Best value for money

Aν έκαστος αρθρογράφος, δημοσιογράφος, κριτικός και κρινόμενος έπαιρνε ένα ευρώ κάθε φορά που χτυπούσε στο πληκτρολόγιό του τη λέξη «κρίση», θα είχαμε και τη λύση στην ίδια την κρίση αυτή καθαυτή. Είναι περίοδος αλλαγών, δοκιμασιών και αναθεωρήσεων και αυτό είναι μια συνθήκη όχι απαραίτητα δυσάρεστη ή μάλλον όχι μονοδιάστατα δυσάρεστη. Η απουσία ή η σπανιότητα μιας αυτονόητης εύνοιας μας ανάγκασε να είμαστε πιο κριτικοί με πρόσωπα, πράγματα και συνθήκες, να σταθούμε πιο επιλεκτικοί στην αγορά μπροστά από ένα ράφι.

Επενδυτικά σκεπτόμενοι, κάνοντας μια μαζική αγορά για να οργανώσουμε έξυπνα και κυρίως κερδοφόρα την κάβα μας για τον χειμώνα, αγοράζοντας περισσότερες ετικέτες από την κάβα μας, από τον δικό μας μαγαζάτορα στην περιοχή, μπορούμε να διεκδικήσουμε μια σημαντική έκπτωση, αλλά και να αποφύγουμε τον συνωστισμό λίγο πριν από τις γιορτές του Δεκεμβρίου και των Χριστουγέννων.

Εκτός όμως από αυτό το πνεύμα «buy smart», δίνουμε λίγη χαρά στον εαυτό μας, που αναμφισβήτητα είναι πάντα αναγκαία, πολλώ δε μάλλον αυτές τις ημέρες. Κάντε έναν πρόχειρο υπολογισμό: Πόσες φορές μπορείτε να καλοπεράσετε με φίλους ως οικοδεσπότες ή ως καλεσμένοι τρατάροντας ένα καλό και ενδιαφέρον κρασί ή ποτό; Κοκτέιλ, straight ή κρασί, ευκαιρία για ανάταση, και αυτό είναι το μείζον.

Πάρτε μολύβι και χαρτί και ξεκινήστε τη λίστα για να γεμίσουμε την κάβα, όχι μόνο με προϊόντα, μα κυρίως με χαρά και αισιοδοξία.

 

So fine wine

Το αφρώδες

Deus (Cavino): Με μια φράση, θα το καθιστούσαμε απερίφραστα ως το ελληνικό Moscato d’ Asti, μόνο που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον, πιο ζεστό και πιο αρωματικό. Aπό την ποικιλία Μοσχάτο και μάλιστα σκαμπρόζικο και εκρηκτικό, όπως φύεται στην Πάτρα.

Τα λευκά

Πέτρινες Πλαγιές Κτήμα Παλυβού: Ενα επιτυχημένο και ερωτικό πάντρεμα της διεθνούς ντίβας Chardonnay με τη Μαλαγουζιά. Πολύ εκφραστικό, με απολαυστική οξύτητα και αρωματική μοναδικότητα, σταθερά ποιοτικό ανά εσοδεία και κυρίως νόστιμο.

Chardonnay Αρβανιτίδη: Αν το διεθνές Chardonnay είχε βορειοελλαδίτικο διαβατήριο, θα ήταν η εν λόγω ετικέτα. Θελκτικές οξύτητες, ισορροπία, σκέρτσο και νοστιμιά.

Τα κόκκινα

Κτήμα ΑΛΦΑ: Χαρμάνι εκπληκτικό από τρεις ποικιλίες, Merlot, Syrah και Ξινόμαυρο, ένα ρωμαλέο και εκφραστικό κρασί από τη Βόρεια Ελλάδα, με ισορροπημένη οξύτητα, κομψές τανίνες και εκπληκτική επίγευση.

Φεγγίτες (Οινογένεσις): Blend από Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Merlot. Είναι ένας σπάνιος οινικός συνδυασμός αφού δεν βρίσκεις συχνά την έκφραση του ελληνικού terroir σε ένα καθιερωμένο γαλλικό χαρμάνι ταυτόχρονα με μια εξαιρετική οινοποίηση. Ανταγωνιστική ετικέτα και απόλαυση στο ποτήρι.

Κτήμα Γαία: Μια all time classic Νεμέα με εξαιρετικά σύγχρονη γευσιγνωστική χροιά. Από τις καλύτερες, πλούσιες, σταθερές και πολύ καλά δομημένες ετικέτες Αγιωργίτικου. Σταθερή αξία, με ισότιμο προφίλ με καλά ξένα.

Ευάμπελος Γη: Βlend από Cabernet και Syrah, από ένα κτήμα που έχει δικαιώσει τις φιλοδοξίες του στο μπουκάλι. Πλούσιο, ισορροπημένο, γλυκόπιοτο και κυρίως νόστιμο, όπως και αν το γευτείς.

Καρυπίδης Merlot: Μονοποικιλιακό κόκκινο που μεταφέρει την ελληνική εκδοχή μιας καθαρά φινετσάτης γαλλικής ποικιλίας. Μεγαλωμένο σε γαλλική δρυ για 14 μήνες, δίνει κομψές τανίνες, ισορροπία και μια βανίλια που συναντάται σε μεγάλα κρασιά.

Το γλυκό

Samos Anthemis: Δεν μιλάμε απλώς για ένα εθνικό προϊόν. Πέρα από ελληνικά φρονήματα, πρόκειται για ένα συνεταιριστικό διαμάντι και ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά γλυκά κρασιά.

 

The smart spirit

Beefeater 24: Ενα αληθινά ξεχωριστό τζιν, πνευματικό παιδί τού επί δεκαετιών master blender του οίκου Beefeater, βαθιά βοτανικό και πολύπλοκο. 

Bombay Sapphire: Περίπου από το 1987 που ντεμπουτάρισε στην αγορά ως τώρα έχει φανατικούς λάτρεις. Αν και το όνομά του παραπέμπει στο ζαφείρι, η αρωματική του δεινότητα είναι αδαμάντινη.

Tanqueray: Κλασικό και αγαπημένο των απανταχού barmen. Μαζί με τις δύο προαναφερόμενες μάρκες έφεραν και πάλι στο προσκήνιο τα κοκτέιλ που βασίζονται στο τζιν.

Absolut Vodka: Η απόλυτη συμμετοχή: ετικέτα και μπουκάλι που ποτέ δεν μπορεί να λείπει από καμία κάβα. Το απόλυτο στυλιστικό item, με ένα καθαρό, φίνο και πολυδιάστατο περιεχόμενο.

Gray Goose: Η γαλλίδα βότκα που λατρεύτηκε από την πρώτη της ημέρα στην Αμερική και αποθεώθηκε στην Ευρώπη. Φινετσάτη και συνεργάσιμη στο σέικερ.

Smirnoff Black: Η μαύρη ετικέτα της Smirnoff είναι μια ροκ νότα με καλή ανατροφή, αποσταγμένη σε αιωνόβιους άμβυκες, αποκαλύπτεται σε μυημένους και συγκινεί με την πολυπλοκότητα και την καθαρότητά της.

Chivas: Μια ετικέτα που κερδίζει τους αδαείς και καθηλώνει τους ψαγμένους. Η παλαίωση είναι δοσμένη με κατανοητό λόγο για να μπορέσει κάποιος να φτάσει στην απόλαυση της πολυπλοκότητας.

Famous Grouse: Η δαιμόνια πέρδικα που ηγήθηκε σε μία από τις πιο επιτυχημένες καμπάνιες στη διαφημιστική ιστορία των ποτών είναι η απόλυτη αντανάκλαση της ίδιας της προσωπικότητας του Famous, ενός από τα πιο ιδιαίτερα blended από τη Σκωτία.

Glenfiddich: Σταθερή αξία από την απαρχή του αποστακτηρίου το 1887 ως σήμερα, με τη συνταγή του να παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Ενα single malt που έχει όλες τις αρετές της σκωτσέζικης αυτής διάκρισης αλλά και την απήχηση ενός best seller.

Μaracame Tequila Reposado: Μία από τις πιο καλοφτιαγμένες premium τεκίλες που υπάρχουν, αν και όχι τόσο γνωστή στο ελληνικό κοινό. Αγαπημένη των mixologists παγκοσμίως.v

 

Το κοκτεÏλ
Από τον mixologist Γιάννη Πετρή

Gin Crusta

60 ml Martin Millers Gin 15 ml Luxardo Maraschino 15 ml χυμό φρέσκου λεμονιού 10 ml σιρόπι ζάχαρης 3 στάλες Angostura bitters 

Μέθοδος: Βάζουμε στο σέικερ όλα τα υλικά, προσθέτουμε πάγο και χτυπάμε. Διπλοσουρώνουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι για crusta, αφού το έχουμε πρώτα βυθίσει σε ζάχαρη. Γαρνίρουμε με μια μεγάλη φλούδα λεμονιού γύρω από το ποτήρι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.