Ζωντανοί-νεκροί στο έλεος του κυκλώνα

«Μυρίζει σκύλα». Η Ζοζεφίν Λινκ. Στίλσον, νέγρα εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, όπως µοιρολατρικά επαναλαµβάνει η ίδια, έχει αναπτύξει µια τέτοια διαίσθηση από τις τόσες κακουχίες της ζωής της, που είναι αδύνατον να λαθέψει µπροστά στην επικείµενη θύελλα και στην επακόλουθη καταστροφή. «Ενας Θεός ξέρει πόσες και πόσες τέτοιες έχω ζήσει, άλλες µικρές, άλλες βιτσιόζες, αλλά τούτη εδώ που έρχεται, είπα, είναι µια παλιοβρόµα και οι βάλτοι σε λίγο θα αρχίσουν να παφλάζουν, όπως οι λακκούβες του νερού όταν ζυγώνει το τρένο».


ΛΟΡΑΝ ΓΚΟΝΤΕ
Στο έλεος του κυκλώνα

Μετάφραση Κλαιρ Νεβέ, Εύη Σιούγγαρη
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2011
σελ. 207, τιμή 13,30 ευρώ

«Μυρίζει σκύλα». Η Ζοζεφίν Λινκ. Στίλσον, νέγρα εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, όπως µοιρολατρικά επαναλαµβάνει η ίδια, έχει αναπτύξει µια τέτοια διαίσθηση από τις τόσες κακουχίες της ζωής της, που είναι αδύνατον να λαθέψει µπροστά στην επικείµενη θύελλα και στην επακόλουθη καταστροφή.

«Ενας Θεός ξέρει πόσες και πόσες τέτοιες έχω ζήσει, άλλες µικρές, άλλες βιτσιόζες, αλλά τούτη εδώ που έρχεται, είπα, είναι µια παλιοβρόµα και οι βάλτοι σε λίγο θα αρχίσουν να παφλάζουν, όπως οι λακκούβες του νερού όταν ζυγώνει το τρένο». Αυτό που απειλεί τη φτωχογειτονιά της, το Λόουερ Νάινθ, την πόλη της Νέας Ορλεάνης και εν γένει ένα µεγάλο κοµµάτι του κατατα λαιπωρηµένου αµερικανικούΝότου είναι ένας κυκλώνας µε τις αγριότερες των διαθέσεων, ένας κυκλώνας που λαµβάνει τα χαρακτηριστικά τιµωρού ο οποίος εκδικείται για λογαριασµό του κακοπαθηµένου περιβάλλοντος.

Ο γάλλος συγγραφέας Λοράν Γκοντέ, βραβευµένος µε Γκονκούρ το 2004, επιστρέφει µε ένα ατµοσφαιρικό µυθιστόρηµα ανθρώπινων χαρακτήρων οι οποίοι βρίσκονται στο έλεος του κυκλώνα, ενός τροµακτικού φυσικού φαινοµένου που από τη µια δηµιουργεί τις οριακές συνθήκες για τον αφανισµό τους και απ’ την άλλη πυροδοτεί µέσα τους την ανάγκη να αποτιµήσουν τις ζωές τους υπό το καθεστώς µιας έµφοβης ειλικρίνειας εκτάκτου ανάγκης. Η υπερήλικη Ζοζεφίν, η πιο ενδιαφέρουσα αφηγήτρια σε αυτό το πολυφωνικό µυθιστόρηµα (βγαλµένη σαν από διήγηµα της Γιουντόρα Γουέλτι), είναι ένα ζωντανό αποµεινάρι της αµερικανικής ιστορίας των φυλετικών διακρίσεων αλλά και της καταφρόνιας, της ένδειας που µοιάζει να µην άφησε ποτέ τις ηττηµένες στον εµφύλιο πόλεµο Πολιτείες του Νότου. Η ίδια παρακολουθεί στωικά τον κλιµακούµενο χαµό και, αναθυµούµενη τον βίο της, περιµένει από την καταιγίδα να την τραβήξει στην ανυπαρξία του θανάτου της, που έχει καθυστερήσει πολύ.

Ο Κιάνου Μπερνς, ενώ όλοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη, επιστρέφει µετά από έξι χρόνια σε αυτή µε σκοπό να επανασυνδεθεί µε τη γυναίκα που αγάπησε, τη Ρόουζ Πέκερµπαϊ, και να ξεχάσει ένα φρικτό εργατικό ατύχηµα που τον σηµάδεψε στην πλατφόρµα απάντλησης πετρελαίου όπου εργαζόταν στον Κόλπο του Μεξικού. Αυτές οι ιστορίες δένονται όµορφα µε τους εννέα φυλακισµένους που δραπετεύουν εκµεταλλευόµενοι τον κατακλυσµό αλλά και την ιστορία ενός εφηµέριου που σκοτώνει στο όνοµα του Θεού µέχρι να τον κατασπαράξουν οι αλιγάτορες που κυκλοφορούν στο ρηµαγµένο, αποκαλυψιακό τοπίο αυτού του καλοφτιαγµένου µυθιστορήµατος αµείωτης έντασης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.