Πολυεθνικοί βιομηχανικοί κολοσσοί στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι θυγατρικές επιχειρήσεις ξένων οίκων που ασκούν παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα μας Πολυεθνικοί βιομηχανικοί κολοσσοί στην Ελλάδα Το 30% των συνολικών κερδών των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων απέσπασαν 30 εταιρείες ΣΠ. ΚΤΕΝΑΣ Η παρουσία τους είναι καθοριστική στα επιχειρηματικά πράγματα της χώρας. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τίποτε δεν τις εμποδίζει να κερδίζουν



Η παρουσία τους είναι καθοριστική στα επιχειρηματικά πράγματα της χώρας. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τίποτε δεν τις εμποδίζει να κερδίζουν σημαντικά κέρδη. Γίνεται λόγος για τις θυγατρικές επιχειρήσεις μεγάλων πολυεθνικών οίκων που έχουν υψώσει τη σημαία τους και στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 70 εξ αυτών απέσπασαν κατά το 1999 σχεδόν το 30% των συνολικών καθαρών κερδών των 500 μεγαλύτερων (βάσει πωλήσεων) επιχειρήσεων της χώρας. «Το Βήμα», συνεχίζοντας την παρουσίαση της δραστηριότητάς τους στην Ελλάδα, φωτίζει σήμερα μία ακόμη πτυχή του θέματος φωτογραφίζοντας περίπου 30 εταιρείες που ασκούν παραγωγική δραστηριότητα.


Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι πολυεθνικοί οίκοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα ως χώρα παραγωγής (όχι ως αγορά) μετατοπίζοντας τις βιομηχανικές δραστηριότητές τους κυρίως σε ανατολικές χώρες ή στην Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά, η παρουσία των πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι αισθητή και στον παραγωγικό τομέα. Σημαντικοί οίκοι του εξωτερικού παράγουν στην Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών όχι μόνο της εγχώριας αγοράς αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ας δούμε όμως ορισμένες από τις πιο σημαντικές ξένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.


* Air Liquide Hellas. Στην Ελλάδα ο διεθνής οίκος δραστηριοποιείται μέσω της Air Liquide Hellas. Η ελληνική θυγατρική ιδρύθηκε το 1909 στην Αθήνα υπό την επωνυμία Oxygene SA αποτελώντας την πέμπτη κατά σειράν θυγατρική του γκρουπ εκτός των γαλλικών συνόρων. Η Air Liquide Hellas, που διευθύνεται από τον κ. Λουκά Γερόλυμπο, εξειδικεύεται στην παραγωγή, εμφιάλωση και εμπορία βιομηχανικών και ιατρικών αερίων και καλύπτει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς στο σύνολο σχεδόν των κλάδων της: χαλυβουργία, χημικά και πετρελαιοειδή, βιομηχανία τροφίμων και φαρμάκων, μεταλλικές κατασκευές, νοσοκομεία και επιστημονικά εργαστήρια. Από τα κεντρικά γραφεία της στην Αθήνα δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές στα τρία κέντρα παραγωγής οξυγόνου, αζώτου, αργού, ασετυλίνης, λοιπών αερίων και μειγμάτων στη Θεσσαλονίκη, στην Τανάγρα και στον Ασπρόπυργο. Επίσης η εταιρεία διαθέτει μεγάλες αυτόνομες παραγωγικές μονάδες εγκατεστημένες στον χώρο του πελάτη, ενώ έχει δύο κέντρα εξυπηρέτησης στη Θεσσαλονίκη και στον Ασπρόπυργο, καθώς και ένα δίκτυο 100 περίπου ειδικευμένων αντιπροσώπων.


* Amway Hellas. Την εκπροσώπηση της Amway στην Ελλάδα, που αποτελεί την 41η χώρα στην οποία η Amway Corporation έχει ξεκινήσει τις εργασίες της, έχει αναλάβει η Amway Hellas. Η εν λόγω θυγατρική ιδρύθηκε στις 6 Μαρτίου του 1996. Σήμερα διαθέτει στην ελληνική αγορά περισσότερα από 210 προϊόντα παραγωγής της ­ που αφορούν την προσωπική περιποίηση και φροντίδα (καλλυντικά, αρώματα, αντιηλιακά, κρέμες περιποίησης προσώπου και σώματος, καλσόν, γραβάτες, κοσμήματα κ.ά.) και την οικιακή φροντίδα (απορρυπαντικά, καθαριστικά, μαγειρικά σκεύη, σερβίτσια, συστήματα φύλαξης τροφίμων κ.ά.) ­ καθώς και μια μεγάλη γκάμα προϊόντων της μητρικής εταιρείας. Απασχολεί 26 υπαλλήλους στα γραφεία και στο κέντρο διανομής των προϊόντων της και πραγματοποιεί πωλήσεις της τάξεως των 4 δισ. δρχ. ετησίως. Η Amway Hellas διευθύνεται από τον κ. Κήρυκο Λαζάρου.


* Hellas Can. Στη χώρα μας η Crown Cork δραστηριοποιείται μέσω της Hellas Can ΑΕ Βιομηχανίας Ειδών Συσκευασίας, την οποία απέκτησε το 1995 όταν εξαγόρασε την ως τότε μητρική τής Hellas Can εταιρεία Carnaud/Metalbox.


Η εν λόγω ελληνική εταιρεία ιδρύθηκε το 1965 από τους πολυεθνικούς ομίλους των εταιρειών Metalbox (Βρετανίας), Continental Can (ΗΠΑ), Carnaud (Γαλλίας) και τις τράπεζες ΕΤΒΑ και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Στα τέλη του ίδιου χρόνου ξεκίνησε την παραγωγή λευκοσιδηρών δοχείων τροφίμων στο εργοστάσιο της Κορίνθου, το οποίο βασίστηκε κατά κύριο λόγο στα πρότυπα ευρωπαϊκών εργοστασίων. Με την πάροδο του χρόνου η Hellas Can επεξέτεινε τη δραστηριότητά της και σε άλλους τομείς, όπως η παραγωγή δοχείων αεροζόλ, που ξεκινά λίγα χρόνια αργότερα στο ίδιο εργοστάσιο. Το 1969 η εταιρεία θέτει σε λειτουργία το δεύτερο εργοστάσιό της στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητάς της.


Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος εγκατεστημένος στην Ελλάδα παραγωγός αλουμινένιων και παράλληλα λευκοσιδηρών δοχείων και κυτίων για συσκευασία τροφίμων, μπίρας, αναψυκτικών και εντομοκτόνων. Ταυτόχρονα είναι μια από τις πρώτες σε κέρδη και πωλήσεις εταιρείες του κλάδου των μη σιδηρούχων μετάλλων. Κατέχει μερίδιο της τάξεως του 60% στην αγορά δοχείων μπίρας και αναψυκτικών και ποσοστό άνω του 30% σε ό,τι αφορά τον κλάδο των ειδών συσκευασίας τροφίμων. Συνεργάζεται με μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας μας, όπως η Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως, η Pepsico-Ηβη και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.


Απασχολεί περί τους 470 υπαλλήλους, τους περισσότερους εκ των οποίων στη μονάδα της Κορίνθου, και πραγματοποιεί πωλήσεις της τάξεως των 26,3 δισ. δρχ. ετησίως. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος των πωλήσεών της, το οποίο ξεπερνά το 30%, οφείλεται στην εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας στη Βουλγαρία, στη Συρία, στην Αίγυπτο, στην Αλβανία, στην Κύπρο και στον Λίβανο.


Το τιμόνι της «κρατά» ο κ. Ashok Kapoor, ινδικής εθνικότητας και κάτοικος Βρετανίας, από τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.


* Dow Hellas. Η ελληνική Dow ιδρύθηκε το 1960 και ξεκίνησε την παραγωγική λειτουργία της δύο χρόνια αργότερα στο εργοστάσιό της στο Θορικό του Λαυρίου, που ήταν το πρώτο εργοστάσιο της Dow στην Ευρώπη.


Σημαντική χρονιά για την ανάπτυξη της εταιρείας στην εγχώρια αγορά ήταν το 1984, όταν η μητρική επενέδυσε στο εργοστάσιο του Λαυρίου 600 εκατ. δρχ. με στόχο την καθετοποίηση της παραγωγής, την εγκατάσταση υπερσύγχρονων συστημάτων ελέγχου με χρήση κομπιούτερ και την παραγωγή αφρώδους πολυστερίνης, που τεχνολογικά θεωρείται η πιο εξελιγμένη μορφή θερμομόνωσης, δίνοντας στην ελληνική θυγατρική τη δυνατότητα να παράγει τα θερμομονωτικά Styrofoam, τα οποία κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην ελληνική αγορά.


Η Dow Hellas, που διευθύνεται από τον κ. Αθανάσιο Θωμά, αποτελεί σήμερα την αναπτυξιακή και εξαγωγική βάση της αμερικανικής εταιρείας για τις αγορές των Βαλκανικών χωρών, της Τουρκίας, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, με εξαγωγές που πλησιάζουν τα 8 εκατ. δολάρια. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή πολυστερίνης και στην εισαγωγή και εμπορία πρώτων υλών χημικών και πλαστικών. Διαθέτει 78 άτομα προσωπικό και πραγματοποιεί πωλήσεις που ξεπερνούν τα 12,5 δισ. δρχ.


Προσβλέποντας στην ενίσχυση της παρουσίας της στην εγχώρια αγορά και στην ενδυνάμωση των εξαγωγικών της δραστηριοτήτων η εταιρεία υλοποίησε μέσα στη διετία 1997-1998 επένδυση εκσυγχρονισμού στο εργοστάσιο του Λαυρίου, με σκοπό την αύξηση κατά 50% της υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητας και ταυτόχρονα την κατασκευή νέου διοικητικού κέντρου σε ιδιόκτητο χώρο. Με τον εκσυγχρονισμό αυτόν το ελληνικό εργοστάσιο έγινε το παραγωγικότερο της Dow Chemical Co. στην Ευρώπη και μια από τις πιο ανταγωνιστικές μονάδες παραγωγής εξηλασμένης πολυστερίνης στον κόσμο.


* Η Knauf Γυψοποιία ΑΒΕΕ ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1991 με την παραγωγή γύψου και γυψοσανίδας. Είναι μέλος του γερμανικού ομίλου Knauf, που είναι ο μεγαλύτερος όμιλος βιομηχανικών προϊόντων γύψου της Ευρώπης. Οι εγκαταστάσεις της ελληνικής θυγατρικής, που ιδρύθηκε με εταιρικό κεφάλαιο προερχόμενο εξ ολοκλήρου από τη Γερμανία, βρίσκονται στον Στάνο της Αμφιλοχίας. Η επιχείρηση διευθύνεται από τον κ. Μηνά Κατανόπουλο.


Η Knauf προμηθεύει σήμερα την ελληνική αγορά με προϊόντα που καλύπτουν και τις πιο απαιτητικές και αυστηρές προδιαγραφές ηχομόνωσης, θερμομόνωσης και πυραντοχής. Ενδεικτικό της ανωτερότητας των προϊόντων της Knauf Γυψοποιίας ΑΒΕΕ έναντι των άλλων επιχειρήσεων του κλάδου είναι ότι προσφέρει στους τεχνίτες της δωρεάν εκπαίδευση στο κέντρο εκπαίδευσης του εργοστασίου της. Η συμβολή της εταιρείας στην εξειδίκευση των τεχνικών της έχει αποτέλεσμα την υψηλή ποιότητα κατασκευής και την αποφυγή αστοχιών και κακοτεχνιών κατά την εφαρμογή των Συστημάτων Δόμησης Knauf. Την επιτυχία της πολιτικής αυτής επιβεβαιώνει η πιστοποίηση κατά ISO 9002 από τον διεθνή οργανισμό πιστοποίησης TUV-CERT. Σημαντική επίσης είναι η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας, αφού το ήμισυ της ελληνικής παραγωγής εξάγεται. Κατά τα τελευταία έτη η εταιρεία διηύρυνε και εδραίωσε την παρουσία της στην αγορά της Ανατολικής Μεσογείου και στον ευρύτερο αραβικό κόσμο. Σε αυτό συνέβαλε η ίδρυση των εταιρειών Knauf GIPS στην Τουρκία, Knauf Lebanon SARL με έδρα τη Βηρυτό, Knauf Cyprus Ltd με έδρα τη Λεμεσό και Knauf Jordan με έδρα το Αμμάν.


* Η Cyanamid Ελλάς δραστηριοποιείται στην ελληνική και στην κυπριακή αγορά από το 1994, στον χώρο των προϊόντων φυτοπροστασίας. Η γκάμα των προϊόντων που διαθέτει είναι ικανή να καλύψει τα περισσότερα προβλήματα της σύγχρονης φυτοπροστασίας σε όλες τις καλλιέργειες της χώρας μας. Ο οικονομικός φορέας διαθέτει περιφερειακά γραφεία στη Λάρισα και στην Κομοτηνή, ιδιόκτητο υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής και υποσυσκευασίας μαζί με υποκατάστημα γραφείων διοίκησης στη ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης και διοικητικές υπηρεσίες στην Αθήνα. Επίσης η εταιρεία αναπτύσσει και εξαγωγική δραστηριότητα σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.


Η εταιρεία, που διευθύνεται από τον κ. Βασίλειο Γούναρη, συμπεριλαμβάνεται στις 100 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας μας.


* Puriplast. Η ιστορία της εταιρείας στην ελληνική αγορά αρχίζει από το 1972. Οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης βρίσκονται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στο 13ο χλμ. της οδού Θεσσαλονίκης – Πολύγυρου. Η εταιρεία ελέγχεται από ιταλικά κεφάλαια και συγκεκριμένα από την οικογένεια Puricelli. Δραστηριοποιείται στην αγορά φορμάικας σε φύλλα και περιθωρίων φορμάικας. Το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που παράγει καταλήγει στις αγορές των αραβικών χωρών, αλλά και στην Ιταλία. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερο από το 70% της συνολικής παραγωγής της εξάγεται.


* Η TVX Hellas ιδρύθηκε το 1995 με αντικείμενο την εξόρυξη και επεξεργασία χρυσού, θειούχου μολύβδου και ψευδαργύρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη χρυσού.


Το ανθρώπινο δυναμικό της ανέρχεται σε 780 άτομα περίπου, από τα οποία οι 660 προέρχονται από τις τοπικές κοινότητες ενώ το 97% του συνόλου είναι Ελληνες.


Τη σταθερή βάση ανάπτυξης της εταιρείας εγγυώνται τα πέντε μεταλλεία που διαθέτει, με τη σταθερή και εγγυημένη απόδοσή τους, το χαμηλό κόστος και τα αποθέματα που εγγυώνται μεγάλη διάρκεια ζωής.


Η εταιρεία, που διευθύνεται από τον κ. Ιωάννη Δραπανιώτη, έχει ως σήμερα δαπανήσει περισσότερα από 210 εκατ. δολάρια, χωρίς να έχει ξεκινήσει ακόμη την παραγωγική της διαδικασία ­ και αυτό διότι η υπόθεση υλοποίησης της επένδυσης βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


* Alstom Hellas. Η ιστορία της εταιρείας αρχίζει το 1923 με την επωνυμία AEG Hellas και το 1996 μετονομάστηκε Alstom Hellas καθώς εξαγοράστηκε από τον φερώνυμο όμιλο. Στην εταιρεία απασχολούνται σήμερα περίπου 300 εργαζόμενοι.


Κύριες δραστηριότητές της είναι οι τομείς παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, συγκοινωνιακών μέσων και συστημάτων βιομηχανικού αυτοματισμού.


Ο οικονομικός φορέας διαθέτει δύο σύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα κέντρα δοκιμών. Συγκεκριμένα, το τεχνολογικό κέντρο για δοκιμές σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές κατασκευές και ένα άλλο στο εργοστάσιο του Κρυονερίου για δοκιμές σε μετασχηματιστές. Επίσης διαθέτει έναν πλήρως εξοπλισμένο και επανδρωμένο τομέα εγκατάστασης με τεχνογνωσία και πείρα τέτοιες ώστε να μπορεί να εγκαταστήσει, να ελέγξει και να θέσει σε λειτουργία όχι μόνο μεμονωμένα προϊόντα αλλά και τα πιο σύνθετα έργα.


Η εταιρεία, που διευθύνεται από τον κ. Αν. Μπαλαφούτα, συνέβαλε στον εξηλεκτρισμό και στην εκβιομηχάνιση της χώρας διαθέτοντας και εγκαθιστώντας ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την κατασκευή μονάδων παραγωγής και δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, τεχνολογιών περιβάλλοντος και επικοινωνιών.


Ο οικονομικός φορέας έχει πραγματοποιήσει τα χρόνια που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά μεγάλα επενδυτικά προγράμματα. Συγκεκριμένα, κατασκεύασε εργοστάσιο μετασχηματιστών στο Κρυονέρι Αττικής και τεχνολογικό κέντρο στην Κηφισιά, στο οποίο στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες και τα εργοστάσια ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών κατασκευών.


* Η SCA Hygiene Products ΑΕ είναι θυγατρική του ομίλου εταιρειών SCA, που δραστηριοποιείται σε 30 χώρες και απασχολεί 32.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο. Η επιχείρηση, που διευθύνεται από τον κ. Στέργιο Νέζη, παράγει προϊόντα ατομικής υγιεινής καθώς και προϊόντα χάρτου καθημερινής χρήσης. Στην εγχώρια αγορά παράγει και εμπορεύεται τις παιδικές πάνες Libero/Panty Slip, τα προϊόντα ακράτειας Slipad καθώς και τις γυναικείες σερβιέτες και σερβιετάκια Libresse. Επίσης εμπορεύεται τα προϊόντα Zewa (χαρτομάντιλα, ρολά υγείας, ρολά κουζίνας και χαρτοπετσέτες). Σήμερα για την εταιρεία εργάζονται 215 άτομα με στόχο την υψηλή εξυπηρέτηση των πελατών καθώς και τη βαθμιαία και συνάμα σταθερή ανάπτυξή της. Ας σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της το 1998 είχαν ανέλθει στο ποσόν της τάξεως των 15,3 δισ. δρχ. περίπου.


Η εταιρεία στην Ελλάδα έχει την ευθύνη της επιχειρησιακής ανάπτυξης της SCA για όλες τις χώρες της Βαλκανικής και την Κύπρο εκτός της Ρουμανίας.


* Hellamat. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της να αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Νότια Ευρώπη και στη λεκάνη της Μεσογείου, η Lafarge δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1991.


Με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 12 δισ. δρχ. και με 140 περίπου υπαλλήλους, η Lafarge δραστηριοποιείται στην Ελλάδα κυρίως στον κλάδο του σκυροδέματος και των αδρανών, μέσω της θυγατρικής της Hellamat ΑΒΕΜΕ και των ελεγχομένων από αυτήν εταιρειών ΙΤΕΛΛ Μπετόν ΑΤΒΕ, Μπετόν ΤΕΜΚΑΤ ΑΕ, ΒΕΤΟΝ ΑΕ και Πάρος Μπετόν ΑΕ.


Ο όμιλος Hellamat πραγματοποιεί μια ετήσια παραγωγή περίπου 500.000 κ.μ. σκυροδέματος με τη λειτουργία δέκα μονάδων σκυροδέματος, ενώ τα δύο λατομεία του στον Αραξο και στη Σύρο έχουν δυναμικό περίπου 1 εκατ. τόνων αδρανών υψηλής ποιότητας.


Σημειώνεται ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου στην Ελλάδα ανέρχεται σε 7 δισ. δρχ., διαθέτει 12 δισ. δρχ. επενδεδυμένο κεφάλαιο, 140 υπαλλήλους, δύο λατομεία αδρανών και μία αποθήκη τσιμέντου, ενώ κατέχει την τρίτη θέση στον κλάδο παραγωγής σκυροδέματος, τη δεύτερη στα πυρίμαχα τσιμέντα και την πρώτη στα αλουμινούχα τσιμέντα.


* Ανελόρ ΑΕ. Η L’ Oreal, μετά από 40 χρόνια έντονης και εξαιρετικά επιτυχημένης δραστηριότητάς της μέσω αντιπροσώπων, αποφάσισε το 1970 να προχωρήσει δυναμικά στη δημιουργία της πρώτης ελληνικής θυγατρικής της, με την επωνυμία Ανελόρ ΑΕ, στο Μαρούσι Αττικής. Η Ανελόρ παράγει και διαθέτει προϊόντα γενικής φροντίδας καθώς και επαγγελματικά προϊόντα hairstyling.


Το 1989 δημιουργήθηκε και η δεύτερη θυγατρική του ομίλου, η Parfumes et Beaute Hellas SA (στο Μαρούσι επίσης), η οποία διαθέτει στην ελληνική αγορά τα μεγάλα brand names, όπως Cacharel, Giorgio Armani, Helena Rubinstein, Ralph Lauren, Paloma Picasso, Lanvin και Guy Laroche.


Το 1992 άρχισε τη δραστηριότητά της και η τρίτη κατά σειράν θυγατρική του ομίλου L’ Oreal, η Lavicosmetica (στην Παιανία), η οποία διαθέτει στην αγορά τα brand names Vichy, Phas και La Roche-Posay. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω προϊόντα διανέμονται σε περισσότερα από 2.700 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα.


* Reckit & Colman Hellas ΑΕ. Οσον αφορά την ελληνική αγορά, η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 1938 με την επωνυμία Reckitt & Colman. Το ίδιο έτος εξαγόρασε την SA Desusines Destree, η οποία διέθετε από το 1921 το πασίγνωστο λουλάκι Destree. Από τότε η Reckitt & Colman άρχισε μια ανοδική πορεία διευρύνοντας την γκάμα των προϊόντων στις κατηγορίες των καθαριστικών τουαλέτας, καθαριστικών χαλιών, γυαλιστικών μετάλλων, στιλβωτικών υποδημάτων, εντομοκτόνων.


Το 1989 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για την εταιρεία αφού τότε «γεννήθηκε» η Reckitt & Colman Hellas ΑΕ, η οποία και εξαγόρασε την ελληνική εταιρεία Dr Michalis NV.


Με αυτή την εξαγορά η Reckitt & Colman Hellas ­ η οποία είναι μέλος του αγγλικού πολυεθνικού ομίλου Reckitt & Colman Co. ­ εισήλθε στον χώρο των προϊόντων προσωπικής φροντίδας. Συνεχίζοντας ακάθεκτη τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της η εταιρεία, που διευθύνεται από τον κ. Επαμεινώνδα Γερόλυμπο, εξαγόρασε την Airwick, μπαίνοντας έτσι στον χώρο των αποσμητικών χώρου, και κατόπιν εξαγόρασε την Boyle Midway και την L&F Household.


Παράγει και διαθέτει στην αγορά τα προϊόντα καθαρισμού τουαλέτας Harpic, τα καθαριστικά χαλιών Karpex, τα καθαριστικά επιφανειών Glassex, τα στιλβωτικά μετάλλων Brasso, Inox, Silvo και υποδημάτων Nugget, καθώς και το λουλάκι Destree.


* BSP. Εκπρόσωπος του BSH Group στην Ελλάδα είναι η BSP ΑΒΕ, κατά 100% θυγατρική του γερμανικού ομίλου. Η εταιρεία αυτή αποτελεί εξέλιξη της ελληνικής επιχείρησης Πίτσος ΑΕ, που έχει τις ρίζες της στην Αθήνα του 1865.


Ο γερμανικός κολοσσός έκανε την είσοδό του στην ελληνική αγορά το 1976 εξαγοράζοντας, από κοινού με τη Siemens ΑΕ, το 60% του μετοχικού κεφαλαίου τής Πίτσος. Η συνεργασία αυτή εξασφάλισε στην ελληνική θυγατρική την τεχνογνωσία, την τεχνολογία και τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής που, σε συνδυασμό με το ήδη γνωστό της όνομα, την κατέστησαν ηγέτιδα δύναμη του κλάδου. Το 1986, στα πλαίσια της αναπτυξιακής πολιτικής της, η Πίτσος κατάφερε να αυξήσει το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά οικιακών συσκευών με την εισαγωγή των προϊόντων Bosch. Την ονομασία BSP ΑΒΕ έλαβε η εταιρεία το 1996, όταν οι Bosch/Pitsos και Siemens ξεκίνησαν την κοινή τους δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά.


Σήμερα η BSP, που διευθύνεται από τον κ. Μπρέμπο, συνεχίζει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικών οικιακών συσκευών. Σημαντική είναι επίσης και η εξαγωγική δραστηριότητά της, αφού τα προϊόντα της βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της προτίμησης των καταναλωτών στη Γερμανία, στη Σκανδιναβία, στη Ρωσία και στην Τουρκία.


* Η ΑΓΕΤ «Ηρακλής», που πρόσφατα πέρασε σε αγγλικά χέρια, είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών τσιμέντου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το προηγούμενο έτος οι εξαγωγές της ΑΓΕΤ «Ηρακλής» και της θυγατρικής της ανήλθαν σε 4,5 εκατ. τόνους, εκ των οποίων το ένα τρίτο είχε προορισμό τις χώρες της ΕΕ ενώ το υπόλοιπο τις ΗΠΑ, τη Δυτική Αφρική και τις χώρες της Μεσογείου.


Η κύρια δραστηριότητα του ομίλου είναι η παραγωγή και εμπορία διαφόρων ποιοτήτων τσιμέντου και διενεργείται από την ΑΓΕΤ «Ηρακλής» και τα Τσιμέντα Χαλκίδος. Παράλληλα δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία σκυροδέματος μέσω των εταιρειών Αστήρ Λάτο και Σκυρόδεμα, στις κατασκευές μέσω της εταιρείας ΕΒΙΕΣΚ, στην εξόρυξη και στη λατομική δραστηριότητα.


Διαθέτει 27 εγκαταστάσεις σκυροδέματος ενώ διευρύνει τις δραστηριότητές του και στον τομέα των βοηθητικών οικοδομικών προϊόντων με τη λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ξηρών και έτοιμων κονιαμάτων στη Μαλακάσα. Επίσης ο όμιλος προχωρεί στην κατασκευή ενός δεύτερου εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη.


Προκειμένου να εδραιώσει τη θέση του στην αγορά της Αλβανίας ο όμιλος «Ηρακλή» προχώρησε σε κοινή συμφωνία με τη γαλλική εταιρεία Lafarge για την κατασκευή κέντρου διανομής τσιμέντου επί ιδιωτικής λιμενικής εγκατάστασης καθώς και για τον έλεγχο ενός εργοστασίου στην ίδια περιοχή.


Γεγονός νευραλγικής σημασίας για τη μελλοντική πορεία της εταιρείας αλλά και του κλάδου των τσιμέντων στη χώρα μας γενικότερα είναι η εξαγορά της πλειονότητας των μετοχών της ΑΓΕΤ «Ηρακλής» (54,48%) και της θυγατρικής της Τσιμέντα Χαλκίδος (72,65%) από τον ισχυρό βρετανικό όμιλο Blue Circle. Η κίνηση αυτή αποτελεί για τον βρετανικό κολοσσό μια στρατηγική επέκταση και μέσα στα σχέδιά του περιλαμβάνεται η περαιτέρω ενίσχυση της εταιρείας.


Ο κλάδος τροφίμων και ποτών


* Unilever. Ο όμιλος Unilever κατέχει στην Ελλάδα ηγετική θέση στην παραγωγή και εμπορία καταναλωτικών αγαθών, διαθέτοντας στην αγορά περισσότερα από 100 επώνυμα προϊόντα. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, με πωλήσεις της τάξεως των 127 δισ. δρχ., απασχολεί περίπου 1000 εργαζομένους, ενώ τα άτομα εποχικής απασχόλησης ξεπερνούν τα 300.


Ο όμιλος εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τρεις θυγατρικές: τη Unilever Hellas, η οποία αποτελείται από τις εταιρείες Lever Hellas, Diversey Lever και Elida Faberge, την Ελαΐδα ΑΕ και την Algida/Iglo. Τον «πρώτο λόγο» για την παρουσία του ομίλου στη χώρα μας έχει ο κ. Δεσύλλας Σπύρος, πρόεδρος όλων των εταιρειών Unilever στην Ελλάδα.


Η Ελαΐς ΑΕ, που δραστηριοποιείται κυρίως στην αγορά των ελαιουργικών προϊόντων, θεωρείται μία από τις επτά καλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης, ενώ κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά. Τα προϊόντα της ­ πιστοποιημένα με το πρότυπο ISO 14001 ­ τυγχάνουν ιδιαίτερης προτίμησης από το καταναλωτικό κοινό. Εξάγονται σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νότια Αφρική, Κύπρο, Ευρώπη και σε χώρες της Βαλκανικής. Μερικά από τα πιο γνωστά προϊόντα της είναι τα ελαιόλαδα Αλτις και Ελάνθη, τα σπορέλαια Sol και Φλώρα, οι μαργαρίνες Νέο Βιτάμ και Becel, τα μαγειρικά λίπη Νέα Φυτίνη και Ελφίνο, το τσάι Lipton, τα κρεατικά προϊόντα Zwan, οι σάλτσες Raguletto και Calve, τα προϊόντα Linea κ.ά. Η Unilever Hellas, που διευθύνεται από τον κ. Σπ. Ρουχίτσα, κατέχει σημαντικό μερίδιο στην ελληνική αγορά απορρυπαντικών και ειδών προσωπικής φροντίδας. Στον τομέα των καλλυντικών η εταιρεία εκπροσωπείται από την Elida Faberge. Στην αγορά των απορρυπαντικών και των ειδών καθαρισμού ο διεθνής όμιλος δραστηριοποιείται από το 1963, με τη δημιουργία της Lever Hellas και την αγορά μετοχών των εταιρειών ΕΒΑ και Klinex. Σήμερα ο όμιλος εκπροσωπείται στην εγχώρια αγορά από τις εταιρείες Lever Hellas και Diversey Lever, οι οποίες «λογοδοτούν» στη Unilever Hellas.


Η Algida/Iglo είναι εταιρεία με διεθνή εμπειρία στον τομέα του παγωτού. Σήμερα το όνομα και τα προϊόντα (Corneto, Carde d’ Or κ.ά.) της Algida είναι συνώνυμα της έμπνευσης και της πρωτοπορίας στον τομέα του παγωτού σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπεύθυνος για την προώθηση της Algida/Iglo στην Ελλάδα είναι ο κ. Κοττής, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου.


* Nestle Hellas ΑΕ. Στην Ελλάδα ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής του Nestle Hellas ΑΕ (επωνυμία που κατέχει από 1.1.98), αν και τα προϊόντα του κυριαρχούν στην ελληνική αγορά από το 1910.


Η πρώτη εταιρεία του ομίλου στη χώρα μας ιδρύθηκε το 1973 υπό την επωνυμία Nestle Ελλάς ΑΒΕ, με συμμετοχή κατά ποσοστό 51% της Nestle SA και κατά 49% της ΠΡΟΒΙΓΑΛ ΑΕ, στην οποία τότε συμμετείχαν η ΑΤΕ και 17 ενώσεις γεωργικών συνεταιρισμών.


Σημαντικές χρονιές για την πορεία του ομίλου στην Ελλάδα το 1975, οπότε τίθεται σε λειτουργία η πρώτη σύγχρονη γαλακτοβιομηχανία στο Πλατύ Ημαθίας, η οποία εκσυγχρονισμένη λειτουργεί ως σήμερα, και το 1987, όταν η εταιρεία Λουμίδης ΑΕ ενσωματώνεται στον όμιλο. Αλλες σημαντικές κινήσεις του ομίλου, η ίδρυση των εταιρειών Ready Foods ΑΒΕ (1979, τοπική παραγωγή κύβων και σούπας Maggi), Sopral ΑΕΕ (1982, διάθεση προϊόντων Nestle, εγχώριων και εισαγομένων, και υποστήριξη σε επίπεδο μάρκετινγκ, πωλήσεων, οικονομικών, πληροφορικής και τεχνικής στις εδώ εταιρείες του ομίλου), Ομιλος Δημητριακών Ελλάδος ΕΟΟΣ (1994, εισαγωγή και διάθεση δημητριακών προϊόντων) καθώς και η προσάρτηση της Carnation Hellas, με την εξαγορά της Carnation ΗΠΑ από τον όμιλο.


Σήμερα ο όμιλος Nestle στην Ελλάδα, που διευθύνεται από τον κ. Pierre Grand, αποτελείται από τις εταιρείες Nestle Ελλάς ΑΕ, Ομιλος Δημητριακών Ελλάδος ΕΟΟΣ και Alcon International Ελλάς ΕΠΕ, διαθέτει συνολικά πέντε εργοστάσια και απασχολεί 775 άτομα. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας καθώς και στην έρευνα για τη δημιουργία νέων που να ανταποκρίνονται απολύτως στις ανάγκες και στις συνήθειες διατροφής του σύγχρονου ανθρώπου.


* Knorr Bestfoods Hellas ΑΒΕΕ. Στην Ελλάδα τα προϊόντα Knorr άρχισαν να πωλούνται στις αρχές της δεκαετίας του ’60 εισαγόμενα από την εταιρεία Olympia. Το 1968 ιδρύεται η Knorr Hellas. Σήμερα η εταιρεία απασχολεί πάνω από 200 εργαζομένους στις παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Σχηματάρι Βοιωτίας, στα κεντρικά γραφεία στην Κηφισιά καθώς και στα γραφεία που έχει στη Θεσσαλονίκη. Τα περισσότερα προϊόντα που εμπορεύεται παράγονται στη σύγχρονη βιομηχανική μονάδα που διαθέτει στο Σχηματάρι Βοιωτίας από το 1977.


Στην Ελλάδα η εταιρεία παράγει και εμπορεύεται τα επώνυμα προϊόντα Knorr, όπως κύβους, σάλτσες, σούπες, πουρέ, μακαρονάδες Spagetteria και σπεσιαλιτέ ρυζιού Risonatto, μαγιονέζες, κέτσαπ, μουστάρδες, τα Dressings Hellman’s καθώς και τα γλυκά/επιδόρπια Alsa. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Knorr εισήλθε πρόσφατα στην αγορά προϊόντων ζύμης ψυγείου με την εξαγορά της εταιρείας «Σπιτικό».


Το 1998 ήταν για την εταιρεία μια προσοδοφόρα χρονιά όσον αφορά τον κύκλο εργασιών που πραγματοποίησε αλλά και τα μερίδια αγοράς που απολαμβάνει. Το έτος αυτό η εταιρεία πραγματοποίησε τζίρο της τάξεως των 10 δισ. δρχ.


* Μινέρβα Ελαιουργική. Η ιστορία της εταιρείας αρχίζει από τα πρώτα χρόνια του περασμένου αιώνα. Το 1902 δύο νέοι από την Κάρυστο της Εύβοιας, οι Ευάγγελος Γιαννακός και Δήμος Καρακώστας, δημιουργούν στην οδό Σωκράτους την εταιρεία «Ευ. Γιαννακός & Δ. Καρακώστας» και προμηθεύονται ελαιόλαδο κυρίως από την Πελοπόννησο, επιλέγοντας τις καλύτερες ποιότητες από τις περιοχές της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.


Το 1937 η επιχείρηση περνάει στα χέρια του Γιαννακού με την επωνυμία «Μινέρβα Ευ. Γιαννακός & Υιοί ΟΕ». Σαράντα χρόνια αργότερα, το 1977, η εταιρεία αλλάζει χέρια και εξαγοράζεται από πολυεθνικό όμιλο με ελληνικές ρίζες, που όμως εδρεύει στη Βρετανία, την Paterson Zochonis.


Το 1993 η μητρική εταιρεία επενδύει περίπου 6 δισ. δρχ. δημιουργώντας νέο εργοστάσιο στο Σχηματάρι Βοιωτίας για την παραγωγή ελαιουργικών προϊόντων με βάση τα τελευταία δεδομένα της τεχνολογίας. Λίγο πριν από τα εγκαίνια του εργοστασίου, το 1996, εκδηλώνεται πυρκαϊά και το μεγαλύτερο μέρος της φιλόδοξης επένδυσης καταστρέφεται. Ο όμιλος όμως επιμένει και λαμβάνεται η απόφαση να αποκατασταθούν απολύτως οι ζημιές και να δημιουργηθεί ένα εργοστάσιο με εγκατάσταση και γραμμές παραγωγής ακόμη πιο σύγχρονες από τις κατεστραμμένες.


Σήμερα η εταιρεία δραστηριοποιείται στις τέσσερις βασικές κατηγορίες «λιπαρών ουσιών», όπως ονομάζονται τα ελαιουργικά προϊόντα: ελαιολάδου, σπορελαίων, μαργαρίνης και μαγειρικών λιπών. Στη συνολική αγορά των ελαιουργικών προϊόντων η εταιρεία κατέχει τη δεύτερη θέση με 20%. Ιδιαίτερα στον κλάδο του τυποποιημένου ελαιολάδου, που είναι ο βασικότερος, κατέχει το 21% της αγοράς και επίσης τη δεύτερη θέση. Στην τελευταία οικονομική χρήση οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 19 δισ. δρχ. έναντι 17 δισ. δρχ. την αντίστοιχη προηγούμενη και τα κέρδη της στο 1,02 δισ. δρχ. έναντι 850 εκατ. δρχ.


Ο κλάδος φαρμάκων και καλλυντικών


* Η Glaxo Wellcome Inc. εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τη φερώνυμη ΑΕΒΕ που διευθύνεται από τον κ. Ν. Μανασάκη. Η δραστηριότητα της εταιρείας στην εγχώρια αγορά ξεκίνησε το 1922, όταν ο Σ. Χαρβάλιας ανέλαβε την αντιπροσωπεία της Glaxo. Ωστόσο η ουσιαστική διείσδυσή της άρχισε το 1975 όταν η Glaxo εξαγόρασε τη «Σ. Χαρβάλιας».


Σήμερα η ελληνική θυγατρική, που από το 1995 δραστηριοποιείται υπό την επωνυμία Glaxo Wellcome ΑΕΒΕ, κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στις εταιρείες φαρμακευτικής έρευνας. Επικεντρώνει την ερευνητική της προσπάθεια κυρίως σε τέσσερις τομείς ­ των καρδιαγγειακών παθήσεων, των αναπνευστικών νοσημάτων, των δερματολογικών παθήσεων και της ογκολογίας και των αντιβιοτικών προϊόντων ­ ενώ στόχος της είναι η βελτίωση των ήδη υπαρχόντων προϊόντων της καθώς και η παρασκευή καινούργιων.


Η εταιρεία, που απασχολεί στην Ελλάδα 350 υπαλλήλους, κατέχει σχεδόν το 6% της εγχώριας αγοράς φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ παρασκευάζει μερικά από τα πιο γνωστά φάρμακα, μεταξύ των οποίων είναι τα Zantac, Zovirax, Aerolin και Zofran.


* Η Colgate-Palmolive Hellas ΑΒΕΕ ιδρύθηκε το 1962 και ανήκει στον αμερικανικό πολυεθνικό όμιλο Colgate-Palmolive Co. Η εταιρεία ασχολείται με την παραγωγή, εισαγωγή και εμπορία απορρυπαντικών, αποσκληρυντικών, καλλυντικών, προϊόντων στοματικής υγιεινής, ενώ παράλληλα εισάγει και διανέμει σαπούνια, οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα προϊόντα προσωπικής φροντίδας που διαθέτει εισάγονται, ενώ τα πιο πολλά προϊόντα γενικού καθαρισμού για το νοικοκυριό παράγονται στο εργοστάσιό της στα Καμίνια Πειραιά.


Η Colgate-Palmolive Hellas ΑΒΕΕ, που διευθύνεται από τον κ. Ανδρέα Μπρούζο, είναι μια από τις λίγες εταιρείες οι οποίες καταφέρνουν να εμφανίζονται πολύ ισχυρές σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων όπου δραστηριοποιούνται. Οσον αφορά τον τομέα των προϊόντων στοματικής υγιεινής, η εταιρεία είναι πραγματικά ένας εμπορικός γίγαντας κρατώντας ένα υψηλότατο μερίδιο αγοράς. Μερικά από τα brand names που διαθέτει είναι τα Ajax, Soflan, Soupline, Fabuloso, Colgate, Oulodent, Palmolive. Εχει και εξαγωγική δραστηριότητα στην Ιταλία, στο Ισραήλ, στη Ρουμανία και στην Πορτογαλία.


* Ο όμιλος Novartis ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997, όταν δημιουργήθηκε η Novartis Hellas ΑΕΒΕ. Η εταιρεία, παρά τη σύντομη πορεία της στον ελληνικό χώρο, κατέχει ηγετική θέση ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τομέα της υγείας στη χώρα μας.


Η ελληνική θυγατρική, που απασχολεί περίπου 350 άτομα, στοχεύει μέσω των τριών βασικών τμημάτων του ομίλου ­ της υγείας, των καταναλωτικών προϊόντων υγείας και της γεωργίας ­ στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ελλήνων καταναλωτών. Το τμήμα της υγείας ασχολείται με την έρευνα, την ανάπτυξη, την παρασκευή και την προώθηση πρωτοπόρων φαρμάκων. Ακόμη, ασχολείται με τον τομέα της φυτοπροστασίας και της κτηνιατρικής, σκοπεύοντας στη βελτίωση των προϊόντων διατροφής.


Στο ποσόν των 45 δισ. δρχ. ανέρχονται οι πωλήσεις της εταιρείας για το 1999, από τις οποίες το 62% προέρχεται από τον φαρμακευτικό τομέα. (Πρόεδρός της στην Ελλάδα είναι ο κ. Michael F. Pluess.) Οι πωλήσεις στο σύνολό τους αφορούν τον τομέα των φαρμάκων, ποσοστό 16% τον τομέα της φυτοπροστασίας, 12% καταναλωτικά προϊόντα υγείας και 2% τον κτηνιατρικό τομέα. Ο όμιλος επενδύει παγκοσμίως κάθε χρόνο 775 δισ. δρχ. για έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων ή υπηρεσιών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.