Ηχοι της πόλης

Κάθε τρίτη Τετάρτη του μήνα, η Αστερόπη Λαζαρίδου μεταφέρει ιστορίες και ατάκες από τη σουρεαλιστική καθημερινότητα της Αθήνας, τις οποίες άκουσε στις βόλτες της στην πόλη....

Στο μετρό…

Μία κοπέλα γύρω στα 20 και κάτι, με μαλλιά βαμμένα σ’ αυτό το χαρακτηριστικό ελληνικό καναρινί ξανθό, κάνει μίνι σκηνή στο βαριεστημένο αγόρι της, επειδή δεν της έκανε το χατήρι να την πάει να δουνε την παράσταση «Μέσα» του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

– «Ηταν πολύ καλή σου λέω, κάπου το είχα διαβάσει. Και διαρκούσε πολλές ώρες…»

– «Και γιατί να πάω να δω μία παράσταση που διαρκεί πολλές ώρες;»

– «Είναι διαφορετική ρε παιδί μου, δεν είναι κανονική. Εβλεπες ανθρώπους να κάνουν απλά πράγματα, να ξυπνάνε, να κοιμούνται, να πλένουν τα δόντια τους, να βαριούνται, γι’ αυτό και λεγόταν “Μέσα”».

– «Αυτό δεν είναι “Μέσα”. Αυτό είναι χέσε μέσα…»

Στην Πλατεία (Αμερικής)…

«Θα φχαριστηθείτε (sic) την πλατεία σήμερα που δεν έχει μαυρίλα!»: είπε κατενθουσιασμένος κύριος στην έκπληκτη γυναίκα που έβγαζε βόλτα το παιδί της την Δευτέρα 13 Ιουνίου. Η Χρυσή Αυγή είχε επιλέξει την ημέρα του Αγίου Πνεύματος για να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην συγκεκριμένη πλατεία του αθηναϊκού κέντρου. Λες και είναι πολύ ευχάριστο για ένα παιδάκι να παίζει ολομόναχο σε μία πλατεία που φρουρείται από οπλισμένους ένστολους, την ίδια στιγμή που οι μετανάστες της περιοχής-η «μαυρίλα» σύμφωνα με το χριστιανικό σχόλιο τουεκείνου του κυρίου- κρύβονταν γύρω τριγύρω σαν τρομαγμένα ζώα.

Στην Πλάκα…

«Να πώς φτάσαμε ως εδώ: το 1977, όταν εδώ στην Πλάκα γινόταν χαμός από τουρίστες, υπήρχε ένα φημισμένο μπαρ, το Arigato. Ενας τουρίστας διασκέδαζε με την παρέα του, αλλά το γλέντι του βγήκε ξινό, όταν για δέκα μπύρες, έδωσε δέκα χιλιάδες δραχμές και πήρε ρέστα ένα κατοστάρικο. Μόνο που κάποιος δαιμόνιος, στα δύο κόκκινα μηδενικά του κατοστάρικου, είχε συμπληρώσει ακόμη ένα, με μπλε στυλό, μετατρέποντάς το σε χιλιάρικο-μαϊμού. Οταν αργότερα ο ανυποψίαστος τουρίστας πήγε να αγοράσει κάτι που κόστιζε πεντακόσιες δραχμές, έμαθε από τον εκεί καταστηματάρχη ότι το χαρτονόμισμα που του έδινε ήταν κατοστάρικο και όχι χιλιάρικο. Η τραγελαφική αυτή ιστορία είναι καταγεγραμμένη ως καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Για να μας θυμίζει ότι από παλιά προσθέταμε όσα μηδενικά μας κατέβαινε. Και τώρα, μας ήρθε ο λογαριασμός». (ιστορία που μας αφηγήθηκε καταστηματάρχης στην Πλάκα, που γεννήθηκε, μεγάλωσε και έχει δει πάρα, μα πάρα πολλά εκεί).

Στην ταβέρνα…

Πριν από δύο Κυριακές, σε παραδοσιακή λαϊκή ταβέρνα κοντά στο Σύνταγμα και με τους αγανακτισμένους να αρχίζουν να μαζεύονται στο καθιερωμένο ραντεβού τους, μία ομάδα κουστουμαρισμένων κυρίων προανήγγειλε την άφιξη του Στέλιου Παπαθεμελή σε ένα από τα μέσα τραπέζια. «Λένε ότι ο πρώτος βουλευτής που θα παραιτηθεί και θα πάει με τους αγανακτισμένους, θα γνωρίσει μεγάλες δόξες…» έλεγε ένας εκ των συνδαιτημόνων. Οι ψαρολιχουδιές άρχισαν να καταφθάνουν στο τραπέζι και όταν στο τέλος ήρθε και η λυπητερή των 80 ευρώ, ο πολιτικός είπε χαριτολογώντας στον σερβιτόρο: «80 ευρώ σε εποχές ΔΝΤ; Είστε με τα καλά σας;». Οταν η συγκεκριμένη παρέα αποχώρησε, μάθαμε ότι τα 80 ευρώ ήταν άκρως φιλική τιμή, στρογγυλεμένη μάλιστα προς τα κάτω, λόγω της αναγνωρισιμότητας του προσώπου. Το οποίο πρόσωπο, δεν δίστασε να επιμένει να γίνει κι άλλο σκόντο. Φαίνεται ότι δεν είναι οπαδός του «Μαζί τα φάγαμε»…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.