Υποθέσεις και μηδενικά

Στη σειρά του ΒΗΜΑ-Science για όσους θέλουν να φτιάξουν ξανά τη «σχέση» τους με τα Μαθηματικά, σήμερα προσπαθούμε να καταλάβουμε βάσει ποιας λογικής βγαίνουν μερικά από τα στατιστικά αποτελέσματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά μας

Στην εποχή του κορωνοϊού η στατιστική παίζει μεγάλο ρόλο. Οι επιστήμονες, σε ένα πρόβλημα με δύο υποθέσεις σχετικές μεταξύ τους, που όμως δεν μπορεί να είναι σωστές και οι δύο, κάνουν το εξής: Τη μια υπόθεση τη θεωρούν ως «μηδενική υπόθεση» Η0 (null hypothesis) και είναι αυτή που αμφισβητείται περισσότερο (και άρα συμβολικά θέλουμε να εκμηδενίσουμε την όποια πιθανότητα έχει να ισχύει). Ισως μάλιστα θα ήταν πιο ακριβές να αποκαλούσαμε την Η0 «την προς μηδενισμό» υπόθεση. Η άλλη, που συμβολίζεται και με ΗΑ ή και Η1, είναι η λεγόμενη «εναλλακτική». Αυτή που συνήθως πιστεύουμε πως είναι και η πιο λογική.

Εδώ τώρα θέλει μεγάλη προσοχή η κάθε λέξη για να βγούμε πραγματικά στο φως. Το κριτήριο για το ποια από τις δύο, ΗΑ ή Η0, αληθεύει θα μας το δώσει ένα εργαλείο που οι στατιστικολόγοι κυρίως χρησιμοποιούν και το ονομάζουν τιμή σημαντικότητας (p-value).

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.