κήπος στο βουνό

Κύριο χαρακτηριστικό των ορεινών περιοχών είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Σε ορισμένες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα παρατηρούνται έντονα φαινόμενα, ωστόσο στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας δεν έχουμε ακραίες συνθήκες. Προτού επιλέξετε τα φυτά σας, παρατηρήστε τι είδη φυτών έχουν οι «γείτονες». Είναι συνήθως αυτά που έχει «επιλέξει» η φύση να επιβιώσουν. Μερικές επιλογές για ορεινά τοπία είναι:

Από τα ποώδη και τους χαμηλούς θάμνους Οι Ασφάκες (Phlomis fruticosa), τα Γιουνίπερα (Juniperus sp.) και αμέτρητες ποικιλίες από τον Κίστο ή Λαδανιά (Cistus creticus).

Από τους θάμνους Η Δάφνη (Laurus nobilis), η Κουμαριά (Arbutus unedo), η Μυρτιά (Myrtus communis), το Σπάρτο (Spartium junceum) με την ανοιξιάτικη αρωματική ανθοφορία, ο Σχίνος (Pistacia lentiscus), το Τεύκριο (Teucrium fruticans), το Βιβούρνο το κοινό (Viburnum tinus) και πολλοί άλλοι.

Από τα δέντρα Η Αριά (Quercus ilex), η Κουκουναριά (Pinus pinea), η Κουτσουπιά (Cercis siliquastrum), το Κυπαρίσσι (Cupressus sempervirens), ο Κέδρος (Cedrus libanii) και πολλά οπωροφόρα, π.χ. Ροδιά, Μηλιά, Κυδωνιά, Ροδακινιά κτλ., ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο.

 

*Mην  ξεχνάτε  ότι  πρέπει πάντοτε  να  πειραματίζεστε επειδή ένας πολύ σημαντικός παρά-γοντας είναι το μικροκλίμα κάθε κήπου, που κάνει την επιλογή των φυτών πολύ ιδιαίτερη και κάθε περίπτωση ξεχωριστή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.