Και πάλι για την Ελλάδα

Οταν ο Μαρκ Ρος παρουσίαζε το προηγούµενο βιβλίο του, Η τράπεζα, στην Αθήνα έπεσαν όλοι πάνω του να ρωτήσουν τι ακριβώς έγινε µε τους οίκους αξιολόγησης. Ο ίδιος πιστεύει ότι σε µεγάλο βαθµό τα περισσότερα κείµενα που γράφτηκαν από Ελληνες ήταν επιρρεπή στη συνωµοσιολογία. Ετσι, γυρίζοντας στην έδρα του, έστειλε επιστολές στους τρεις βασικούς οίκους αξιολόγησης Moody’s, Fitch και Standard & Poors ζητώντας να του εξηγήσουν την ελληνική περίπτωση. Μόνο η τελευταία ...

Οταν ο Μαρκ Ρος παρουσίαζε το προηγούµενο βιβλίο του, Η τράπεζα, στην Αθήνα έπεσαν όλοι πάνω του να ρωτήσουν τι ακριβώς έγινε µε τους οίκους αξιολόγησης. Ο ίδιος πιστεύει ότι σε µεγάλο βαθµό τα περισσότερα κείµενα που γράφτηκαν από Ελληνες ήταν επιρρεπή στη συνωµοσιολογία. Ετσι, γυρίζοντας στην έδρα του, έστειλε επιστολές στους τρεις βασικούς οίκους αξιολόγησης Moody’s, Fitch και Standard & Poors ζητώντας να του εξηγήσουν την ελληνική περίπτωση.

Μόνο η τελευταία ανταποκρίθηκε και στη διάρκεια ενός δίωρου λιτού γεύµατος στελέχη της του εξήγησαν ότι δεν υπάρχει καµία συνωµοσία, απλώς ο οίκος αξιολόγησης είχε προβλέψει τη δυσχέρεια της Ελλάδας να διαχειριστεί την οικονοµία της – κάτι που δεν προέβλεψαν οι έλληνες πολιτικοί ούτε τα πολύπειρα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εχω την αίσθηση ότι ο Ρος διαφοροποιείται ελαφρώς από το προηγούµενο βιβλίο του. Είναι πιο συγκαταβατικός απέναντι στις πράξεις τής τότε ελληνικής κυβέρνησης, αποδέχεται επίσης εν µέρει την επιχειρηµατολογία της Standard & Poors, αλλά αυτό δεν τον εµποδίζει να καταφέρεται κατά του ανεξέλεγκτου των οίκων αξιολόγησης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου, είχε πει κάποτε στον Μαρκ Ρος ότι «ο σκιώδης καπιταλισµός έχει βγει σήµερα σε µεγάλο βαθµό εκτός νόµου». Ο Ρος δεν την πολυπιστεύει και σε αυτό το βιβλίο του ξεδιπλώνει µεγάλες περιοχές όπου ο καπιταλισµός δρα στο όριο µεταξύ νοµιµότητας και παρανοµίας, σε µια γκρίζα ζώνη που δύσκολα ελέγχεται. Αναφέρεται αναλυτικά στους φορολογικούς παραδείσους – και στο βιβλίο του Νίκολας Σάξον (βλέπε διπλανή στήλη) –, στις κοµπίνες στον χώρο της ενέργειας, στα απανωτά λάθη της Αριστεράς και στους αριστερούς πολιτικούς που «έπαιξαν» παιχνίδια στην γκρίζα ζώνη της οικονοµίας, στον µυστηριώδη ρόλο των Hedge Funds κ.λπ. Ο συγγραφέας περιγράφει τελικά ένα αδιαφανές σύστηµα-τέρας που κρατάει οµήρους όχι µόνο τα κράτη, αλλά και τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Το βιβλίο αυτό µπορεί να µοιάζει µε κατασκοπευτικό µυθιστόρηµα, σκοπός του όµως είναι να αποκαλύψει τα άδυτα της κρυµµένης όψης όλων εκείνων των µηχανισµών του καπιταλισµού που κερδοσκοπούν ατιµώρητοι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.