Ενας (ακόμη) Ελληνας με αγαλματίδιο

Τον περασμένο Νοέμβριο ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης Λιούις Ψυχογιός επισκέφθηκε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την προώθηση του ντοκυμαντέρ «Τhe cove» (μεταφράστηκε στα ελληνικά ως «Ο κόλπος των δελφινιών»). Την περασμένη Κυριακή ο ίδιος σκηνοθέτης, για την ίδια ταινία, παραλάμβανε το Οσκαρ καλύτερου ντοκυμαντέρ του 2009. Το «Τhe cove» αφηγείται πώς μια ξεχωριστή ομάδα ακτιβιστών, ανθρώπων του κινηματογράφου και αυτοδυτών, ξεκίνησαν μια μυστική αποστολή προκειμένου να διεισδύσουν σε έναν κρυμμένο κολπίσκο της Ιαπωνίας και να φέρουν στο φως σκοτεινά, θανάσιμα μυστικά.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης Λιούις Ψυχογιός επισκέφθηκε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την προώθηση του ντοκυμαντέρ «Τhe cove» (μεταφράστηκε στα ελληνικά ως «Ο κόλπος των δελφινιών»). Την περασμένη Κυριακή ο ίδιος σκηνοθέτης, για την ίδια ταινία, παραλάμβανε το Οσκαρ καλύτερου ντοκυμαντέρ του 2009.

Το «Τhe cove» αφηγείται πώς μια ξεχωριστή ομάδα ακτιβιστών, ανθρώπων του κινηματογράφου και αυτοδυτών, ξεκίνησαν μια μυστική αποστολή προκειμένου να διεισδύσουν σε έναν κρυμμένο κολπίσκο της Ιαπωνίας και να φέρουν στο φως σκοτεινά, θανάσιμα μυστικά. Τα μυστήρια που αποκάλυψαν ήταν απλώς και μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Ο Λιούις Ψυχογιός γεννήθηκε το 1957 στην Ντουμπούκ της Αϊόβα. Γιος ελλήνων μεταναστών από τη Σπάρτη οι οποίοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά τις σπουδές φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι δούλεψε ως φωτορεπόρτερ για το περιοδικό «Νational Geographic» με το οποίο συνεργάστηκε για 17 χρόνια. Εχει επίσης δουλέψει για έντυπα όπως το «Νewsweek», το «Τime», οι «Νew Υork Τimes» και το «Sports Ιllustrated». Το 2005 ο Ψυχογιός ίδρυσε την Οceanic Ρreservation Society (Ενωση Προστασίας Ωκεανών) που υπήρξε βασική πηγή της πρώτης ταινίας του, «Τhe cove».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.