Οι πιθανότητες στην καθημερινότητα

Στη σειρά του ΒΗΜΑ-Science για όσους θέλουν να φτιάξουν ξανά τη «σχέση» τους με τα Μαθηματικά, μετά τις πιθανότητες δίνουμε παραδείγματα από την καθημερινή ζωή για τις κατανομές δεδομένων

Ο σερ Ντέιβιντ Σπίγκελχαλτερ, 67 ετών σήμερα, είναι ένας βρετανός στατιστικολόγος, πρόεδρος στο αντίστοιχο εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Στο βιβλίο του «Η Τέχνη της Στατιστικής» αναφέρει ότι το 2012, σε 97 μέλη του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο υποβλήθηκε η εξής ερώτηση: «Αν στρίψετε ένα νόμισμα δύο φορές στη σειρά ποια είναι η πιθανότητα να έλθει δύο φορές κορόνα;». Και το αποτέλεσμα ήταν οι 60 στους 97 να δώσουν λάθος απάντηση (ακούω μια φωνή να λέει: μη δίνεις ιδέες και για κάποιους άλλους σε άλλη χώρα;..).

Θα παρακαλέσω, έστω και αν το βρήκατε αμέσως, να προσέξετε πολύ τη συνέχεια: Ρίχνοντας το πρώτο νόμισμα έχουμε ½ πιθανότητα να βγει Κ-ορόνα και ½ πιθανότητα να βγει Γ-ράμματα. Στην επόμενη φορά έχουμε πάλι για την κάθε προηγούμενη έκβαση Κ ή Γ, πιθανότητα ½ για να προκύψει τώρα Κ ή Γ, συνολικά λοιπόν τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις, με πιθανότητα (1/2) Χ (1/2) = ¼. Με βάση αυτό το παράδειγμα συνοψίζουμε:

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.