Εθνικό Θέατρο: Πρεμιέρα «Του Κουτρούλη ο Γάμος»

«Θα μπορούσε να είχε γραφτεί χθες το απόγευμα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε θεατής της παράστασης «Του Κουτρούλη ο Γάμος» που έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Κι όμως, το έργο του πρωτεργάτη της νεοελληνικής δραματουργίας (πολιτικού, διπλωμάτη καθηγητή αρχαιολογίας και συγγραφέα) Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή πρωτοεκδόθηκε το 1845.

Η ιστορία του Συριανού ράφτη Κουτρούλη που έρχεται σε τέτοιο παροξυσμό ερωτικής επιθυμίας ώστε να γίνει κατά φαντασίαν υπουργός είναι γραμμένη την ιστορική στιγμή που ο κοινοβουλευτισμός μόλις έχει εισαχθεί στην Ελλάδα.

Το Σύνταγμα έχει παραχωρηθεί και στον ορίζοντα διαφαίνεται η προοπτική της Δημοκρατίας. Γιατί να μην μπορεί να γίνει υπουργός ένας ράφτης;

Αυτός είναι ο θεματικός ιστός της κωμωδίας που μιλάει, μεταξύ άλλων, για τον πελατειακό χαρακτήρα του νεοελληνικού κράτους δίνοντας περιγραφές οι οποίες θα ταίριαζαν τόσο καλά στο χθες όσο και στο σήμερα.

«Δια τούτου διορίζοντ’ υπουργοί διά να τρέφουν τους αργούς κηφήνας σας;να μαγειρεύουν την Ελλάδα σύμβρασιν και να σας δίδουν να την καταπίνετε;»

Με «όχημα» την υπέροχη γλώσσα του Ραγκαβή, η παράσταση με τη σκηνοθετική υπογραφή του Βασίλη Παπαβασιλείου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στους θεατές που γέμισαν ασφυκτικά την Κεντρική Σκηνή του κτιρίου Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου.

Στον ομώνυμο ρόλο, πληθωρικός και πειστικός, ο Νίκος Καραθάνος, ενώ ως μαθητευόμενός του ο Μανώλης Μαυρομματάκης ( γνωστός ως «ομορφάντρας» από πασίγνωστη τηλεοπτική διαφήμιση) έδωσε μια διαφορετική διάσταση της καλλιτεχνικής του προσωπικότητας.

Ιδιαίτερα άρεσε η Γαλήνη Χατζηπασχάλη ως η Ανθούσα, αντικείμενο του πόθου του Κουτρούλη. ΄Ένα από τα στοιχεία της παράστασης που συζητήθηκαν ήταν η εύθραυστη, χάρτινη υφή των κοστουμιών της Μαρί-Νοέλ Σεμέ που ήθελε να δώσει ένα χαρακτήρα σκηνικού τραπουλόχαρτου.

Άνθρωποι από το χώρο της πολιτικής, του πνεύματος και της τέχνης παρακολούθησαν την πρεμιέρα και χειροκρότησαν χωρίς φειδώ τους συντελεστές της. Ιδού μερικά στιγμιότυπα από τη βραδιά.

Φωτογραφίες: Χάρης Ακριβιάδης

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.