Τον έσωσε η αγάπη του για το σκάκι

Ο εντεκάχρονος Φαχίμ Αλάμ, γιος παράνομου μετανάστη, πρωταθλητής στο πρωτάθλημα σκακιού παίδων της Γαλλίας, θα εκπροσωπήσει τελικά τη χώρα στο επικείμενο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Η ιστορία του που θυμίζει σύγχρονο παραμύθι, λίγο έλειψε να μετατραπεί σε εφιάλτη

Ο εντεκάχρονος Φαχίμ Αλάμ, γιος παράνομου μετανάστη, πρωταθλητής στο πρωτάθλημα σκακιού παίδων της Γαλλίας, θα εκπροσωπήσει τελικά τη χώρα στο επικείμενο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Η ιστορία του που θυμίζει σύγχρονο παραμύθι, λίγο έλειψε να μετατραπεί σε εφιάλτη.

Το 2008, όταν ο Νουρά Αλάμ, πατέρας του μικρού αποφάσισε να φύγει από το Μπαγκλαντές, η χώρα βίωνε έντονες πολιτικές συγκρούσεις και ο ίδιος ήταν οπαδός της αντιπολίτευσης. Η φτώχεια και η πολιτική αστάθεια στη χώρα σε συνδυασμό με το ταλέντο του Φατίχ τον ώθησαν στην απόφαση να φύγει μαζί με τον γιο του για τη Γαλλία.

Εκεί, ο μικρός σκακιστής έγινε προστατευόμενος της τοπικής λέσχης σκακιού του Κρετέιγ, η οποία ακολουθεί τον διεθνή κανόνα του αθλήματος, που προτάσσει στα λατινικά «gens una summus», δηλαδή «όλοι είμαστε ένα». Υπό την καθοδήγηση του παθιασμένου προπονητή του Ζαβιέ Παρμεντιέ, η λέσχη άνοιξε τις αγκάλες της και έθεσε στην προστασία της τον μικρό Φαχίμ. Ο πατέρας του όμως εξακολούθησε να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Σε αντίθεση με τον μικρό, ο ίδιος κινδύνευε με απέλαση και ήταν υποχρεωμένος να βρει δουλειά και να αποκτήσει άδεια παραμονής στη χώρα.

Η αβεβαιότητα διήρκησε δύο ατελείωτα χρόνια. Όμως, ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, λάτρης του σκακιού ο ίδιος, και ο τίτλος πρωταθλητισμού του Φαχίμ επέσπευσαν τις εξελίξεις. Εν μέσω της αντιπαράθεσης για το μεταναστευτικό ζήτημα, προέκυψε ένα εύλογο ερώτημα: «Πρέπει να απελαθεί ένα παιδί – και ο κηδεμόνας του – που αποτελούν παράδειγμα επιτυχημένης ενσωμάτωσης στη γαλλική κοινωνία;»

Στις 4 Μαΐου του 2012, σε σχετικό ερώτημα που του ετέθη στη γαλλική τηλεόραση, ο Φιγιόν απάντησε: «Γενικά, δεν είναι αποδεκτό το καθεστώς παρανομίας». Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει, «η γαλλική δημοκρατία οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις εξέχουσες περιπτώσεις και να τις εξετάζει πολύ προσεχτικά».

Λίγες μέρες αργότερα, ο Νουρά έλαβε την έγκριση για τη χορήγηση της άδειας παραμονής του στη Γαλλία.

Η απόφαση αυτή, μετά από την παρέμβαση του Φιγιόν, επικυρώθηκε και από τον νέο υπουργό Εσωτερικών Μανουέλ Βαλλς, που επίσης είναι ένθερμος υποστηρικτής του σκακιστικού αθλήματος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.