Το «σουπερμάρκετ» του γονιδιώματος

Το να έχει ο καθένας μας τον γονιδιακό χάρτη του στα χέρια του γίνεται ολοένα πιο προσιτό. Οταν ο Τζέιμς Γουάτσον, ένας εκ των δύο «πατέρων» της διπλής έλικας του DΝΑ, πήρε στα χέρια του τον πλήρη γονιδιακό χάρτη του, το κόστος της διαδικασίας ήταν περίπου 700.000 ευρώ. Εκτοτε το κόστος αυτό έχει μειωθεί 10 φορές και αναμένεται να παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερη μείωση μέσα από διαδικασίες όπως το Βραβείο Αrchon Χ για τη Γενομική: προσφέρονται περίπου 7 εκατ. ευρώ στην πρώτη ομάδα που θα καταφέρει να αποκωδικοποιήσει 100 ανθρώπινα γονιδιώματα σε 10 ημέρες δαπανώντας λιγότερα από 7.

Το να έχει ο καθένας μας τον γονιδιακό χάρτη του στα χέρια του γίνεται ολοένα πιο προσιτό. Οταν ο Τζέιμς Γουάτσον, ένας εκ των δύο «πατέρων» της διπλής έλικας του DΝΑ, πήρε στα χέρια του τον πλήρη γονιδιακό χάρτη του, το κόστος της διαδικασίας ήταν περίπου 700.000 ευρώ. Εκτοτε το κόστος αυτό έχει μειωθεί 10 φορές και αναμένεται να παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερη μείωση μέσα από διαδικασίες όπως το Βραβείο Αrchon Χ για τη Γενομική: προσφέρονται περίπου 7 εκατ. ευρώ στην πρώτη ομάδα που θα καταφέρει να αποκωδικοποιήσει 100 ανθρώπινα γονιδιώματα σε 10 ημέρες δαπανώντας λιγότερα από 7.000 ευρώ για κάθε «κομμάτι».

Παράλληλα η εταιρεία βιοτεχνολογίας Complete Genomics στην Καλιφόρνια ανοίγει μια νέα μονάδα η οποία, όπως υποστηρίζει, θα έχει παραγάγει 10 χιλιάδες γονιδιακούς χάρτες ως το τέλος του έτους με κόστος γύρω στις 3.500 ευρώ ανά γονιδιακό χάρτη. Μια ανταγωνιστική εταιρεία, η Κnome στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, υποστηρίζει ότι θα αποκωδικοποιήσει πλήρως γονιδιώματα αντί 8.500 ευρώ το καθένα. Και πάλι όμως αυτές οι τιμές δεν είναι προσιτές στον οποιονδήποτε. Ωστόσο το 2010 θα είναι η χρονιά που η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος θα μετατραπεί σε ρουτίνα, αποκαλύπτοντας ολοένα περισσότερες μεταλλάξεις που δείχνουν πόσο ευάλωτοι είμαστε σε διαφορετικές ασθένειες.

Ακόμη και το να έχουμε στα χέρια μας ολοκληρωμένο τον γονιδιακό χάρτη μας δεν θα μας κάνει πολύ σοφότερους- τουλάχιστον προς το παρόν. Δώστε όμως περιθώριο κάποιων ετών στους γενετιστές να αποκωδικοποιήσουν μερικές χιλιάδες γονιδιώματα και τότε σίγουρα η γνώση που θα έχει αποκτηθεί θα είναι άκρως χρήσιμη. Ως τότε, άλλωστε, το κόστος της αποκωδικοποίησης θα είναι μάλλον μικρότερο από εκείνο μιας τηλεόρασης plasma.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.