Και μετά την καταγγελία τι;

Η σιωπή, η συγκάλυψη, η ανοχή, ο φόβος διαιωνίζουν τον κύκλο της βίας - Τα θύματα έχουν ανάγκη από δομές υποστήριξης και αίσθημα ασφάλειας, λένε οι ειδικοί, ενώ απαραίτητη είναι και η αλλαγή των προτύπων εκπαίδευσης

Δεκατρείς γυναικοκτονίες συγκλόνισαν τη χώρα μας μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες. Το «μαύρο» αυτό πέπλο, που κρύβει μια σκληρή πραγματικότητα, ξεδιπλώνεται καθώς οι Αρχές ξεκίνησαν μόλις το 2020 να καταγράφουν τις δολοφονίες αποτυπώνοντας τη σχέση θύματος και θύτη κι ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, την τελευταία δεκαετία αυτοί οι θλιβεροί αριθμοί έχουν παγιωθεί. Η σιωπή, η συγκάλυψη, η ανοχή, ο φόβος διαιωνίζουν τον κύκλο της βίας. Οι καταγγελίες αυξάνονται μεν, καθώς έχουν τετραπλασιαστεί σε διάστημα 10 ετών, όμως από μόνες τους δεν είναι ικανές να σταματήσουν τους δράστες.

Η έξαρση των εγκλημάτων βίας σε βάρος γυναικών οδήγησε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειο Πλιώτα στην έκδοση εγκυκλίου, με την οποία επισημαίνεται μεν η σχετική επάρκεια του νομικού μας πλαισίου, ζητείται όμως από τους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας «υπερβάλλουσα εγρήγορση, σημαντική παρέμβαση και συμβολή», με επιδίωξη να αντιμετωπίζονται με τον αρμόζοντα δραστικό τρόπο και με ικανοποιητικά αποτελέσματα οι εκδηλώσεις ενδοοικογενειακής βίας, ήδη από το πρώιμο στάδιο εμφάνισής τους, κυρίως, εκτός των άλλων, και με τη δημιουργία όρων αποφόρτισης, μείωσης της έντασης και παρεμπόδισης δυσμενέστερης εξέλιξης.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.