Διαύγεια και συνέπεια

Διαύγεια και συνέπεια Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ Η προοπτική ανασύνταξης και ανασυγκρότησης του ΠαΣοΚ δεν μπορεί να είναι μια μακρά εσωστρεφής διαδικασία ούτε και εξαντλείται στην εκλογή προέδρου. Αν στην πορεία του ΠαΣοΚ δεν είχαμε φθείρει τις λέξεις, τώρα έπρεπε να ειπωθεί ότι είναι η στιγμή για μια επανίδρυση, μια συνολική αναγέννηση της παράταξης ως του κορμού των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Αλλωστε η αναγέννηση

Η προοπτική ανασύνταξης και ανασυγκρότησης του ΠαΣοΚ δεν μπορεί να είναι μια μακρά εσωστρεφής διαδικασία ούτε και εξαντλείται στην εκλογή προέδρου. Αν στην πορεία του ΠαΣοΚ δεν είχαμε φθείρει τις λέξεις, τώρα έπρεπε να ειπωθεί ότι είναι η στιγμή για μια επανίδρυση, μια συνολική αναγέννηση της παράταξης ως του κορμού των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Αλλωστε η αναγέννηση του ΠαΣοΚ επιβάλλεται και από το νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμόρφωσε το εκλογικό αποτέλεσμα της 16ης Σεπτεμβρίου.


Πρώτον, η Νέα Δημοκρατία έχοντας τον ΛΑΟΣ στα δεξιά της θα συνεχίσει να υποδύεται το κόμμα του μεσαίου χώρου, παρ’ ότι οι πολιτικές της θα σκληραίνουν. Στόχος φυσικά θα είναι η διεμβόλιση του ΠαΣοΚ στα κεντροδεξιά του. Το ίδιο θα πράττουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, πλαγιοκοπώντας το ΠαΣοΚ από τα αριστερά του. Αυτό το τοπίο επιβάλλει την άμεση και εις βάθος ανασύνταξη του ΠαΣοΚ ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα που απαντά με ουσιαστικό και πειστικό τρόπο στο αίτημα της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη. Που διαμορφώνει με ασφάλεια τους όρους για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, για την ενσωμάτωση της προστασίας του περιβάλλοντος ως αναπτυξιακού πόρου, για την ενεργητική αντιμετώπιση της ανεργίας και τη διασφάλιση μια ζωής με αξιοπρέπεια στη νέα γενιά των 700 ευρώ.


Ολα αυτά απαιτούν να υπάρξει στο ΠαΣοΚ πριν από όλα ουσιαστική αυτοκριτική που δεν θα διστάσει να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο για θεμελιώδεις επιλογές στρατηγικής και τακτικής που επιβάλλεται να αναθεωρηθούν. Απαιτείται πια διαύγεια θέσεων, συνέπεια στάσεων, σταθερότητα συμπεριφορών. Είναι άλλωστε αυτά που έλειψαν, έτσι ώστε οι πολίτες να μην εμπιστευτούν το ΠαΣοΚ απέναντι σε μια ορατά ανεπαρκή και γεμάτη αστοχίες και αποτυχίες κυβέρνηση. Εφόσον το ΠαΣοΚ αποδείξει ότι έλαβε το μήνυμα της κοινωνίας, έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί γρήγορα σε υπεύθυνη δύναμη κυβερνητικής προοπτικής με τις αρχές και τις θέσεις μιας σύγχρονης και ελπιδοφόρας παράταξης της Κεντροαριστεράς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.