Ο Μπόρις, το Brexit και η… ελληνική εναλλακτική

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρέτησε την ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα καταφέρει ο Μπόρις Τζόνσον να οριστικοποιήσει τις εκκρεμείς εμπορικές συμφωνίες υπέρ του; Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη και στην παραγωγικότητα της χώρας; Και τι έχει να πει για όλα αυτά ο εμπνευστής του μοιραίου δημοψηφίσματος, Ντέιβιντ Κάμερον;

Οπως δείχνουν τα πράγματα, αν συνεχίσει την κόντρα με τον Μισέλ Μπαρνιέ, το καλοκαίρι στην αγαπημένη του ταβέρνα στην Αργαλαστή του Πηλίου ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει μια δυσάρεστη έκπληξη όταν η κυρία Νικολέτα θα του φέρει τον λογαριασμό. Με τις πρώτες συναλλαγές στις αγορές συναλλάγματος μετά την πρώτη κοκορομαχία του βρετανού πρωθυπουργού με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit μετά την 31η Ιανουαρίου, που τυπικά η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ, η στερλίνα έχασε το 1,2% της αξίας της έναντι του ευρώ. Αν μη τι άλλο, οι αγορές έδειξαν ποιος έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις για τις… 650 εμπορικές συμφωνίες που θα πρέπει να υπογραφούν έως τα τέλη του έτους.

Μιλάμε για 11 μήνες, που οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν θα είναι περισσότεροι από 9, αφού η βρετανική πλευρά θα πρέπει να προετοιμαστεί θεσμικά και διαδικαστικά. Αλλά και 11 να είναι οι μήνες της προθεσμίας για να αποφευχθεί το διαβόητο «άτακτο Brexit», θα πρέπει να υπογράφονται 59 συμφωνίες τον μήνα, δηλαδή δύο την ημέρα, αν υποθέσουμε ότι οι εκατέρωθεν διαπραγματευτές θα εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.