London Calling: οδηγός διασκέδασης & διαμονής

«Όλα τα Ολυμπιακά έργα στο Stratford και στις υπόλοιπες περιοχές του Λονδίνου θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη βδομάδα». Σύμφωνα με τους διοργανωτές, προχωρούν με καλούς ρυθμούς και υπολογίζεται να είναι έτοιμα στην ώρα τους, ενώ το προσωπικό δουλεύει πυρετωδώς για τις τελευταίες λεπτομέρειες. Πολλοί είναι βέβαια και εκείνοι που συζητάνε το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστέρησής τους

«Όλα τα Ολυμπιακά έργα στο Stratford και στις υπόλοιπες περιοχές του Λονδίνου θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη βδομάδα». Σύμφωνα με τους διοργανωτές, προχωρούν με καλούς ρυθμούς και υπολογίζεται να είναι έτοιμα στην ώρα τους, ενώ το προσωπικό δουλεύει πυρετωδώς για τις τελευταίες λεπτομέρειες. Πολλοί είναι βέβαια και εκείνοι που συζητάνε το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστέρησής τους…

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κενά ασφαλείας παρουσιάστηκαν στην Βρετανία προκαλώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τους διοργανωτές. Η ιδιωτική εταιρία G4S που έχει αναλάβει την προστασία εγκαταστάσεων, θεατών και αθλητών, ανακοίνωσε ότι δεν θα καταφέρει να διαθέσει εγκαίρως τα 10.000 εκπαιδευμένα μέλη που υποσχέθηκε. Έτσι, η κυβέρνηση υποχρεώνεται να προσθέσει 3.500 ένοπλους στρατιώτες. Την ίδια στιγμή, ο Επιθεωρητής Συνόρων διαπίστωσε ότι υπάλληλοι του αεροδρομίου του Heathrow είναι ελλιπώς εκπαιδευμένοι με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος παράνομης προσέλευσης μεταναστών στην χώρα.

Και ενώ το θέμα ασφαλείας λέγεται ότι, με όλα τα προβλήματα, βρίσκεται υπό έλεγχο, οι αρμόδιες αρχές κατηγορούνται για εκτροχιασμό του κόστους πέραν των 11 δισ. στερλινών. Την ίδια στιγμή το οικονομικό περιοδικό Forbes αποκαλύπτει ότι οι αγώνες του Λονδίνου θα είναι οι δεύτεροι ακριβότεροι μετά τους αγώνες του Πεκίνο. Η επίθεση εντείνεται με έκθεση του Sky Sports να ορίζει το κόστος των αγώνων στα 24 δισ. στερλίνες. Με αυτό το κόστος, θα περίμενε κανείς την εξασφάλιση άριστων συνθηκών για όλους. Και όμως, οι τελευταίες εικόνες προκαλούν σοκ καθώς αποκαλύπτουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούνε οι καθαριστές των Ολυμπιακών του Λονδίνου, κάτι που οι διοργανωτές κρατούσαν καλά κρυμμένο: Δέκα-δέκα και μέσα σε κοντέινερ που στάζουν νερά, ενώ πολλοί από εκείνους που ταξίδεψαν ως το Λονδίνο σίγουροι ότι θα βρουν εργασία αναγκάστηκαν να πληρώνουν από την τσέπη τους για να επιβιώσουν, μέχρι να ανακοινωθεί η πρόληψη τους.

Οσο για το ευ αγωνίζεσαι, και εδώ υπάρχουν κάποια θέματα: Με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να προχωρά στην επανεξέταση 5 ύποπτων δειγμάτων που ελήφθησαν από προηγούμενες οργανώσεις για ντόπινγκ. Πάντωςμ προβληματικοί ή όχι (θα φανεί στη συνέχεια) οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου παραμένουν ένα γεγονός που τραβά πάνω του τα διεθνή φώτα της δημοσιότητας. Αν, λοιόν, ανήκετε σε εκείνους που θα τους… τιμήσετε με την παρουσία σας, ιδού μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τις ώρες κατά τις οποίες θα βρίσκεστε εκτός του σταδίου.

Πολιτισμικά δρώμενα
Για όσους δεν έχουν μεριμνήσει για εισιτήρια για να παρακολουθήσουν τα αγαπημένα τους αθλήματα, η χώρα υποδοχής έχει φροντίσει να ζήσουν την απόλυτη εμπειρία των Ολυμπιακών αγώνων ακόμα και έξω από το στάδιο. Το Olympic Festival που θα στηθεί στο Hyde Park περιλαμβάνει απευθείας μετάδοση των αγωνισμάτων, μουσικές εμφανίσεις και μοναδικές παραστάσεις. Η πολιτισμική ολυμπιάδα κορυφώνεται με το φεστιβάλ London 2012, μια τετράπτυχη συλλογή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων μουσικής, θεάτρου, τέχνης και χορού. Στα πλαίσια του φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Shakespeare και εκθέσεις από Damien Hirst, Lucian Freud και Rachel Whiteread, ενώ ετοιμάζονται και ειδικά προγράμματα για παιδιά και οικογένειες. Στη συνέχεια σας προτείνουμε μερικές από τις πιο ελκύστηκες επιλογές εάν επισκεφθείτε το Λονδίνο κατά τους ολυμπιακούς αγώνες.

Εκθέσεις
Η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, φιλοξενεί από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου έκθεση με θέμα ‘Η Ιστορία των Αγώνων’. Περιλαμβάνει γραφικά αντικείμενα και οπτικοακουστικό υλικό από το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Covent Garden WC2E 9DD/ Τ +44(0)20 7304 4000 (Δευ-Σαβ, 10πμ-8μμ), http://www.roh.org.uk/
Το Βρετανικό Μουσείο φιλοξενεί από τις 19 Ιουνίου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου έκθεση με θέμα τον κόσμο του Ουιλιαμ Σαίξπηρ. Η διοργάνωση έχει στόχο να ρίξει φως στο ρόλο του Λονδίνου του 1600 ως μια παγκόσμια πόλη, μέσα από τα έργα του κορυφαίου Άγγλου ποιητή. Παράλληλα στοχεύει να αναδείξει τον ρόλο του θεάτρου ως τον συνδετικό κρίκο με τον κόσμο έξω από το Λονδίνο, και τη σημασία του Σαίξπηρ στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης της εθνικής ταυτότητας.
British Museum, Great Russell Street, WC1B 3DG/ T +44 (0)20 7323 829, http://www.britishmuseum.org/

Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευθείτε είτε στην σελίδα του Βρετανικού Μουσείου, είτε κατά την επίσκεψή σας.
Οι τιμές:
Κανονικό:£14/ 16-18ετών & Φοιτητικό: £12, ενώ υπάρχουν και ειδικές τιμές για γκρουπ ή συγκεκριμένες ομάδες ατόμων.

Μουσική
Ο διεθνούς φήμης Αμερικανός τρομπετίστας και πιστός υποστηριχτής της «swinging jazz», Wynton Marsalis, θα παρουσιάσει στις 25 και 26 Ιουλίου, την εξέλιξης της swing. Στην συναυλία θα ερμηνεύσει τους «Συμφωνικούς Χορούς» του Rachmaninov! Η εκδήλωση θα γίνει στο Barbican και αποτελεί μέρος αφιερώματος στην τζαζ. Για πληροφορίες εισιτηρίων και κρατήσεις, επισκεφθείτε την σελίδα του Barbican.

Barbican, Silk St. EC2Y 8DS/ Τ: 020 7638 8891 (Δευ-Σαβ 10πμ-8μμ, Κυρ 11πμ-8μμ, http://www.barbican.org.uk/

Παραστάσεις
Μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του Βασιλικού Μπαλέτου και της Εθνικής Πινακοθήκης, στα πλαίσια του φεστιβάλ London 2012. Η παράσταση αντλεί έμπνευσης από 3 πίνακες του Τιτσιάνο, και υπογράφεται από 7 χορογράφους οι οποίοι δημιουργούν 3 νέα έργα, εμπνευσμένα τον σπουδαίο ζωγράφο. Να σημειωθεί ότι η παράσταση ανήκει στις κορυφαίες επιλογές των κριτικών του TimeOut London. Είσοδος ελεύθερη.

The National Gallery, Trafalgar Square, WC2N 5DN/ T: +44 (0)20 7747 2885, http://www.nationalgallery.org.uk/
Πάρκα
Το Λονδίνο διαθέτει, μέσα στο κέντρο αλλά και στα περίχωρά του, μεγάλες εκτάσεις πρασίνου οι οποίες αποτελούν μια έξοχη διαφυγή από τους έντονους ρυθμούς της πόλης. Προσφέρονται για ξεκούραση, βόλτες, ποδηλατοδρομίες, πικ-νικ ενώ συχνή είναι και η διοργάνωση συναυλιών. Τα πιο φημισμένα πάρκα είναι: το Hyde Park, το Green Park, το Regent’s Park, το Holland Park στο κέντρο του Λονδίνου και το Greenwich Park στην ομώνυμη περιοχή.

Ξενοδοχεία
Η εύρεση καταλύματος δεν είναι η πιο εύκολη υπόθεση. Οι τιμές «ξεφεύγουν» και συχνά η ποιότητα κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στο κόστος. Παρακάτω έχουμε επιλέξει μερικές ασφαλείς επιλογές για όλα τα budget.

65-67 Queen’s Gate SW7/ T: +44 (0)20 3318 1407
Ξενοδοχείο και hostel με απλό design και διαφόρους τύπους δωματίων. Η διαφορά του Meininger από άλλα πανδοχεία είναι ότι όλα τα δωμάτια του έχουν ιδιωτικές τουαλέτες. Βρίσκεται στην νότια πλευρά του Hyde Park και εγγυάται καλή διαμονή σε τιμές που ξεκινάνε από £22.50 την βραδιά.
49/67 Queensborough Terrace, W2 3SS/ Τ: +44 (0)20 7229 2424, www.centerlondonhotels.com

Το Central Park Hotel απέχει λιγότερο από 100μ από το Hyde Park και λίγα λεπτά από τον σταθμό Queensway του μετρό. Αποτελεί μια οικονομική λύση που παρέχει όλες τις βασικές ανέσεις και άριστη εξυπηρέτηση.

Η αλυσίδα ξενοδοχείων Shaftesbury με καταλύματα σε τοποθεσίες που εκτείνονται σε όλο το κέντρο του Λονδίνου, αποτελεί μια επιλογή για όσους μπορούν να διαθέσουν κάτι παραπάνω. Είναι άνετο και αποτελεί καλή βάση για εύκολη πρόσβαση στο κεντρικό Λονδίνο ενώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το πρωινό τους στο εστιατόριο του ξενοδοχείου.

Για περισσότερες επιλογές και κρατήσεις ξενοδοχείων, επισκεφθείτε τις παρακάτω σελίδες:
www.booking.com
www.pamediakopes.gr
www.accommodation.gr/
www.lastminute.gr/

Φαγητό-Ποτό
Breakfast Club: όπως υποδηλώνει και το όνομα του, το Breakfast Club είναι η καλύτερη λύση για πρωινό. Οι επιλογές που θα βρείτε αμέτρητες: παραδοσιακό αγγλικό πρωινό, κρέπες όλων των ειδών, φρουτοσαλάτες εποχής και εμπνευσμένα μενού για αυτούς που μετράνε τις θερμίδες. Για τοποθεσίες και ώρες λειτουργίας, κάντε κλικ εδώ.

Sketch
Για μια πιο gourmet επιλογή, προτείνουμε το Sketch, στην περιοχή Mayfair του Λονδίνου. Το εστιατόριο, δημιουργία του Γάλλου σεφ Pierre Gagnier και του επιχειρηματία Mamouz, συνδυάζει άριστο φαγητό, μουσική και τέχνη και παραμένει αγαπημένος προορισμός από το 2002.
9 Conduit street, W1S 2XG, T/+40 (0)20 76594500, www.sketch.uk.com

Jak’s
Για μια πιο μεσογειακή επιλογή, επισκεφθείτε το Jak’s στην περιοχή South Kensington του Λονδίνου. Φιλόξενο περιβάλλον, σπιτικές γεύσεις και διαθέσιμο για όλα τα γεύματα της ημέρας.
77 Walton street, SW3 2HT, T/+40 (0)20 75843441, www.jakswaltonstreet.com

inSpiral Lounge
Καφέ-εστιατόριο στην περιοχή του Camden. Βρίσκεται πάνω στο κανάλι του Regent και δίπλα στην αγορά και αποτελεί την πιο γευστική λύση για χορτοφάγους.
250 Camden High St, NW1 8QS/ T: 020 3370 379
Aqua: παρά την κεντρική του τοποθεσία, το Aqua παραμένει η «μυστική» ταράτσα, ιδανική για να απολαύσεις ένα ποτό με θέα την φωτισμένη πρωτεύουσα.
240 Regent St (Είσοδος στην: 30 Argyll St), W1B 3BR/ T: 020 7478 0540
Mews of Mayfair: ‘κρυμμένο’ σε μια ιστορική αλέα στο κεντρικό Λονδίνο, το Mews of Mayfair προσφέρει το κατάλληλο κλίμα για να απολαύσεις το ποτό σου όλες τις εποχές. Ο κάτω όροφος διατίθεται για παρέες πολλών ατόμων, ενώ Παρασκευή και Σάββατο, μετατρέπεται στο κατάλληλο μέρος για να διασκεδάσεις με τις επιλογές των dj.
10 Lancashire Court, New Bond St, W1S 1EY/ T: +44 (0)207 518 9388

Queen of Hoxton: στην ταράτσα μιας από τις πιο κλασσικές παμπ του Λονδίνου, στο Queen of Hoxton, στήθηκε και φέτος θερινό σινεμά και υπόσχεται να τραβήξει τους φανατικούς σινεφιλ. Το Rooftop Film Club είναι ανοιχτό πέντε μέρες την εβδομάδα και προβάλει ταινίες από κλασσικές παραγωγές, καλτ μέχρι και πρόσφατες.
1-5 Curtain Road, City of London, Τ: 020 7422 0958, Email: info@queenofhoxton.com

Freud: ζεστή ατμόσφαιρα και φιλικό περιβάλλον συνδυασμένο με φρέσκα και οικονομικά κοκτέιλ και αγαπημένες μουσικές στην καρδιά του Λονδίνου.
198 Shaftesbury Avenue, WC2H 8JL/ T: 0871 971 6773
The Dove: μια εξαίρετη επιλογή για να απολαύσετε την καθιερωμένη, αγγλική συνήθεια της απογευματινής μπύρας και το αγαπημένο στέκι μεγάλων προσωπικοτήτων της Αγγλίας των περασμένων αιώνων. Η κλασσική αυτή παμπ βρίσκεται στην περιοχή Hammersmith του Λονδίνου και υπόσχεται ζεστή ατμόσφαιρα δίπλα στο τζάκι για τον χειμώνα, και αγγλικά πιάτα με θέα τον Τάμεση, για το καλοκαίρι.

19 Upper Mall, Hammersmith, W6 9TA/ T: 0208 748 5405

Αγορές
Αποφύγετε τις εύκολες λύσεις των κλασσικών σουβενίρ και ενδώστε σε κάτι πιο αγγλικό. Επιλέξαμε μερικά πρωτότυπα δώρα για εσάς και για όσους θέλετε να ευχαριστήσετε.

– «It’s tea time!»-μια συνήθεια που πολλοί παίρνουν μαζί τους κατά την αποχώρηση τους από την Βρετανία. Η αλυσίδα Twinings με καταστήματα σε όλο το Λονδίνο σας προσφέρει τις πιο απολαυστικές λύσεις για ζεστό ή κρύο τσάι. Και αν δεν σας πείσει η γεύση, θα σας πείσουν τα προσεγμένα design των πορσελάνινων σετ τσαγιού. Για περισσότερες πληροφορίες ή αγορές online επισκεφθείτε την σελίδα του καταστήματος.
Regent street, W1B 5AH/ T:+40 (0)20 77341234
– Ο Όσκαρ Γουάιλντ αναφέρθηκε σε αυτό ως «το επιλεγμένο θέρετρο του καλλιτεχνικού αγοραστή». Οι τιμές του είναι συχνά απλησίαστες αλλά, αν είστε τυχεροί, θα πετύχετε τις καλύτερες εκπτώσεις. Ο λόγος γίνεται για το πιο βρετανικό πολυκατάστημα στην καρδιά του Λονδίνου, το Liberty Store, στο οποίο θα γοητευτείτε από τις επιλογές κλασσικών και μοντέρνων υφασμάτων.

– Το vintage και οι αντίκες είναι η νέα μόδα, και το πιο κατάλληλο μέρος για να τα βρείτε είναι η υπαίθρια αγορά Portobello του δυτικού Λονδίνου. Βρίσκεται στην περιοχή Νότινγκ Χιλ, είναι ανοιχτή κάθε Σάββατο και υπόσχεται θησαυρούς σε προσιτές τιμές. Παρότι το παζάρι δεν αποτελεί μέρος της αγγλικής κουλτούρας, δεν χάνετε τίποτα να προσπαθήσετε!
Portobello Road, Μετρό: Notting Hill Gate

Μεταφορά
Για οικονομικές τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια, επισκεφθείτε την σελίδα της easyjet με απευθείας πτήσεις καθημερινά από Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Όσοι επιλέγουν την χρήση αυτοκινήτου για τις μετακινήσεις τους στο Λονδίνο, μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου στην σελίδα του BBC. Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες ο Μ4 αυτοκινητόδρομος, ο δρόμος που προβλέπεται να είναι από τους πιο πολυσύχναστους κατά την διάρκεια των αγώνων, άνοιξε έπειτα από πρόσφατα έργα.

Δέκα μέρες πριν την έναρξη των αγώνων και τα μέσα κυκλοφορίας (υπόγειος, λεωφορεία) λειτουργούν ομαλά, ενώ έκπληξη προκαλεί ο αριθμός προσωπικού που προστέθηκε για να εξυπηρετεί τους τουρίστες. Για τη διευκόλυνση των επισκεπτών, τοποθετήθηκαν επίσης στους σταθμούς μεγάλες ροζ πινακίδες που οδηγούν στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Καθώς το Λονδίνο προετοιμάζεται να δεχθεί εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο, το Transport for London (tfl) έχει ετοιμάσει έναν διαδικτυακό τόπο που θα διευκολύνει τις μεταφορές. Η επίσκεψη στην σελίδα παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την μετακίνηση σας ώστε να βρίσκεστε εγκαίρως στους αγωνιστικούς χώρους.

Σύμφωνα με μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας μετάδοσης των Ολυμπιακών, «στο διάστημα των αγώνων, προβλέπεται μεγάλος συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς. Συμβουλεύουμε τους τουρίστες να έχουν μια εναλλακτική λύση μετακίνησης προς και από τους αγωνιστικούς χώρους».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.