Βόμβα στην Ιεραρχία από τον Αρειο Πάγο

Σεισμικές δονήσεις πολλών ρίχτερ προκαλεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος η απόφαση του Αρείου Πάγου να μη δεχθεί την αίτηση αναίρεσης του Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος, καθώς θα πρέπει πλέον να προχωρήσει στην καθαίρεσή του, δέκα μόλις ημέρες μετά την απόφαση απαλλαγής του από τη 12μελή Ιερά Σύνοδο. Μητροπολίτες και κληρικοί επικοινωνούσαν με τις υπηρεσίες της Μονής Πετράκη, όπου βρίσκεται η Ιερά Σύνοδος, προκειμένου να ενημερωθούν για την απόφαση του Αρείου Πάγου και τα όσα προβλέπει ακριβώς το άρθρο 160 του νόμου περί εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί για πρώτη φορά από το 1932 οπότε και ψηφίστηκε.

Σεισμικές δονήσεις πολλών ρίχτερ προκαλεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος η απόφαση του Αρείου Πάγου να μη δεχθεί την αίτηση αναίρεσης του Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος, καθώς θα πρέπει πλέον να προχωρήσει στην καθαίρεσή του, δέκα μόλις ημέρες μετά την απόφαση απαλλαγής του από τη 12μελή Ιερά Σύνοδο. Μητροπολίτες και κληρικοί επικοινωνούσαν με τις υπηρεσίες της Μονής Πετράκη, όπου βρίσκεται η Ιερά Σύνοδος, προκειμένου να ενημερωθούν για την απόφαση του Αρείου Πάγου και τα όσα προβλέπει ακριβώς το άρθρο 160 του νόμου περί εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί για πρώτη φορά από το 1932 οπότε και ψηφίστηκε. Σύμφωνα με το άρθρο: «Ο αρμόδιος εισαγγελεύς, καταστάσης αμετακλήτου της αποφάσεως του Κοινού Ποινικού Δικαστηρίου, ανακοινοί ταύτην εν αντιγράφω προς τον πρόεδρον της Ιεράς Συνόδου, προκαλεί την υπό του αρμοδίου εκκλησιαστικού δικαστηρίου καθαίρεσιν του καταδικασθέντος άνευ ετέρας τινός διαδικασίας και ανακοινοί πάραυτα την γενομένην καθαίρεσιν εις τον ανακοινώσαντα την ποινικήν απόφασιν εισαγγελέα».

Στους κόλπους της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος επικρατούν διαφορετικές απόψεις. Μια μικρή ομάδα συμπαρατάσσεται με την αθωωτική απόφαση που έλαβαν οι επτά ιεράρχες που απάλλαξαν τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί η απόφαση του Αρείου Πάγου να είναι δεσμευτική για την Εκκλησία αφού, όπως λένε, «οι Ιεροί Κανόνες υπερισχύουν των νόμων του κράτους».

Oι απόψεις αυτές προκάλεσαν την οργή άλλων ιεραρχών, οι οποίοι δήλωσαν ότι «ο νόμος είναι δεδομένος και πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα». Ακόμη προσέθεσαν ότι κινδυνεύει με αυτές τις αντιλήψεις η Ιεραρχία να αποδοκιμαστεί από την κοινωνία και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για τον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους. Μάλιστα στηλίτευσαν τη στάση των συνοδικών ιεραρχών, οι οποίοι, όπως έλεγαν, οδήγησαν σε αδιέξοδο και την Ιεραρχία, αλλά και σε καθαίρεση τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής.

Στο στόχαστρο των περισσοτέρων βρίσκονται οι επτά Μητροπολίτες- Ιερισσού κ. Νικόδημος, Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, Νέας Ιωνίας κ. Κωνσταντίνος, Διδυμοτείχου κ. Νικηφόρος, Φωκίδος κ. Αθηναγόρας και Λαρίσης κ. Ιγνάτιος- οι οποίοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 12μελούς Ιεράς Συνόδου πλειοψήφησαν και απάλλαξαν από τις κατηγορίες τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής, χωρίς να τον παραπέμψουν σε εκκλησιαστικό δικαστήριο. Ο Μητροπολίτης Λαρίσης με επιστολή του ζήτησε συγγνώμη από την Ιεραρχία και δήλωσε ότι θα αποδεχθεί την απόφαση του Αρείου Πάγου. Ωστόσο οι υπόλοιποι αρχιερείς, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους. Και για μία ακόμη φορά πρωτοστάτης της κίνησης φαίνεται ότι είναι ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Νικόδημος, ο οποίος, όπως λέγεται, χρεώνει την όλη υπόθεση στους δημοσιογράφους και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αμέσως μόλις ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ενημερώθηκε για τις εξελίξεις άρχισε να συνομιλεί με ιεράρχες, αλλά και με στενούς συνεργάτες του. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες ο κ. Ιερώνυμος θα αποφασίσει την ακριβή ημερομηνία συγκλήσεως της 12μελούς Ιεράς Συνόδου, η οποία βάσει του νόμου λειτουργεί και ως εκκλησιαστικό δικαστήριο και είναι η αρμόδια να προχωρήσει στην καθαίρεση του έως και σήμερα Μητροπολίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ των εξελίξεων η 12μελής Ιερά Σύνοδος έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Ο κ. Ιερώνυμος αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έχει συσκέψεις με γνωστούς πανεπιστημιακούς καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα προβλήματα, όπως το αν ο κ. Παντελεήμων βάσει του νόμου θα πρέπει να επανέλθει στις τάξεις των μοναχών ή των λαϊκών- και αυτό εξαρτάται από το αν ήταν μοναχός πριν από την ημέρα χειροτονίας του σε διάκονο ή προερχόταν από τις τάξεις των λαϊκών.

Α κόμη, θα πρέπει να γνωρίζει τα χρονικά περιθώρια που έχει από την ώρα της επίσημης ανακοίνωσης της απόφασης του Αρείου Πάγου στην Ιερά Σύνοδο, η οποία αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, ως και την ημέρα συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου.

«Η πρωτοβουλία πλέον ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο» επισήμανε μιλώντας στο «Βήμα» γνωστός μητροπολίτης, ο οποίος πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις που σημειώθηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ιεράς Συνόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά 30 μητροπολίτες από τα 80 μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με επιστολές τους προς τον κ. Ιερώνυμο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση απαλλαγής του κ. Παντελεήμονα, ζητώντας την εφαρμογή των όσων προβλέπουν οι νόμοι του κράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αντιδράσεις αυτές πρωτοστάτησαν οι νεότεροι σε ηλικία ιεράρχες, όπως οι Μητροπολίτες Μεσογαίας κ. Νικόλαος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.