Ο αναγνώστης που δημιουργεί

Πώς να μεταμορφώσεις την οδύνη σε κάτι άλλο που να μη θυμίζει θάνατο αλλά να είναι από τη μεριά της ζωής; Μοιραία η σκέψη κατευθύνεται και στη σχεδόν μαγική λειτουργία της ανάγνωσης. Μιλώ βέβαια για την υποψιασμένη ανάγνωση,εκείνη του “επαρκούς αναγνώστη” που θα καλύψει ή θα επινοήσει τα κενά του βιβλίου.Κενά που αφήνει ηθελημένα ή αθέλητα ο συγγραφέας.Μιλώ για τον αναγνώστη συν-δημιουργό. Στην Κατοχή στα γκέτο της Βαρσοβίας ο κόσμος δεν έπαψε όσο και όπως μπορούσε να διαβάζει.

Πώς να μεταμορφώσεις την οδύνη σε κάτι άλλο που να μη θυμίζει θάνατο αλλά να είναι από τη μεριά της ζωής; Μοιραία η σκέψη κατευθύνεται και στη σχεδόν μαγική λειτουργία της ανάγνωσης. Μιλώ βέβαια για την υποψιασμένη ανάγνωση,εκείνη του “επαρκούς αναγνώστη” που θα καλύψει ή θα επινοήσει τα κενά του βιβλίου.Κενά που αφήνει ηθελημένα ή αθέλητα ο συγγραφέας.Μιλώ για τον αναγνώστη συν-δημιουργό.

Στην Κατοχή στα γκέτο της Βαρσοβίας ο κόσμος δεν έπαψε όσο και όπως μπορούσε να διαβάζει.Σήμερα; Περιστοιχισμένοι από τα σκοτάδια της κρίσης,η δημιουργική ανάγνωση θα ήταν όχι απλώς ένας τρόπος συγκάλυψης της κρίσης,ούτε ένας απλός τρόπος διαχείρισής της,αλλά και ένας επινοητικός τρόπος υπέρβασής της.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.