουσα της Μεσογείου

Στη Bαρκελώνη η βασική γλώσσα είναι τα καταλανικά. Αυτό γίνεται κατανοητό με το που θα προσγειωθείτε στο αεροδρόμιο El Prat – εκεί όλες οι επιγραφές είναι γραμμένες πρώτα σε αυτή τη διάλεκτο και ύστερα στην επίσημη γλώσσα της Ισπανίας, τα καστιγιάνικα. Οι κάτοικοι της Βαρκελώνης θέλουν να ξεχωρίζουν με κάθε τρόπο και αυτό φαίνεται από τις πρώτες στιγμές. Τα πάντα κινούνται πιο ράθυμα, πιο χαλαρά. Σας δημιουργείται η εντύπωση πως ο κόσμος δεν βιάζεται και πως τις δουλειές που έχει να κάνει απλώς κάποια στιγμή θα τις κάνει. Αυτός ο τρόπος ζωής παρασύρει και τον επισκέπτη. Η Βαρκελώνη, όμως, δεν ήταν πάντα έτσι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1992 τη μεταμόρφωσαν σε μια πόλη μοντέρνα, με πολλά μουσεία, καθαρούς δρόμους, μεγάλα πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομους και αμέτρητες τουριστικές ατραξιόν. Το σημερινό θέλγητρο αυτής της πόλης δεν είναι μόνο οι δημιουργίες των Νταλί, Πικάσο, Μιρό και Γκαουντί, που βρίσκονται παντού και βελτίωσαν κατά πολύ την αισθητική της, αλλά και η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης, η Μπαρτσελόνα, και ο ίδιος ο λαμπερός, αλλά και επαναστατικός αέρας της, μαζί με τα τσαλίμια των Μέσι, Τσάβι και Ινιέστα. Ολα αυτά μαζεύουν κάθε Κυριακή 100.000 κόσμο στο «Καμπ Νου» και πολλούς «ποδοσφαιρικούς» τουρίστες στο γήπεδο. Αυτή η ομάδα-όνειρο είναι το πιο σημαντικό μνημείο της πόλης αυτή την εποχή.

Πάρκο και ψάρι

Λίγο μετά την Born, τη hip συνοικία της Βαρκελώνης, εκεί όπου μένουν οι καλλιτέχνες και οι μποέμ τύποι της πόλης, υπάρχει το πάρκο της Ciutadella. Εκεί, μέσα στην πλούσια βλάστηση, στο πράσινο και στα χωμάτινα δρομάκια που ενώνονται μεταξύ τους, βρίσκονται κάποια από τα πιο διάσημα αγάλματα που θα συναντήσετε στη Βαρκελώνη. Το φυσικού μεγέθους μαμούθ και το επίχρυσο άγαλμα του στρατηγού, που απελευθέρωσε τη Βαρκελώνη από την εξουσία της Καστίλης το 1870, Cascade Prim, πάνω στο άλογο είναι αυτά που κλέβουν την παράσταση και τραβούν αμέσως το μάτι. Κοντά στο πάρκο βρίσκεται και το πιο καλά κρυμμένο γαστρονομικό μυστικό της Βαρκελώνης. Το «La Paradeta» είναι ένα εστιατόριο που πουλάει φρέσκο ψάρι, σε χαλαρό κλίμα χωρίς γκουρμέ καθωσπρεπισμούς, μια και ο ίδιος ο πελάτης διαλέγει από τον εντυπωσιακό πάγκο όπου εναποτίθεται όλη η πραμάτεια τι ακριβώς θέλει να φάει. Καραβίδες, χταπόδια, αστακοί, μύδια, στρείδια, θράψαλα, καλαμάρια και διάφορα άλλα φρέσκα ψάρια που μόλις βγήκαν από τη θάλασσα θα κάνουν τον ουρανίσκο σας να αναστενάξει.

Η Ράμπλα

Ολοι οι δρόμοι της Βαρκελώνης οδηγούν στην Plaça de Catalunya, την κεντρική πλατεία-έμβλημα της πόλης. Από εκεί ξεκινά η Ράμπλα, ο μήκους 1,5 χλμ. πεζόδρομος που καταλήγει στην Μπαρτσελονέτα, στο άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου που δείχνει με το δάχτυλο την Αμερική. Η Ράμπλα, o πιο πολυπερπατημένος δρόμος της πρωτεύουσας της Καταλανίας, μένει ξύπνια όλο το 24ωρο και στέκεται ανάμεσα στις δύο κεντρικές γειτονιές της Βαρκελώνης – στην underground Raval από τα δεξιά, που είναι γεμάτη μικρομάγαζα, αραβικές μυρωδιές και hip μπαράκια, και στη γοτθική, στο Barri GÒtic, προς τα αριστερά, που είναι γεμάτη με εστιατόρια, tapas bars και πολλές μικρές πλατείες. Στη γοτθική συνοικία βρίσκεται το Μουσείο του Πικάσο, που φιλοξενεί τις περισσότερες από τις δημιουργίες του ισπανού ζωγράφου. Στη μέση της Ράμπλα στέκεται η εμβληματική Boqueria, η λαϊκή αγορά της περιοχής. Φρέσκοι χυμοί, απολαυστικά φρούτα και το παραδοσιακό χαμόν που φτάνει μέχρι και 155 ευρώ το κιλό, είναι κάποια από αυτά που αξίζει να δοκιμάσετε.

Διαμονή

Η περιοχή Eixample είναι η ιδανική για διαμονή στη Βαρκελώνη. Εχει πολλά και ωραία διαμερίσματα που νοικιάζονται για ολιγοήμερη διαμονή και αρκετά καλά ξενοδοχεία. Απέχει μόλις μία στάση με το μετρό από την Plaça de Katalunya και η περιοχή είναι γεμάτη μεγάλες πλατείες, τεράστια πεζοδρόμια ιδανικά για περπάτημα και αρκετό πράσινο. Εκεί βρίσκεται και ο εμπορικότερος ίσως δρόμος της Βαρκελώνης, η Passeig de Gràcia. Μάλιστα, πάνω σε αυτόν τον δρόμο δεσπόζει η Pedrera, μία από τις πιο διάσημες αρχιτεκτονικές δημιουργίες του Γκαουντί, γύρω από πανέμορφα κτίρια περασμένων αιώνων.

Στο λιμάνι

H μεγαλύτερη αλλαγή που έφεραν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη ήταν η εντυπωσιακή ανακατασκευή του λιμανιού της πόλης. Ενα άσχημο, βιομηχανικό και παρατημένο λιμάνι μετατράπηκε σε ένα από τα πιο σύγχρονα. Η μαρίνα με τα πολλά σκάφη, το κτίριο του Μουσείου Καταλανικής Ιστορίας, το ενυδρείο που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, η αμμουδερή παραλία και τα πολλά εστιατόρια που πουλούν φρέσκο ψάρι και παέγια κάνουν την Μπαρτσελονέτα να είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό λιμάνι. Η μεσογειακή ομορφιά είναι φανερή σε όλο της το μεγαλείο, σε αυτή την περιοχή που λαμβάνουν χώρα διάφορα δρώμενα. Αυτοσχέδιες θεατρικές παραστάσεις, υπαίθριες συναυλίες, καντίνες που πουλούν το πιο νόστιμο street food και ποδόσφαιρο στην άμμο, όπου όλοι φορούν φανέλες του Τσάβι, του Μέσι και του Ινιέστα, είναι μερικά από τα θεάματα που θα συναντήσετε κάνοντας τη βόλτα σας εκεί, την ώρα που η μυρωδιά της Μεσογείου θα αναδίνεται παντού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.