Και η Κίνα εταίρος στον ρου του Ορινόκο

ΚΑΡΑΚΑΣ Λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία με τη Ρωσία ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας υπέγραψε επενδυτικό ντιλ-μαμούθ με τη Λαϊκή Κίνα. Ο Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε ότι οι Κινέζοι θα συμβάλουν με 16 δισ. δολάρια στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που έχουν εντοπισθεί στην περιοχή του ποταμού Ορινόκο. Με την επένδυση αυτή θα αυξηθεί η παραγωγή του βενεζουελάνικου πετρελαίου κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως. Σε άλλη συμφωνία που έχει προηγηθεί η Κίνα έχει δεσμευθεί να καταβάλει άλλα 16 δισ.

ΚΑΡΑΚΑΣ Λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία με τη Ρωσία ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας υπέγραψε επενδυτικό ντιλ-μαμούθ με τη Λαϊκή Κίνα. Ο Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε ότι οι Κινέζοι θα συμβάλουν με 16 δισ. δολάρια στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που έχουν εντοπισθεί στην περιοχή του ποταμού Ορινόκο. Με την επένδυση αυτή θα αυξηθεί η παραγωγή του βενεζουελάνικου πετρελαίου κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως.

Σε άλλη συμφωνία που έχει προηγηθεί η Κίνα έχει δεσμευθεί να καταβάλει άλλα 16 δισ. δολάρια για αγορά πετρελαίου απο τη Βενεζουέλα, η οποία υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ανάλογη συμφωνία με τη Ρωσία ύψους 20 δισ. δολαρίων.

Ο πρόεδρος Τσάβες δήλωσε σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης ότι ο χρονικός ορίζοντας της συμφωνίας με τους Κινέζους είναι τρία χρόνια και ότι με την επένδυση αυτή θα εντατικοποιηθεί η εξόρυξη αργού πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Ορινόκο.

Τόνισε ότι η συμφωνία αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνησή του για τη διεύρυνση των διμερών εμπορικών συναλλαγών με αντικείμενο το πετρέλαιο, που αποτελεί το βασικό προϊόν το οποίο στηρίζει την εθνική οικονομία. Ο ηγέτης της «Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 21ου αιώνα» δεν χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει κατά καιρούς το αγαπημένο του σύνθημα, που είναι η οικονομική απεξάρτηση των χωρών της Λατινικής Αμερικής από την Ουάσιγκτον. Παρ΄ όλα αυτά, η οικονομία της Βενεζουέλας εξακολουθεί να στηρίζεται κυρίως στις αμερικανικές εταιρείες και στην αμερικανική κυβέρνηση, που είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές πετρελαίου.

Επιπλέον, την περασμένη Κυριακή η Ρωσία συμφώνησε να χορηγήσει στη Βενεζουέλα δάνειο ύψους 2,2 δισ. δολαρίων για την αγορά 92 αρμάτων και αντιαεροπορικών πυραύλων προηγμένης τεχνολογίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.