Ολα τα σενάρια για τον τίτλο, τα μπαράζ και το Τσάμπιονς Λιγκ

Ολα τα σενάρια για τον τίτλο, τα μπαράζ και το Τσάμπιονς Λιγκ Πότε αναδεικνύεται πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός, πότε ο Ολυμπιακός και σε ποιες περιπτώσεις παίρνει κεφάλι η AEK Αν το πάθος και οι εξ αυτού απορρέουσες σκληρές μονομαχίες αποτελούν το βασικό συστατικό σε κάθε ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, μπορεί κάποιος να φανταστεί πόσο πολύ θα παλέψουν για τη νίκη απόψε στη Ριζούπολη ο (ιπτάμενος)

Το σημερινό ντέρμπι του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου A’ Εθνικής ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό αποκαλείται ως «το ματς της χρονιάς». Ενας χαρακτηρισμός που ασφαλώς δεν είναι υπερβολικός, καθώς δεν μετράει μόνο το αποτέλεσμα της αναμέτρησης αλλά και το σκορ και φυσικά το ντέρμπι δεν αφορά μόνο τους δύο αντιπάλους αλλά και την AEK. H τελευταία ενδιαφέρεται άμεσα για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης που προσφέρει αυτομάτως μία θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της νέας αγωνιστικής περιόδου 2003-2004, σε αντίθεση με την τρίτη θέση που συνεπάγεται την περιπέτεια των προκριματικών. Με δεδομένα τη βαθμολογική διαφορά των τριών πόντων (Παναθηναϊκός 67 – Ολυμπιακός 64) και τη νίκη (3-2) του ΠΑΟ στο ματς του πρώτου γύρου, ιδού τα τέσσερα πιθανά σενάρια για την ανάδειξη του πρωταθλητή και τι μπορεί να συμβεί με τον δεύτερο του πρωταθλήματος ο οποίος εξασφαλίζει την απευθείας συμμετοχή του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.


α) Ο Παναθηναϊκός κερδίζει στη Ριζούπολη και στέφεται μαθηματικά πρωταθλητής, καθώς ξεφεύγει με έξι βαθμούς από τον Ολυμπιακό μία αγωνιστική πριν από το φινάλε.


β) Το ντέρμπι τελειώνει ισόπαλο. Σε αυτή την περίπτωση ο Παναθηναϊκός θέλει έναν βαθμό στο εντός έδρας ματς την τελευταία αγωνιστική με τον Ακράτητο για να στεφθεί και μαθηματικά πρωταθλητής. Αν τυχόν και χάσει από τον Ακράτητο και η AEK κερδίσει τα δύο εναπομείναντα ματς της (με Παναχαϊκή σήμερα και με Πανιώνιο την τελευταία αγωνιστική), ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του τελευταίου αγώνα του Ολυμπιακού στην Ξάνθη, θα υπάρξει μπαράζ για τον τίτλο ανάμεσα στην AEK και στον Παναθηναϊκό.


γ) Ο Ολυμπιακός κερδίζει τον Παναθηναϊκό με ένα γκολ διαφορά ανεξαρτήτως σκορ. Δηλαδή κερδίζει με 1-0 ή 2-1 ή 3-2 ή 4-3 κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον στην τελευταία αγωνιστική και οι δύο κερδίσουν (τον Ακράτητο ο ΠΑΟ και στην Ξάνθη ο Ολυμπιακός), τότε θα υπάρξει μεταξύ τους αγώνας μπαράζ για τον τίτλο. Αν στην τελευταία αγωνιστική κάποιος από τους δύο δεν κερδίσει τότε ο έτερος κατακτά τον τίτλο, ενώ σε περίπτωση που και οι δύο αναδειχθούν ισόπαλοι ή ηττηθούν τότε τον τίτλο κατακτά η AEK εφόσον κερδίσει και τους δύο εναπομείναντες αγώνες της.


δ) Ο Ολυμπιακός κερδίζει τον Παναθηναϊκό με δύο γκολ διαφορά ανεξαρτήτως σκορ. Δηλαδή κερδίζει με 2-0 ή 3-1 ή 4-2 κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον στην τελευταία αγωνιστική νικήσει και στην Ξάνθη ο Ολυμπιακός κατακτά τον τίτλο ανεξαρτήτως του τι θα κάνει ο ΠΑΟ με τον Ακράτητο.


Οσον αφορά τον δευτεραθλητή που θα συμμετάσχει χωρίς προκριματικά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αν το ντέρμπι λήξει με νικητή τον Παναθηναϊκό ή ισόπαλο τότε η AEK αν κερδίσει και τα δύο εναπομείναντα παιχνίδια της τερματίζει δεύτερη, αφήνοντας στην τρίτη θέση τον Ολυμπιακό. H AEK τερματίζει δεύτερη και στην περίπτωση που ο Ολυμπιακός κερδίσει το ντέρμπι και ο Παναθηναϊκός ηττηθεί από τον Ακράτητο την τελευταία αγωνιστική, ενώ στην περίπτωση που ο ΠΑΟ ηττηθεί στο ντέρμπι και έρθει ισόπαλος με τον Ακράτητο δίνουν μπαράζ για τη δεύτερη θέση AEK και ΠΑΟ.


Τι παίζεται για τους τεχνικούς των δύο ομάδων Μαρκαριάν και Προτάσοφ


Ο ένας προβιβάστηκε από σκάουτερ σε προπονητή σε ένα βράδυ και δυσκολεύεται να πείσει ακόμη και τους πιο θερμούς υποστηρικτές του ότι θα βρίσκεται στον πάγκο του Ολυμπιακού και του χρόνου. Ο άλλος συνδυάζει εμπειρία και πονηριά, ήρθε στην Ελλάδα από τη Λατινική Αμερική και προσαρμόστηκε σε χρόνο ρεκόρ καταλαβαίνοντας ότι στην Ελλάδα η κλάψα εκτιμάται περισσότερο από τη σοβαρότητα. Σπανιότατα δύο προπονητές υπήρξαν τόσο διαφορετικοί όσο ο Ουκρανός Ολεγκ Προτάσοφ (Ολυμπιακός) και ο Ουρουγουανός Σέρχιο Μαρκαριάν (Παναθηναϊκός). Ο Ουκρανός έχει υπάρξει μεγάλος ποδοσφαιριστής και λαϊκό είδωλο. Ο Ουρουγουανός μπάλα επιπέδου δεν έχει παίξει. Ο πρώτος είναι φλεγματικός σαν άγγλος λόρδος, δεν διαμαρτύρεται σχεδόν ποτέ, δεν φωνάζει και όταν μιλάει επαναλαμβάνει κοινοτοπίες. Ο δεύτερος είναι νευρικός, ανήσυχος, καχύποπτος, ζει κάθε ματς με ένταση, δεν διστάζει να επιτίθεται στους διαιτητές και στις συνεντεύξεις Τύπου δεν αφήνει κανέναν να πλήξει αφού μπορεί να κάνει πολεμική για οτιδήποτε.


Ο προπονητής του Ολυμπιακού λατρεύει το επιθετικό ποδόσφαιρο και αφήνει τους επιθετικούς της ομάδας ελεύθερους να αυτοσχεδιάζουν. Ο τεχνικός του Τριφυλλιού φτιάχνει ομάδες με στιβαρή άμυνα, ζητεί πρέσινγκ και προσεκτικές κινήσεις. Ο Προτάσοφ στη σύντομη ως τώρα παραμονή του στον πάγκο του Ολυμπιακού καλά καλά δεν έχει κερδίσει ντέρμπι, είδε μάλιστα την ομάδα του να χάνει από την AEK μέσα στη Ριζούπολη και να αποκλείεται από τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο με δύο ήττες. Ο Μαρκαριάν, αντίθετα, δεν έχει χάσει ούτε ένα ματς στα δύο χρόνια της παρουσίας του στην Ελλάδα. Και όμως είναι αυτός που σήμερα ρισκάρει περισσότερο.


Το σημερινό ντέρμπι είναι στην πραγματικότητα το ματς-κλειδί της παραμονής του Μαρκαριάν στην Ελλάδα. Αν ο Παναθηναϊκός κερδίσει τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη και κατακτήσει το πρωτάθλημα, ο Μαρκαριάν θα γίνει ο άνθρωπος που γκρέμισε την αυτοκρατορία του Ολυμπιακού με τον πλέον θεαματικό τρόπο. Δύσκολα στην Παιανία δεν θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του, όσο υπερβολικές και αν θεωρηθούν. Αν ο Παναθηναϊκός δεν κερδίσει στη Ριζούπολη και απλώς αποσπάσει μια δύσκολη ισοπαλία που θα τον χρίσει πρωταθλητή με έναν τρόπο καθόλου θεαματικό, το κόμμα των επικριτών του Ουρουγουανού θα μεγαλώσει και η παραμονή του δεν θα συνδυαστεί με επιπλέον αρμοδιότητες: θα μείνει, αν το θέλει, εξακολουθώντας να είναι ένας καλός υπάλληλος αφήνοντας σε άλλους την αποστολή να σχεδιάσουν τον Παναθηναϊκό της νέας περιόδου. Αν πάλι ο ΠΑΟ χάσει τον τίτλο, οι πιθανότητες να συνεχίσουμε να βλέπουμε τον Μαρκαριάν στην Ελλάδα είναι ελάχιστες: θα φύγει έχοντας χάσει μόνο ένα ματς, αυτό που δεν έπρεπε. Ο Προτάσοφ, αντίθετα, δεν έχει να χάσει τίποτε. Αν πάρει το πρωτάθλημα, θα του δώσουν πολλά συγχαρητήρια και θα ψάξουν έναν άλλον προπονητή για τη νέα σεζόν. Το να εξελιχθεί ο Ουκρανός σε περίπτωση Τάκη Λεμονή, ο οποίος ξεκίνησε ως προσωρινός και έμεινε στον πάγκο τρία χρόνια, μάλλον αποκλείεται. Μάλλον, γιατί οι κινήσεις του προέδρου του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη είναι συνήθως απρόβλεπτες…


* Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Ποιος είναι ο «άρχων του αγώνα» Μποροβήλος


Ο Γιώργος Μποροβήλος δεν είναι ο καλύτερος έλληνας διαιτητής και ποτέ κανένας δεν υποστήριξε το αντίθετο. Για τον Ολυμπιακό η παρουσία του στο ντέρμπι αποτελεί σίγουρα έναν καλό οιωνό: με αυτόν άρχοντα του αγώνα οι Ερυθρόλευκοι κέρδισαν για τελευταία φορά τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα στις 4 Μαρτίου του 2001. Αυτή ήταν η δεύτερη νίκη τους εναντίον των Πράσινων με διαιτητή τον Μποροβήλο, την πρώτη την είχαν πετύχει στις 4 Απριλίου του 1998 όταν επικράτησαν με 2-0. Για τον διαιτητή από την Αρκαδία το αποψινό ντέρμπι των «αιωνίων» θα είναι το τέταρτο της καριέρας του: εκτός από τα δύο νικηφόρα των Ερυθρολεύκων έχει διευθύνει και ένα που τελείωσε ισόπαλο με 1-1. Του είχε τύχει στις 28 Δεκεμβρίου του 1994, όταν ήταν μόλις έναν χρόνο στους πίνακες της A’ Εθνικής. Σε όλα αυτά τα ματς η διαιτησία του υπήρξε ικανοποιητική και αυτή είναι και η σπεσιαλιτέ του. Οπως λέει ένας παράγοντας της διαιτησίας «ο Μποροβήλος έκανε καριέρα γιατί έτυχε να μην κάνει λάθος στα ντέρμπι που διηύθυνε. Σε όλα τα άλλα ματς τα έκανε θάλασσα».


H εκτίμηση είναι σαφώς υπερβολική. Ο διαιτητής από την Τρίπολη δεν έχει κάνει λιγότερα λάθη από άλλους πιο διάσημους συναδέλφους του απλώς μερικά από αυτά υπήρξαν κραυγαλέα. Εφέτος, σε μια ήσυχη σχετικά χρονιά, κατάφερε και τιμωρήθηκε δύο φορές για λάθη που εξόργισαν τον παρατηρητή του: στο ματς του Παναθηναϊκού με τον Αρη (3-2) τα φαλτσοσφυρίγματά του δεν αλλοίωσαν το αποτέλεσμα αλλά εξόργισαν και τις δύο ομάδες, όπως ακριβώς συνέβη και στο ντέρμπι της B’ Εθνικής ανάμεσα στην Κέρκυρα και στον Φωστήρα που έληξε 0-0. Για τις δύο αυτές διαιτησίες του τιμωρήθηκε με 40 μέρες υποχρεωτική καραντίνα, πράγμα πάντως που δεν του αφαίρεσε το δικαίωμα να βρίσκεται στη λίστα των διεθνών διαιτητών που είχαν προεπιλεγεί για να διευθύνουν το ντέρμπι της χρονιάς.


Χθες, Σάββατο, γιόρτασε τα 43α γενέθλιά του. Είναι υπάλληλος της ΔΕΗ, βρίσκεται στους πίνακες της A’ Εθνικής από το 1993, έχει τέσσερις κόρες, σφυρίζει δύσκολα πέναλτι, αποβάλει δύσκολα ποδοσφαιριστή και ο πειθαρχικός έλεγχος δεν είναι το φόρτε του. Είναι χαμηλών τόνων άνθρωπος, δηλώνει έτοιμος για το ματς και ελπίζει ότι νικητές και ηττημένοι θα του δώσουν συγχαρητήρια. Φέτος ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν κερδίσει όλα τα ματς τα οποία διηύθυνε. Οι Πράσινοι είχαν παράπονα από τη διαιτησία του και στα τρία ματς που κέρδισαν (με Αρη 3-2, με ΠΑΟΚ 1-0 και Καλλιθέα 1-0), ενώ οι Ερυθρόλευκοι στο ματς με το Αιγάλεω που έληξε με 4-0 ούτε καν ασχολήθηκαν μαζί του. Απόψε για όλους τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.