Πώς ένας ARIS μπορεί να σώσει ζωές

Ο σεισμικός συναγερμός στην Ιαπωνία κατέδειξε για άλλη μια φορά τη χρησιμότητα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης που σχεδιάστηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Ενα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμού μπορεί να σώσει ζωές. Το κατέδειξε την 1η Ιανουαρίου ο σεισμικός… συναγερμός που ήχησε στην Ιαπωνία από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας, έπειτα από την ισχυρή δόνηση των 7,6 ρίχτερ. Αλλωστε, η αξιοπιστία ανάλογων συστημάτων έχει διαφανεί, εδώ και χρόνια, και σε άλλες χώρες ή περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί, με ικανοποιητικούς χρόνους προειδοποίησης των πολιτών, όπως στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στην Ταϊβάν, στο Μεξικό, στη Νάπολι της Ιταλίας, στον Μαρμαρά της Τουρκίας κ.α.

Αλλά και στην Ελλάδα, το πρωτότυπο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμού «ARIS» που σχεδιάστηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και λειτουργεί πιλοτικά ήδη από το 2018 στον Ανατολικό Κορινθιακό Κόλπο έχει πολλές φορές αποδείξει τη χρησιμότητά του. Κι ας μην έχει ακόμη βρει τον… δρόμο για ευρύτερη εφαρμογή σε όλη τη χώρα. Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Βασίλης Καραστάθης, το «ARIS» πήρε προσφάτως τα εύσημα από τους κατασκευαστές ανάλογων συστημάτων στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.