Τάρτα με πέστο μαϊντανού και καλαμαράκια

Προετοιμασία 20΄, Αναμονή 30΄

Υλικά για 4 άτομα

1 κονσέρβα καλαμαράκια, στο χυμό τους
5-6 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μόνο την ψίχα
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι, βιολογικό
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες ή 1 κρεμμύδι κόκκινο, σε πολύ λεπτές φέτες
1 κ.σ. κάππαρη ξαλμυρισμένη
Για το πέστο
2 φλ. μαϊντανός (τα φύλλα), χοντροκομμένος
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδου (καθαρισμένες και από την πράσινη φύτρα), ψιλοκομμένες
½ φλ. κουκουνάρια, καβουρντισμένα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Πλένουμε πολύ καλά τα καλαμαράκια, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Ψιλοκόβουμε τα κεφάλια.

2. Απλώνουμε σε μια ταρτιέρα το ψωμί, σφιχτά σφιχτά να μην υπάρχουν κενά. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και αλατίζουμε ελαφρά.

3. Χτυπάμε όλα τα υλικά του πέστο στο μπλέντερ για πολύ λίγο, να κοπούν και να αναμειχθούν αλλά να μη γίνουν τελείως αλοιφή.

4. Απλώνουμε το πέστο πάνω στη βάση του ψωμιού.

5. Από πάνω ρίχνουμε τα καλαμαράκια, το κρεμμύδι, την κάππαρη και το ξύσμα λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε.

6. Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο να σταθεί 30 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Tips

Αντί για ψωμί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θρυμματισμένο παξιμάδι.

Προσθέστε 8-10 ντοματίνια κομμένα στη μέση μαζί με τα καλαμαράκια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.