Γιάννης Αδαμάκος: «Οι δυσκολίες εμπνέουν»

Ηταν το 2007 όταν ο Γιάννης Αδαμάκος παρουσίασε στην ιστορική γκαλερί των Νέων Μορφών την έκθεση έργων του με θέμα «The Space Between». Ο καλλιτέχνης και οι συνεργάτες του δεν θέλησαν να μεταφράσουν τον τίτλο της έκθεσης - όχι από ξενολαγνεία αλλά - επειδή άφησαν τη λέξη Space να αιωρείται αναφερόμενη στο κενό, το διάστημα, την απόσταση και το Σύμπαν.

Ηταν το 2007 όταν ο Γιάννης Αδαμάκος παρουσίασε στην ιστορική γκαλερί των Νέων Μορφών την έκθεση έργων του με θέμα «The Space Between». Ο καλλιτέχνης και οι συνεργάτες του δεν θέλησαν να μεταφράσουν τον τίτλο της έκθεσης – όχι από ξενολαγνεία αλλά – επειδή άφησαν τη λέξη Space να αιωρείται αναφερόμενη στο κενό, το διάστημα, την απόσταση και το Σύμπαν. Τα έργα του 59χρονου καλλιτέχνη που προέρχονταν από μια πορεία 30 ετών και δεκάδες παρουσιάσεις της δουλειάς του είχαν να κάνουν κυρίως με τον τόπο. Το φυσικό περιβάλλον ήταν κυρίαρχο σ’ αυτά τα έργα του ζωγράφου που είχαν το χαρακτηριστικό ρευστό χαρακτήρα του χρωστήρα του.

Τέσσερα χρόνια μετά ο Γιάννης Αδαμάκος επιστρέφει. Και παρουσιάζει από το Σάββατο 16 Ιουλίου έως την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στη γκαλερί Citronne του Πόρου μια έκθεση που αποτελεί συνέχεια εκείνης της δουλειάς. Το δηλώνει άλλωστε και ο τίτλος της: «The Space Between Us». Σ’ αυτή τη νέα ενότητα έργων του, ο Γιάννης Αδαμάκος αναφέρεται στο τοπίο με τη διαφορά ότι εισάγει σ’ αυτό την ανθρώπινη φιγούρα. Αποτέλεσμα, τόποι και άνθρωποι να συνταιριάζονται σ’ ένα αφαιρετικό σύνολο που συμπεριλαμβάνει ρευστά τοπία και αφαιρετικές φιγούρες. Μια έκθεση με άλλα λόγια που επισφραγίζει και συνοψίζει την έννοια της συνέχειας και της αδιάκοπης εξέλιξης που χαρακτηρίζει το έργο του Αδαμάκου.


«Ο τόπος λειτουργεί αρχικά σα μνήμη κάποιου που γνωρίζουμε ήδη είτε από τη φαντασία μας είτε από τη νόησή μας, είναι, δηλαδή κατασκεύασμα μιας πνευματικής διεργασίας. Επειται η εικόνα της ζωγραφικής και η μνήμη τον επανατοποθετούν σε κάποιο γνωστό τοπίο», αναφέρει η Ολγα Δανιηλοπούλου στο κείμενό της στον κατάλογο της έκθεσης.


«Η φιγούρα που τοποθετώ σ’ αυτή τη νέα δουλειά επαναπροσδιορίζει το χώρο», μας λέει ο Γιάννης Αδαμάκος από τον Πόρο όπου μαζί με την ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, στήνει τα έργα στην αίθουσα τέχνης του διατηρητέου κτιρίου της γκαλερί. «Και στόχος μου είναι να πετύχω αυτή τη λεπτή ισορροπία ώστε ούτε η φιγούρα να «καπελώνει» το χώρο ούτε ο χώρος τη φιγούρα».

Πόσα έργα ακροβατούν στο «σκοινί» αυτής της ισορροπίας; Ο Γιάννης Αδαμάκος μας μιλάει για δύο μεγάλων διαστάσεων, πέντε μεσαίων και περίπου είκοσι μικρών που επιστρατεύονται για να αποτελέσουν το υλικό μιας ιδιαίτερης παρουσίασης. Χρησιμοποιώντας λάδι και γραφίτη σε καμβά, ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει κυρίως σε ασπρόμαυρους τόνους με επιλεγμένη προσθήκη χρωμάτων, και επικεντρώνεται στη διαδικασία παραγωγής χαρακτηρίζοντάς την ως το μεγαλύτερο κέρδος της καλλιτεχνικής δουλειάς. «Η προσπάθεια να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν είναι το μεγαλύτερο «κεφάλαιο» της δουλειάς μας», λέει.

Αραγε, οι δυσκολίες της εποχής αποτελούν τροχοπέδη για την καλλιτεχνική δημιουργία; «Το αντίθετο θα έλεγα», απαντά ο ζωγράφος. «Θεωρώ ότι η ένταση της εποχής μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα δημιουργική και επιμένω: οι δυσκολίες εμπνέουν…».


ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ:

«The Space Between Us»
Γκαλερί Citronne, 16 Ιουλίου – 14 Σεπτεμβρίου
Παραλία Πόρου
www.citronne.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.