Πέστο… ελληνικά!

Αντικαθιστούμε το κουκουνάρι και την παρμεζάνα της κλασικής συνταγής με φιστίκι Αιγίνης και φέτα για ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα.

Μία από τις πιο δημοφιλείς σάλτσες που έχουμε πάρει από την ιταλική κουζίνα είναι και η πέστο. Την έχουμε μάθει με τα εξής κλασικά και αγαπημένα υλικά: βασιλικό, παρμεζάνα, κουκουνάρι, σκόρδο και ελαιόλαδο. Δοκιμάσαμε λοιπόν να την κάνουμε λίγο πιο ελληνική, χρησιμοποιώντας δύο εντελώς «δικά μας» προϊόντα: τα φιστίκια Αιγίνης και τη φέτα. Το αποτέλεσμα ήταν άκρως εντυπωσιακό και τολμηρό, καθώς αυτά τα δύο υλικά δεν έχουμε συνηθίσει να τα συνδυάζουμε. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να το δοκιμάσετε για λίγο πιο ιδιαίτερες μακαρονάδες, αλλά και σε άλλα πιάτα. Αφού το φτιάξουμε, το πέστο διατηρείται σε γυάλινο βαζάκι, στο ψυγείο, για 1 εβδομάδα. Αν μάλιστα το προετοιμάσουμε χωρίς το τυρί, το οποίο το αφήνουμε για να το προσθέτουμε κάθε φορά που θα χρησιμοποιούμε το πέστο, τότε θα διατηρηθεί και για περισσότερο χρόνο. Μια πολύ ωραία ιδέα είναι να το «επιστρατεύσουμε» ως άλειμμα στα σάντουίτς μας.

Πέστο βασιλικού με φιστίκια Αιγίνης και φέτα

Προετοιμασία 10΄

Υλικά
(για περίπου 300 γρ.)
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χωρίς κέλυφος, ωμά ή αποξηραμένα (καθαρό βάρος)
1-2 σκελίδες σκόρδου (αφαιρούμε τον πράσινο πυρήνα της σκελίδας για να μην είναι τόσο έντονο)
100 γρ. φύλλα φρέσκου, πλατύφυλλου βασιλικού
100 γρ. φέτα, τριμμένη
140 ml ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
Θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Τρίβουμε λίγο τα φιστίκια με τα δάχτυλά μας ώστε να φύγει η φλούδα τους. Τα ρίχνουμε σε ένα μπλέντερ ή μούλτι. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα χτυπάμε να λιώσουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον βασιλικό και τη φέτα και χτυπάμε πάλι μέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού, χωρίς να σταματάμε το χτύπημα. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Το χρησιμοποιούμε σε ζυμαρικά, κρέατα, ως άλειμμα σε σάντουιτς και όπου αλλού μας οδηγήσει η φαντασία μας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.